Dėl žievėgraužio tipografo pažeistų eglynų Rokiškio rajone skelbiama stichinė nelaimė

  • Teksto dydis:

Dėl žievėgraužio tipografo pažeistų eglynų Rokiškio rajone skelbiama stichinė nelaimė, pirmadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Šioje vietovėje kenkėjo sukeltų eglynų pažeidimų tūris viršijo 25,4 tūkst. kubinių metrų.

Anot Aplinkos ministerijos, dėl to Rokiškio rajono miškuose pradedamos taikyti specialiosios apsaugos ir stichinių nelaimių padarinių šalinimo miškuose priemonės.

Paskelbus stichinę nelaimę, miškų valdytojai, savininkai ir naudotojai per dešimt dienų nuo šio pranešimo paskelbimo privalo apžiūrėti savo miško valdas, esančias šioje savivaldybėje.

Stichinės nelaimės paskelbimo laikotarpiu miškų valdytojai, savininkai ir naudotojai turi žvalgyti savo medynus ne rečiau kaip kas dvi savaites medžių vegetacijos metu, kitu metu – ne rečiau kaip kas mėnesį.

Pastebėtas egles su besivystančiais žievėgraužiais tipografais privalu nedelsiant pažymėti ir iškirsti sanitariniais miško kirtimais, ankstyvose vabalų vystymosi fazėse – iki lėliukių susiformavimo, o lėliukių ar jaunų vabalų fazėse – ne vėliau kaip iki naujos kartos vabalų išskridimo.

Ministerija pabrėžia, kad lankymasis stichinės nelaimės pažeistuose miškuose nėra ribojamas, išskyrus vietas, kur vykdomi sanitariniai miško kirtimai.

Rugpjūtį stichinė nelaimė buvo paskelbta Trakų rajono savivaldybėje, liepą – Šalčininkų rajono, birželį – Kazlų Rūdos ir Vilniaus rajono savivaldybių teritorijose.

2023 metais dėl žievėgraužio tipografo pakenkimų eglynuose buvo pažeista apie milijonas kubinių metrų eglių, nuo 2024-ųjų pradžios iki dabar jau užfiksuotas didesnis kaip 551 tūkst. kubinių metrų pažeistų eglių tūris.

Pasak Aplinkos ministerijos, šiemet, kaip ir pernai, žievėgraužio tipografo vabalų gausa miškuose yra labai didelė, todėl prognozuotina, kad plynaisiais ir atrankiniais sanitariniais kirtimais dar reikės intensyviai kirsti ir šalinti kenkėjo pažeistas egles.

Valstybiniuose miškuose sanitarinių kirtimų apimtys įtraukiamos į kirtimų normą ir atitinkamai mažinamos planuotų nesanitarinių kirtimų apimtys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tas kur va

tas kur va portretas
gentvilas NESIIMA NIEKO. Vietoje to kad surast užsienyje tinkamus vistus miškam purkšt hujarina girias ir rezervatus atsipūtes ir vadina visa ta priemonėmis prieš topografą

jule

jule portretas
nera misku prieziuros nenaikinami invaziniai kenkejai o gentvilos rankas trina - vel bus ka kirsti

Kai ministeriu dirba

Kai ministeriu dirba portretas
Šis veikėjas, taip miškus užpoluolė žėvagraužis... Nekeista? Kaip pandemija miškams. Užsiveisia, kertame, medienos rinka gauna mediena. Ir kalts koks tai vabalas.. O kas jį turi stebėti ir nekeist taip staigiai išplįst?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių