Daugės nacionalinės kokybės produktų: žinių apie jų ženklinimą vis dar trūksta?

  • Teksto dydis:

Parduotuvių lentynose turėtų padaugėti nacionalinės kokybės produktų. Specialistai gamintojams žada pigesnius ir greitesnius sertifikatus. Gyventojai pripažįsta, kad žinių apie produktų ženklinimą trūksta. 

Petro Lingės darbovietė ant įmonės stogų bites augina jau penkerius metus. Medumi vaišinami darbuotojai ir verslo partneriai.  

Jei įmonė medų pardavinėtų, galėtų siekti nacionalinės kokybės sertifikato, mat bičių medų kasmet tikrina jau dabar.

„Tikriname bites periodiškai, tikriname surinktą medų, kad tikrai žinotume, kad valgome kokybišką medų. Visi iki šiol atlikti tyrimai tikrai patvirtino, kad tas medus yra švarus, kad jame nėra sunkiųjų metalų, pesticidų“, – teigė SBA atstovas P. Lingė. 

O ir bitėms susirgus, renkasi natūralias priemones. 

„Rūpinamės bičių sveikata, jas gydome nuo įvairių ligų. Tačiau gydome arba biologiniais preparatais arba organinėmis medžiagomis, kurios joms nekenkia“, – tikino P. Lingė. 

Sutartiniu ženklu žymimų produktų gamyboje ribojami mineralinių trąšų, vaistų bei antibiotikų kiekiai. Auginimas ar gamyba vykdomi kuo tvariau.  

„Jeigu nebūtų ženklinimo, tai tada liktų tik kalbos. Tai nėra kontrolės mechanizmo, nėra reguliavimo. Ir kaip patikrinti, ar ūkininkas iš tiesų elgiasi sąžiningai“, – sakė Lietuvos daržovių augintojų asociacijos pirmininkas Paulius Andriejavas.

Specialistai sako, kad kokybiškų produktų Lietuvoje daugės, mat nuo šių metų nacionalinius kokybės produktus sertifikuos net trys įmonės.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Dėl to laimės galutinis vartotojas, ūkininkas, prekybininkas, verslininkas, kuris norės sertifikuotis“, – aiškino LR ŽŪR Sertifikavimo skyriaus vedėjas Ramūnas Stonkus. 

„Kada yra monopolija arba viena įmonė, kuri sertifikuoja, tai sunkumai tokie – didelės eilės, jų lankstumo nebuvimas. Reikia prisitaikyti ir prie ūkininko darbo grafiko, darbo režimo“, – teigė P. Andriejavas. 

O panašiems, kaip prieš tai minimam bičių ūkiui, rekomenduojama apsvarstyti produkcijos sertifikavimą. Esą tai padėtų išsiskirti iš konkurentų. 

„Kaip reikia išsiskirti masinėje ekonomikoje iš visų produktų: su tuo ženklu eiti į parduotuvę, turgų ir parodyti, kad tai yra padaryta Lietuvoje“, – patarė R. Stonkus. 

Gyventojai pripažįsta, kad žinių dėl produktų kokybės ženklinimo trūksta. Tačiau parduotuvių lentynose ieško lietuviškų prekių. 

Daugiausiai nacionalinės kokybės produktų tikimąsi vaisių, daržovių ir bitininkystės srityse. Kokybę patvirtinančius ženklus Lietuvoje turi apie 400 ūkių.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių