Ragina premjerę atsistatydinti: jūsų Vyriausybė yra blogiausias Lietuvai nutikęs reiškinys

Pasitikėjimą Seime besitikrinančiai premjerei Ingridai Šimonytei tęsiant susitikimus su opozicinėmis frakcijomis, „valstietis“ Dainius Gaižauskas rekomendavo politikei atsistatydinti iš ministrės pirmininkės pareigų. Savo ruožtu I. Šimonytė tikino tokių pasisakymų neketinanti vertinti.

„Jūsų Vyriausybė yra blogiausias reiškinys, kuris galėjo nutikti Lietuvai. (...) Užsienio reikalų ministras arba tai, ką jis darė, galima apibūdinti vienu žodžiu – kvailystė“, – LVŽS frakcijos susitikime su premjere kalbėjo D. Gaižauskas.

„Krašto apsaugos ministerija – po 3,5 metų pati neapsikentėte, ministrą atleidote ir turime naują ministrą, kuris siūlo gerų idėjų, bet jų neįgyvendina. Sveikatos apsaugos ministras, panašu, po šiai dienai klaidžioja po ligoninių koridorius ir neranda išėjimo. Nekalbu apie tai, kad jis dar nesusivokė už kokią sritį yra atsakingas“, – pridūrė jis, taip pat kritikuodamas ir vidaus reikalų bei finansų ministrių darbus.

D. Gaižauskas priminė ir iš socialinės apsaugos ir darbo ministrės pareigų pasitraukusios Monikos Navickienės skandalą.

„Baisiausia, kas nutiko jums asmeniškai – socialinių reikalų ministrė. Paaiškėjo, kad ne tik privačiais lėktuvais skraidžiojo su sukčiais ilsėtis į Dubajų, bet ir dėl savo ryšių paliko tam tikrą siūlo galą, kur specialioms mūsų tarnyboms pradėjus jį traukti ir vynioti atsiskleidžia tokie vaizdai, kad žmonėms pasitikėjimas jūsų Vyriausybe kelia siaubą. Jums išgirdus Navickienės pavardę belieka susiimti už galvos ir garsiai vaitoti“, – kalbėjo parlamentaras.

Jums išgirdus Navickienės pavardę belieka susiimti už galvos ir garsiai vaitoti.

D. Gaižausko nuomone, už visas šias klaidas premjerė turėtų prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti.

„Mano galva, jūs turėtumėte atsistatydinti. Ta Vyriausybė, kuri veikė ir ką ji padarė – politiškai nusikalstamai veikė. Ta bendrininkavimo forma jūs tapote šios Vyriausybės vadeiva, tad jūs ir turėtumėte prisiimti maksimalią atsakomybę“, – siūlė jis.

Savo ruožtu pati I. Šimonytė pareiškė, kad politiko pasisakymų ji neketina vertinti.

„Jūsų pasisakymų aš nevertinsiu. Jeigu Seimas nuspręs, kad neturi pasitikėjimo manimi, tai tas klausimas išsispręs automatiškai. Jeigu velčiausi į jūsų pasisakymų neigimą, tai manau, kad mes čia gaištume labai daug laiko ir apsidalintume pareiškimais, kur paskui abu Etikos ir procedūrų komisijoje ilgai būtume. Palikime jūsų nuomonę, mano nuomonė yra visiškai priešinga“, – į priekaištus atsakė premjerė.

P. Peleckio / BNS nuotr.

 

I. Šimonytei – kritika dėl santykių su opozicija

Premjerė sulaukė kritikos dėl santykių su Seimo mažuma. Tačiau pati politikė nurodo, jog santykis su opozicija yra konstruktyvus, mat, anot jos, kalbėtis apie darbus pavyksta su visais.

Antradienį vykusio susitikimo su Mišria Seimo narių grupe metu Aidas Gedvilas pareiškė esą daugelis opozicijos atstovų per daugiau kaip trejus dabartinės Vyriausybės kadencijos metus nesulaukė jokių atsakymų į užduotus klausimus.

„Nesistengiate ieškoti atsakymų į opozicijos užduodamus klausimus. Per tris su puse metų tų atsakymų taip ir negaunu – jie dažniau pakrypsta į interpretacijas. Taip nutinka daugeliui opozicijos atstovų“, – susitikime sakė jis, klausdamas, ar premjerės santykis su opozicija galėtų būti korektiškesnis.

I. Šimonytė tokią opozicijos atstovo kritiką atmetė ir tikino bendradarbiavimą tarp jos ir Seimo mažumos narių laikanti konstruktyviu. Visgi, į raginimus bendrauti korektiškiau premjerė sureagavo pastebėjimu, jog tai priklauso ir nuo pačios opozicijos.

„Susikalbėti apie darbą, kiek tai yra reikalinga sprendimams priimti, aš galiu su visais. Tiesą sakant, kitą kartą pavyksta dėl tų sprendimų ir sutarti. (...) Didžiuma įstatymų projektų, kuriuos Seimas priima, būna pateikta Vyriausybės. Didžiuma tų įstatymų projektų tikrai būna priimama pakankamai plačiu sutarimu. Nėra taip, kad niekas su niekuo negali susikalbėti“, – susitikimo metu akcentavo I. Šimonytė.

Čia yra dvipusis eismas. Tiek, kiek man yra konstruktyvūs klausimai, tiek aš stengiuosi konstruktyviai į juos atsakyti.

„Čia yra dvipusis eismas. Tiek, kiek man yra konstruktyvūs klausimai, tiek aš stengiuosi konstruktyviai į juos atsakyti. Kai klausimai yra apie mano asmenines aplinkybes, emocijas ar kažkokius kitus dalykus – tai, man atrodo, neturi nieko bendra su mūsų darbu“, – pabrėžė ji.

Premjerės apsauga yra užtikrinama: neišsikalinėdama gyvenu rezidencijoje

Susitikimo su opozicine frakcija metu premjerė sulaukė klausimų ir dėl savaitgalį įvykusio pasikėsinimo į buvusį Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentą Donaldą Trumpą. Teirautasi, ar politikė neketina stiprinti apsaugos. Tačiau pati premjerė tikina, kad ir dabar laikosi visų jai nurodytų rekomendacijų. 

„Nei aš, nei Seimo pirmininkė netapome nesaugomais asmenimis. Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT) tikrai žino, ką daro. (...) Rekomendacijų iš VAT aš šventai laikausi ir dėl to, kad, be kita ko, gyvenu rezidencijoje neišsikalinėdama dėl to, kad norėčiau gyventi savo namuose. Kiti asmenys kažkodėl gali tą daryti“, – referuodama į prezidentą Gitaną Nausėdą teigė I. Šimonytė.

Seimas dar 2022 m. liepą priėmė įstatymo pataisas, pagal kurias Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT) ir toliau saugo prezidentą 24 valandas per parą, o kiti vadovybei priskiriami asmenys, tarp kurių ir premjeras bei Seimo pirmininkas, saugomi tik užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai vykdys funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga.

Iki šių pataisų priėmimo ir premjerė, ir Seimo pirmininkė buvo saugomos 24 valandas per parą.

Valdančiųjų atstovai: nėra logiška keisti I. Šimonytę likus mažai laiko iki rinkimų

Valdančiosios koalicijos frakcijų seniūnai teigia, kad nėra logiška likus tiek mažai laiko iki Seimo rinkimų keisti I. Šimonytę premjerės pozicijoje.

„Tikrai džiaugiamės, kad prezidentas gana operatyviai pateikė premjerės kandidatūrą. Vyriausybei liko 147 dienos dirbti iki naujos Vyriausybės priesaikos. Manau, kad šiame vaizde Ingrida Šimonytė ir dabartinė Vyriausybė yra geriausias pasirinkimas, nematau jokios alternatyvos“, – BNS sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnas Andrius Vyšniauskas.

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas sako, kad visos valdžios institucijos supranta, jog nėra logiška keisti Vyriausybės vadovę likus keliems mėnesiams iki Seimo rinkimų.

Joks racionalaus proto žmogus nekeistų premjerės likus trims keturiems mėnesiams iki naujų rinkimų, tą supranta ir Seimo dauguma, ir prezidentas.

„Joks racionalaus proto žmogus nekeistų premjerės likus trims keturiems mėnesiams iki naujų rinkimų, tą supranta ir Seimo dauguma, ir prezidentas“, – žurnalistams sakė „laisvietis“.

Anot V. Mitalo, jam svarbiausi nebaigti Vyriausybės darbai – slaugos globos, skaitmeninės švietimo transformacijos reformos.

„Reikia pasistengti, bet iš principo, valstybėje būtų chaosas, jei šiandien nebūtų patvirtinta premjerė“, – kalbėjo V. Mitalas.

„Yra nebaigtų reikalų. Ne tik tie, kuriuos premjerė minėjo iš tribūnos, bet ir tie, kuriuos aš miniu ar tie patys žmogaus teisių klausimai. Aukščiausi valstybės vadovai, išskyrus prezidentą, prisiekę, kad labai jiems rūpi, bet iki galo nepadaro, ką galėtų“, – teigė jis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas irgi sakė, kad nėra prasmės keisti Vyriausybės vadovės.

„Šita Vyriausybė, mano manymu, atlaikė labai daug iššūkių, tikrai neblogai pasirodė, o kad pridarė klaidų, pasakykite, ar jūs nesate pridarę klaidų. (...) Dirbo sėkmingai, atlaikė visas negandas“, – žurnalistams sakė liberalas.

E. Gentvilas yra ne kartą kritikavęs TS-LKD, kad nederina pozicijų valdančiojoje koalicijoje ir nesikalba su mažesniaisiais koalicijos partneriais.

Politikas sako, kad grąžinus premjerei įgaliojimus, pokyčių komunikacijoje tarp koalicijos partnerių nesitiki.

„Deja, nesitikiu stebuklų, kad genetiniai konservatoriai staiga pataptų tais, kurie eina į diskusijas, pasitarimus ir taip toliau“, – sakė E. Gentvilas.

P. Peleckio / BNS nuotr.

Visgi liberalas pačiai premjerei dėl bendravimo priekaištų neturi.

„Vieną kartą supykęs pasakiau, (...) kviečiu visus išgerti vyno už mano pinigus, visi pasižiūrėjo ir baigėsi tuo, kad premjerė pasikvietė pas save į Vyriausybę aptarti svarbius reikalus ne už mano pinigus. Kartais reikia paforsuoti tą dialogą, aš už tai, kad kažkas paforsuoja, kažkas sureaguoja, tai Ingrida visada yra reaguojantis žmogus“, – pasakojo E. Gentvilas.

Jei I. Šimonytė tęs premjerės darbą, ji su šalies vadovu taip pat turės suderinti naujosios Vyriausybės sudėtį.

Kritikos iš Prezidentūros yra sulaukę žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Jie praėjusią savaitę sakė nesiimsiantys vertinti savo galimybių likti Ministrų kabinete.

Seimo opozicija linkusi kandidatūros nepalaikyti

Premjerei I. Šimonytei antradienį Seime tikrinantis pasitikėjimą, opozicinės frakcijos jos kandidatūros žada nepalaikyti.

Tokią poziciją BNS išsakė penkių frakcijų atstovai, su kuriais prieš balsavimą parlamente susitiko ministrė pirmininkė.

„Frakcija tikrai nepalaikys kandidatūros. Tą viešai tikrai deklaravome ir pasakėme kodėl, – BNS kalbėjo didžiausios opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė. – Ne kartą interpeliavome įvairius ministrus. Tai pačiai premjerei tą patį siūlėm padaryti.“

„Valstietis“ D. Gaižauskas I. Šimonytės Ministrų kabinetą vadino blogiausiu Lietuvos įvykiu ir ragino atsistatydinti.

Nepalaikyti premjerės žada ir socialdemokratai.

„Mes jau buvome apsisprendę, kad nepalaikysime kandidatūros. Dabar, susitikimo metu, atsakymai į mūsų klausimus, kuriuos mes rimtus uždavėme, rodo, kad premjerė neketina keisti savo požiūrio į kai kuriuos esminius dalykus“, – žurnalistams po susitikimo socialdemokratų fracijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Socialdemokratai labai tvirtai sako – ne premjerei I. Šimonytei.

„Socialdemokratai labai tvirtai sako – ne premjerei I. Šimonytei“, – pridūrė ji.

Antrosios pagal dydį opozicinės frakcijos Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis sakė, jog balsuodama dėl I. Šimonytės skyrimo politinė jėga susilaikys. Tą patį ketina daryti ir Lietuvos regionų partijos frakcija.

„Vieningai susilaikysime. Regionuose atskirtis ne mažėja, o per pastaruosius ketverius metus tik didėjo“, – BNS tvirtino frakcijos seniūnas Jonas Pinskus. 

Tuo metu Mišrios Seimo narių grupės vadovė Rita Tamašunienė BNS teigė, kad susitikimas su I. Šimonyte buvo konstruktyvus. Pasak jos, grupės parlamentarai balsuos pagal savo nuožiūrą.

„Bus įvairių balsų. Labai trumpas laikas likęs iki rinkimų, nei iš prezidento, nei iš valdančiųjų nėra, kad kažkas norėtų, kad kažkas keistųsi, tai tas argumentas buvo mūsų frakcijoje kaip toks leitmotyvas“, – tvirtino R. Tamašunienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Varyt rudeni

Varyt rudeni portretas
juos visus na x ui Reik visai nuaju žmoniu. Tiek pozicijoj tiek opozicijoj. Palikt Ažuola Skardžiu Gaižauska ir Širinskiene

"konservas"

"konservas" portretas
Kam to reikia - dar lieka laiko "pralošti" kokius 40 milijonų

Žiūrėkit

Žiūrėkit  portretas
kokius įstatymus jie šiandien seime priiminėja - baisu klausyt ir žiūrėt. Ir ne tik ta banditų dauguma bet VISI. Viešųjų pirkimų įstatymą keičia kad viena atėjusi įmonė galėtų pasimt strateginį projektą- vėjo jėgainių parką jūroje. 120 kv.km bus patikėta jai 20-čiai metų + MŪSŲ VALSTYBĖS PARAMA 15 METŲ IŠ ŠALIES BIUDŽETO. Konkurso dalyvis gali būti vienas ir gali nugalėti konkurse kuriame jis bus vienas:D) Vartotojų parama bus nukreipta Vokietijai..Vienas Skardžius įstengė kalbėt ,,prieš"ir šauktis sveiko proto...Gal jie visi durni? Dar atsiranda toks Starkevičius /senas pirdyla/ ir bando pazombint kad taip reikia, nes nėr kam investuot /užtai Igničiui yra pinigų kaip šieno investtuot į terminalus Lotynų Amerikoj ir į kitus objektus..:D) /, Na ir Rusija čia pat /pagal Starkevičių "energetinis saugumas" bus didesnis jei investuos viena Vokietijos įmonė kur galimai sėdi BleckRockas /Už 78 prieš 5 susilaikė 29. TAI KAM DIRBA LIETUVOS SEIMAS?
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių