Seimo rinkimuose dirbs virš 3 tūkst. stebėtojų ir apie 16 tūkst. rinkimų komisijų narių

  • Teksto dydis:

Šį sekmadienį vyksiančiuose Seimo rinkimuose dirbs apie 16 tūkst. rinkimų komisijų narių, skaidrumą prižiūrės daugiau kaip 3,1 tūkst. rinkimų stebėtojų, skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Seimo rinkimų metu 70-yje rinkimų apygardų dirbs apie 1 tūkst. apygardų rinkimų komisijų narių, o 1895 rinkimų apylinkėse rinkėjus aptarnaus ir apylinkėms užsidarius balsus skaičiuos dar apie 15 tūkst. apylinkių rinkimų komisijų narių. 

VRK duomenimis, iki balsavimo iš anksto pradžios jau yra registruoti 3164 rinkimų stebėtojai.

Kandidatūras galėjo teikti politinės organizacijos, išsikėlę kandidatai, Lietuvos Respublikoje registruotos nevyriausybinės organizacijos ir tarptautinės organizacijos, kurių veikla yra susijusi su rinkimais bei žmogaus teisėmis.

Rinkimų stebėtojai užtikrina, kad balsavimo metu būtų laikomasi įstatymų reikalavimų, dalyvauja rinkimų komisijai skaičiuojant balsus ir nustatant rezultatus, fiksuoja ir praneša apie galimus pažeidimus, teikia pastabas ir prižiūri, kad kad būtų užtikrintas tinkamas rinkimų komisijų darbas.

Tačiau stebėtojai neturi teisės daryti įtakos rinkimų komisijų ir atskirų komisijos narių darbui, trikdyti jų veiklą ir rinkimus, vykdyti rinkimų agitaciją stebėdami rinkimus.

Stebėti rinkimų taip pat atvyko ir keliolika tarptautinių stebėtojų iš Latvijos, Estijos, Švedijos, Danijos, Kroatijos, Norvegijos, Pietų Korėjos ir Ukrainos rinkimus organizuojančių institucijų, taip pat Tarptautinio rinkimų sistemų fondo (IFES) biuro Ukrainoje atstovai.

ELTA primena, kad pirmasis Seimo rinkimų turas Lietuvoje vyks jau šį sekmadienį, spalio 13 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių