Premjerė: mažų valstybių stiprybė – vienybėje, taisyklėmis grįstame bendradarbiavime

  • Teksto dydis:

Leidus Rusijai trypti kaimyninių valstybių laisvę, tik padrąsintume kitų autoritarinių režimų imperines užmačias, sukeliant grėsmę globaliam stabilumui, „Shangri-La dialogue 2024“ forume Singapūre pareiškė premjerė Ingrida Šimonytė.

Pasak jos, Rusijos karas prieš Ukrainą ir išvien su Iranu ir Šiaurės Korėja telkiama „autoritarizmo ašis“ sukelia toli siekiančias pasekmes – taip pat ir Indijos-Ramiojo vandenynų regione.

Premjerė akcentavo teise ir taisyklėmis grįstos tvarkos, didinančios saugumą ir įgalinančios mažų valstybių vaidmenį tarptautinėje bendruomenėje, reikšmę.

I. Šimonytės teigimu, nestabilumas kenkia ekonomikai, vystymuisi ir kiekvienai visuomenei, todėl, anot jos, nei Europoje, nei kur kitur neturėtų būti „pilkųjų“ ar „buferinių“ zonų.

„Kaip tokią buferinę erdvę kas nors gali matyti ir Lietuvą, tačiau iš tiesų svarbu tai, kaip save pačios pozicionuoja nedidelės valstybės. Ir būdama Rusijos bei Baltarusijos kaimynystėje, Lietuva neturi kito pasirinkimo kaip tik telktis su bendramintėmis šalimis. Mažoms valstybėms įsipareigojimas taisyklėmis grįstai tvarkai ir normoms yra ne pasirinkimas, o būtinybė, nes tai yra globalaus stabilumo pagrindas. Mažų valstybių stiprybė yra vienybėje – tiek regioninėje, tiek globalioje“, – sakė I. Šimonytė.

Ji pabrėžė, kad Lietuvos partnerystė su kitomis Baltijos šalimis ir aktyvus įsitraukimas į Šiaurės-Baltijos šalių bendradarbiavimą yra pavyzdys, kaip kolektyvinis veikimas gali sustiprinti bendraminčių balsą ir įtaką.

„Nepaisant geografinio atstumo, mes suprantame Indijos-Ramiojo vandenynų regiono reikšmę pasaulio saugumui ir ekonominei gerovei. Per pastaruosius ketverius metus mes atidarėme ambasadas Singapūre, Pietų Korėjoje, Australijoje, prekybos atstovybę Taivane. Tai atspindi mūsų strateginį interesą vystyti gilesnius ekonominius ryšius ir remti skatinti demokratines vertybes“, – sakė premjerė.

Ir būdama Rusijos bei Baltarusijos kaimynystėje, Lietuva neturi kito pasirinkimo kaip tik telktis su bendramintėmis šalimis.

Pasak I. Šimonytės, Lietuvos įsitraukimas į bendradarbiavimą su Indijos-Ramiojo vandenyno regionu yra paskatintas siekio išsaugoti jį laisvą ir atvirą – tokį, kuriame gerbiamas tautų suverenumas, o tarptautiniai vandenys yra atviri laivybai. 

Ji taip pat akcentavo bendradarbiavimo reikšmę saugumo ir gynybos, atsparumo dezinformacijai ir kibernetinėms grėsmėms srityje.

„Jeigu mes kaip tarptautinė bendruomenė sugrįšime į tvarką, kurioje vyrauja imperialistinės ambicijos ir didesnės valstybės – kad ir ką toks apibūdinimas reikštų – jaučiasi galinčios spręsti mažesniųjų likimą, tik laiko klausimas, kada darsyk tragiškai įsitikinsime – jokia valstybė tokiame pasaulyje nėra pakankamai didelė“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerė išsakė palaikymą Jungtinių Amerikos Valstijų paskelbtai Gynybos pramonės principų deklaracijai, pažymėdama, kad Lietuvos Vyriausybė rems glaudesnį Lietuvos gynybos pramonės bendradarbiavimą su partneriais Indijos-Ramiojo vandenynų regione.

Dalyvavimu didžiausiame Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono saugumo forume Vyriausybės vadovė baigė darbo vizitą Singapūre.


Šiame straipsnyje: Ingrida ŠimonytėShangri-La dialogue 2024Singapūraskaras UkrainojeRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių