Prakalbo apie naujausią žingsnį medicinoje, galintį grąžinti klausą: jei tai pavyks, bus proveržis

Medikai pastebi, kad vasarą padaugėja pacientų sunegalavus klausai ar atsiradus ausų skausmams. Dalis atvyksta po maudynių ar po triukšmingų vakarėlių, varžybų. Kai kuriais atvejais gydymo antibiotikais gali nebeužtekti. O esant rimtesnėms problemoms, lėtiniams uždegimams, medikai taiko vis modernesnius gydymo metodus, pavyzdžiui, visiškai endoskopines operacijas.

Karštis, vėjas, maudynės, kitos vasaros pramogos – daugumai poilsis, o medikams signalas, kad bus daugiau darbo, ir ne tik traumatologams.

„Ne visi vandens telkiniai švarūs. Tiesiogiai patenka bakterijos, kurios sukelia uždegimus“, – sakė RVUL gydytoja otorinolaringologė Sigita Padvariškytė-Brusokė.

Staiga suprastėjusi klausa, atsiradęs ausų maudimas ar skausmas, anot medikų, tokių pacientų vasarą padaugėja. Srautas – ne tik dėl infekcijų po maudynių.

„Kai po triukšmingos aplinkos, varžybų, vakarėlių yra klausos nervo uždegimas, gali reikėti ir hormoninio gydymo“, – kalbėjo S. Padvariškytė-Brusokė.

Vieniems staiga, netikėtai, neįvertinus rizikų, kitiems, kaip vilnietei Tatjanai, tai jau įprasta. Moteris atvirauja, dėl ausų uždegimų kankinasi nuo vaikystės. Juos išprovokuodavo, pavyzdžiui, apsilankymas baseine, į ausis patekęs vanduo.

„Per metus porą kartų, tai tikrai būna“ – sakė Tatjana.

Klausa vis prastėjo, moteris dirba vaikų darželyje, ilgainiui tapo sunku ir dirbti.

„Ir skausmas visada“, – pridūrė Tatjana.

Tokių pacientų ne vienas. Išeitis – operacija, kuriai ryžosi ir Tatjana.

„Mes operuojame mažiausią kauliuką žmogaus organizme, tai yra kilpa“ – sakė RVUL gydytoja otorinolaringologė Irina Arechvo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Per endoskopinę ausų operaciją pacientui neatliekamas užausio pjūvis.

Dirbama mikroinstrumentais, įvedamas optinis prietaisas su chirurginėmis galimybėmis, taigi operacija atliekama žiūrint į ekraną.

„Daug metų naudojome mikroskopą, bet mikroskopas duoda tunelinį vaizdą, nematome, kas yra už kampo. Vidurinės ausies struktūra yra labai sudėtinga, joje – dešimt kišenių, praeina veido nervas ir pusiausvyros organas“, – aiškino I. Arechvo.

Vadinamoje Lazdynų ligoninėje endoskopinės ausų operacijos atliekamos dar tik pusmetį.

Planinei konsultacijai – keli mėnesiai, o operacijoms rašome jau kitiems metams.

Nors endoskopinės operacijos medicinoje – ne naujiena, taip gydoma nosis, akmenligė. Šios operacijos atliekamos ne vienoje įstaigoje, bet Lazdynų ligoninėje taip ausis operuoja kol kas tik vienas specialistas, po 1–2 pacientus per dieną. Paklausus apie eiles, gydytoja tik atsidūsta.

Pacientai atvyksta ir iš kitų miestų.

„Planinei konsultacijai – keli mėnesiai, o operacijoms rašome jau kitiems metams“, – konstatavo I. Arechvo.

Skubiais atvejais – priimami greičiau. Gydytoja I. Arechvo taip pat yra ir Otorinolaringologų draugijos pirmininkė, tad atsakė, kiek išvis turime ausų chirurgų Lietuvoje.

„Suskaičiavau mažiau negu dešimt, bet daugiau nei penkis“, – sakė I. Arechvo.

Pavyzdžiui, Santaros klinikose ausų ligų operacijų eilė mažiausiai pusmečiui. Centro vadovas pataria nesistebėti.

„Pas mus visi tikisi labai greitai, bet palyginti su pažengusiomis užsienio šalimis, Skandinavija, Jungtine Karalyste, Vokietija, tikėtis sulaukti planinės operacijos, valstybinio draudimo pagrindu, greičiau kaip per metus, jokioje iš tų šalių nesulauksi“, – kalbėjo Santaros klinikų ausų, nosies, gerklės ligų centro vadovas Eugenijus Lesinskas.

Profesorius kalbėjo ir apie patį naujausią žingsnį medicinoje, galintį grąžinti klausą, atkurti genų struktūrą.

„Prieš mėnesį buvo gauti rezultatai, kai gimusiam negirdinčiam vaikui, kurio negirdėjimo priežastis – genetinė, pavyko įterpti į ausį teisingus genus ir ta ausytė girdi. Jeigu tai pavyks padaryti plačiau, bus didžiulis proveržis“, – prognozavo E. Lesinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Adele Jonaitiene

Adele Jonaitiene portretas
Sveiki, šią problemą turiu nuo vaikystės ir paauglystės,kaire ausimi visiškai negirdžiu,operuota 3kartus, klausos nebeatstato nebėra nervo,o dešine ausis taipogi silpstanti ar būtų galima padėti? Operavo gyd.Bernotas, Klaipėda
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių