Apie migracijos tvarką: Lietuva dar nežino, ar priims užsieniečius, ar mokės lėšas į paramos fondą

Priėmus naujus europinius sprendimus dėl migrantų politikos, Lietuva dar nėra apsisprendusi, ar kasmet priims numatytą kvotą užsieniečių, ar mokės kelis milijonus eurų paramos fondui, sako vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius. Pasak jo, net ir įsigaliojus teisės aktui, valstybės narės turės dar dvejus metus sprendimo priėmimui.

Kaip buvo skelbta anksčiau, Europos Parlamentas (EP) trečiadienį patvirtino griežtesnes migracijos ir prieglobsčio Europos Sąjungoje (ES) taisykles. Teisės akto pagrindas – privaloma solidarumo sistema, pagal kurią visos ES valstybės narės turi prisiimti tam tikrą atsakomybę už prieglobsčio prašymų svarstymą. Jei ES valstybė narė nenori priimti prieglobsčio prašytojų, ji privalo suteikti alternatyvią pagalbą, pavyzdžiui, mokėti finansinius įnašus į paramos fondą.

Šiam sutarimui įsigaliojus, Lietuvai per metus reikėtų priimti 158 atvykėlius, arba kasmet mokėti apie 3 mln. eurų.

„Įgyvendinimui standartiškai skiriamas 24 mėnesių laikotarpis. Priėmus paktą ir reglamentus ministrų taryboje, paskelbus paktą birželio pabaigoje turėsime 24 mėnesius, per kuriuos ir apsispręsime, kuris variantas yra tinkamesnis Lietuvai“, – pirmadienį LRT radijui teigė A. Abramavičius.

„Reglamentas įsigalios tik po dviejų metų, bet Lietuva galės prisijungti ir anksčiau, jei tokią valią išreikš“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad reforma apima greitesnį nelegalių atvykėlių patikrinimą, sulaikymo centrų kūrimą pasienyje, paspartintą prieglobsčio prašytojų, kurių prašymai buvo atmesti, deportavimą ir solidarumo mechanizmą, skirtą sumažinti spaudimą didžiulių migrantų srautų sulaukiančioms pietinėms šalims.

Trečiadienį paskelbtas kompromisas numato daugybę esamų taisyklių papildymų ir sugriežtinimų, kad būtų sumažinta nelegali migracija į ES.

Reformos buvo intensyviai derinamos nuo 2015 m., kai į ES atvyko rekordinis migrantų skaičius. Nors šalys, kuriose valdo dešiniųjų vyriausybės, pavyzdžiui, Vengrija, tvirtai pasisakė už taisyklių sugriežtinimą, pagalbos organizacijos ir Europos kairieji reiškė susirūpinimą dėl žmogaus teisių pablogėjimo.

G. Nausėda apie naują ES migracijos politiką: finansinis sprendimo būdas Lietuvai būtų priimtinesnis

Prezidentas Gitanas Nausėda mano, jog Lietuva turėtų prisidėti prie europinės migracijos solidarumo politikos finansiniu būdu. Šalies vadovas pastebi, jog pastaraisiais metais Lietuvoje išaugo užsieniečių skaičius, todėl maždaug 3 mln. eurų siekiantis kasmetinis įnašas į paramos fondą, jo akimis, būtų priimtinesnis sprendimas.

„Aš manyčiau, kad finansinis klausimo sprendimo būdas būtų priimtinesnis“, – pirmadienį lankydamasis Šakiuose žurnalistams sakė G. Nausėda.

Prezidentas pastebėjo, kad pastaraisiais metais Lietuvai kilo nemažai iššūkių, susijusių su migracija. G. Nausėda pasidžiaugė, kad Lietuva tapo prieglobsčiu tūkstančiams nuo karo bėgančių ukrainiečių.

„Aš tai laikau tikrai puikia Lietuvos solidarumo išraiška“, – džiaugėsi jis.

„Tačiau mes taip pat išdavėme nemažai leidimų gyventi Baltarusijos ir Rusijos pilietybę turintiems žmonėms“, – pastebėjo G. Nausėda.

„Migracijos skaičiaus didėjimas tikrai nėra mūsų siekiamybė“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuva nežino???

Lietuva nežino??? portretas
O kas Lietuvos klausia?Bus nuspręsta kabinete .Deja,tai turime pakęsti už buvimą EU.Bet,geriau negu "ruskij mir"..nx

Ar galima rasti

Ar galima rasti  portretas
sodininką už 60 € dienai?

gerovietis

gerovietis portretas
O tai kur tie ..migrantai'' kur šiko į maisto termosus ir dergė patalpas ? kuriems gamino patiekalus iš avienos , triušienos ? kurių vaikus ruošėmės mokinti lietuvių kalbos , kultūros..etc. ? alio ??? kur jie ,,išgaravo'' ? Pasidomėkite kas dabar darosi Švedijoje ! ,,kebabų'' gaujų karai , vaikai - samdomi žudikai , jau ne policija patruliuoja o kareiviai ... nei mokėti nei priimti ! vyt lauk dykaduonius !
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių