Pirmą tokį apdovanojimą atsiėmęs Š. Narbuto advokatas: šioje byloje buvo unikalus atvejis

  • Teksto dydis:

Lietuvos advokatūra šiais metais pirmą kartą įteikė naująjį bendruomenės simbolį – statulėlę „Gynėjas“, kuris atiteko advokatui Raimundui Lideikai. Šis simbolis buvo sukurtas kartu su garsiu Lietuvos menininku, skulptoriumi Tadu Gutausku. Naujas bendruomenės simbolis nuo šių metų bus skiriamas už reikšmingus nuopelnus Žmogaus teisių gynimo srityje.

„Naujų tradicijų kūrimas augina mus kaip bendruomenę, mūsų vertybes, tampa mus jungiančiu ir vienijančiu dalyku. Tad šiais metais norime pristatyti ir pradėti kurti naują tradiciją – apdovanojimą „Gynėjas“, jį skiriant už išskirtinius nuopelnus žmogaus ir žmogaus teisių gynyboje. Šiemet šis apdovanojimas iškeliauja į vieno mūsų bendruomenės nario rankas. Neabejoju, kad šiai tradicijai tęsiantis apdovanotojų  gretos kasmet didės, nes reikšmingai prisidėti prie žmogaus ir žmogaus teisių gynimo yra kiekvieno advokato misija ir tikslas“, – pristatydamas nominaciją Visuotinio advokatų susirinkime kalbėjo Advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis.

Pirmoji Lietuvos advokatūros statulėlė „Gynėjas“ buvo skirta advokatui R. Lideikai už tvirtą, nuoseklią ir profesionalią advokato-gynėjo poziciją ne vienerius metus trukusiame ilgame ir sudėtingame teisminiame procese, pradėtame ir garsiais politiniais pareiškimais, procese, kuriame iš esmės buvo siekiama riboti asmens teisę į gynybą, procese, kuriame taikytos perteklinės prievartos ir laisvės suvaržymo priemonės ginant Šarūną Narbutą, ir galiausiai pasiekus visišką jo išteisinimą. Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimu pripažinta, kad buvo pažeistos Š. Narbuto žmogaus teisės net pagal keturis Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnius.

Š. Narbuto gynėją-advokatą labiausiai nustebino visuomeninė- kolektyvinė gynyba

Advokatas R. Lideika, atsiimdamas apdovanojimą Visuotiniame advokatų susirinkime, atvirai su kolegomis dalijosi, kaip atrodė visos bylos eiga iš vidaus.

„Lietuvos Konstitucija nustato, kad valstybė remia visuomenei naudingą ūkinę iniciatyvą. Bylos fabulą visi puikiai žinote, skaitėte. Tačiau atlygis už parodytą iniciatyvą fiziniam asmeniui – baudžiamoji byla. Todėl pagarba teismams, kurie  ginamojo išteisinimą argumentavo taip, kad tos bylos autoriams nebeprireikė kasacijos. Tad, atrodo, kad pačius kaltintojus įtikino jų absurdiškumu. Antra, šitos ir dar kelių bylų pasekoje Lietuvoje net ir 48 valandoms sulaikytas asmuo įgavo teisę tiesiogiai kreiptis į teismą. Nuo šiol nebereikia malonių prašyti prokuroro, aukščiausio prokuroro ir panašiai. Bet šitos bylos pabaiga vis dėlto išryškino ir galimybę absurdiškiems kaltinimams atsirasti“, – padėkos kalboje komentuodamas pagrindinius bylos aspektus kolegoms akcentavo R. Lideika.

Jo teigimu, viena iš priežasčių yra  LR Baudžiamojo kodekso 230 straipsnis, kuriuo valstybės tarnautojams yra prilyginami ir kiti asmenys. Jame nustatyti kriterijai nėra pakankami, juo iš esmės įtvirtinama baudžiamojoje teisėje draudžiama analogija, o tai suteikia galimybę kaltintojams pernelyg plačiai ir pernelyg „kūrybiškai“ įstatymą interpretuoti bei reikšti nepagrįstus kaltinimus verslininkams, žinomiems visuomenei asmenims.

„Visgi ši byla buvo apie žmogaus teises. Turbūt retas susimąstėme iki šios bylos, kad baudžiamuosiuose procesuose valstybė turi gerbti ne tik mums įprastą žmogaus laisvę, žmogaus nuosavybę, bet valstybė privalo gerbti baudžiamajame procese ir žmogaus saviraiškos laisvę. Teisėsaugos institucijos pradeda savo tyrimus viešųjų ryšių akcija pačios, o kada įtariamasis duoda joms atkirtį ir pats pradeda dalyvauti toje viešojoje akcijoje, viešai informuodamas apie absurdiškus kaltinimus, teisėsaugos institucijos pradeda jausti, kad jos pralošia tą viešumą, tada pasikviečia įtariamąjį ir sako, jog nuo šiol jam uždraudžiama komentuoti ikiteisminio tyrimo duomenis. Europos Žmogaus Teisių Teismas tai ir įvertino, kad toks elgesys – neteisėtas“, – sakė R. Lideika.

Šioje byloje buvo vienas unikalus atvejis, per savo karjerą dar nebuvau to matęs.

Visgi kaip gynėją, turintį 33 metų advokato praktikos veiklos stažą, R. Lideiką labiausiai nustebino visuomeninė-kolektyvinė gynyba.

„Šioje byloje buvo vienas unikalus atvejis, per savo karjerą dar nebuvau to matęs. Tuo metu kai įtariamasis buvo sulaikytas, jam areštavo viską – visą jo turtą, visas jo sąskaitas iki cento. Mano ginamasis per socialinius tinkus paskelbė kreipimąsi į visuomenę su prašymu suaukoti lėšų jo gynybai. Atsirado 382 asmenys, kurie iki šiol yra anonimai, bet kurie nuo pirmųjų bylos dienų tikėjo šio žmogaus nekaltumu ir aukojo savo lėšas tam, kad jis galėtų kovoti už savo žmogaus teises. Su šitokiu reiškiniu savo advokato praktikoje buvau susidūręs pirmą kartą“, – teigė advokatas, taip pat padėkojęs ir kitiems kolegoms, padėjusiems tiek tiesiogiai, tiek ir teikusiems idėjas šioje byloje.

Į „Gynėjo“ apdovanojimą šiemet pretendavo 13 advokatų ir advokatų padėjėjų

Iš viso Lietuvos advokatūra buvo gavusi 13 kandidatų „Gynėjo“ nominacijai gauti. Kandidatūras teikė advokatai, advokatų padėjėjai bei Lietuvos „Caritas“, Lietuvos lenkų teisininkų sąjunga, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacija, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Apdovanojimą gali gauti advokatūros bendruomenės nariai bei kitos organizacijos ar asmenys, kurie pareiškėjų nuomone labiausiai pasižymėjo Žmogaus teisių gynimo srityje. „Gynėjo“ nominaciją iš gautų kandidatų pasirinko Advokatų taryba.

„Labai viliuosi, kad galimų kandidatų į antrąjį „Gynėjo“ apdovanojimą sulauksime dar daugiau ir jų sąrašas bus išties įspūdingas, kad kitais metais galėtume atrinkti kitą nominantą. Tikiu, kad nusipelniusių žmonių dėl žmogaus ir žmogaus teisių gynyboje turime ne vieną, tačiau dažnai šie Lietuvos šviesuoliai kuklinasi ir apie savo nuveiktus darbus nenori garsiai kalbėti. Mes turime įvertinti jų pasiaukojimą. Tikrai džiaugiuosi šia Advokatūros iniciatyva. O kolega Raimundas yra „Gynėjo“ pavyzdys, kuris parodo puikų pavyzdį visiems advokatams ir advokatų padėjėjams, todėl ir yra įvertintas pirmuoju Advokatūros „Oskaru“ – „Gynėju“, –  sakė M. Kukaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visas taip, bet yra vienas „bet“!

Visas taip, bet yra vienas „bet“! portretas
Gynyba Lietuvoje yra įmanoma tik turint pinigų gynybai. Vargšas, neturtingas žmogus Lietuvoje neturi jokių teisių. „Nešvarus“ policininkas kaltę avarijoje nuo turtingo pažeidėjo permeta eiliniam darbininkui ir dar nutaisęs įžūlų snukį išspjauna: „paduok mane į tesimą“. Nes žino kad žmogus neturi tiek pinigų kad tąsytųsi po teismus, o ir nerizikuos jis, nes pralošimo atveju, dar turės sumokėti ir brangiausiems tikrojo kaltininko advokatams.

As, kuris zinau Narbuto istorija nuo jo 18 m.

As, kuris zinau Narbuto istorija nuo jo 18 m. portretas
Čia yra tokia gėda valstybės, "užsakovų", kad net sunku suvokt paprasto žmogaus protu. Net Romanovo byla, nors sokiravo absurdu, bet cia, ...jau "aukstumos". Ismeskit kas pries rinkimus, kas cia per protingi kabutese uzsakovai buvo sios bylos. Kryziuko ten biuletenyje nebus. O stt ir fntt ir kitiems turetu buti GEDA.ZIAURI.

Kažin

Kažin portretas
Kas ir kaip įvertins "veiklą ir veikėjus/žioplius" organizavusius bylą Š. Narbutui?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių