Duomenų apsaugos inspekcija „Google“ pažeidimų netirs

Ketvirtadienį Lietuvoje startavus„Google Maps“ paslaugai „Street View“ , išlindo ir pirmieji duomenų apsaugos pažeidimai. Jų tirti mūsų tarnybos nežada.

Sistema nesuveikė

Lietuviai, šiandien puolę tikrinti, kaip veikia naujoji „Google“ paslauga „Google Street View“,  įsitikino, kad programos funkcija „Praneškite apie problemą“ – itin reikalinga. Mat kai kuriuose atvaizduose neuždengti automobilių registracijos numeriai, kai kurie užfiksuoti žmonės, net ir programai uždengus jų veidus, puikiai atpažįsta save ir savo pažįstamus, o jų elgesys užfiksuotu momentu nebūtinai toks, kokį norėtų demonstruoti visam pasauliui.

Kai kurie gyventojai, tikrindami, pavyzdžiui, savo kiemų nuotraukas sistemoje, rado ir savo automobilių atvaizdus. Ne visų valstybiniai numeriai tinkamai uždengti (diena.lt redakcija jau yra išsaugojusi tokių atvejų ekrano atvaizdų), t.y. kai kur jie kuo puikiausiai matomi.

Dėl pažeidimų nukreips į Airiją

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas portalui diena.lt teigė, kad Lietuva netirs nei „Google“ padarytų pažeidimų, nei gyventojų skundų dėl asmens duomenų (veido ar automobilio numerių) atskleidimo. Visi gauti skundai bus persiunčiami į Airija, ten kur registruota „Google“ įmonė.

„Šį projektą vykdo įmonė registruota Airijoje. Turime jų pažadą, neatskleisti asmens duomenų, tačiau jei pažadas būtų netesėtas ir į mus su skundais kreiptųsi piliečiai, visą turimą informaciją mes persiųstume kolegoms Airijoje“, - pastebėjo A.Kunčinas.

Dėl pažeidimų taip pat galiam kreiptis tiesiogiai į „Google“ įmonę.

Gavo visus leidimus

„Google Street View“ puslapyje Lietuvos žiniasklaidai skelbiama, kad, kuriant „Street View“ ypač didelis dėmesys buvo skirtas vartotojų privatumo apsaugai. „Street View“ reikalinga grafinė medžiaga buvo renkama tik viešosiose vietose ir tik gavus atitinkamus leidimus iš atsakingų institucijų, skrupulingai laikantis įstatymų nuostatų bei taisyklių.

Pasak pranešimo, „Street View“ esančios nuotraukos niekuo nesiskiria nuo tų, kurias gatvėje gali padaryti bet kuris praeivis. Individualių vartotojų padarytos nuotraukos masiškai skelbiamos internete, o jų skelbimo nereglamentuoja jokie teisės aktai bei duomenų tvarkymo taisyklės.

„Suprasdami, kad „Street View“ funkcija leidžia lengvai rasti konkrečią vietovę, ją visapusiškai apžiūrėti bei identifikuoti joje teikiamas paslaugas, manome, kad vartotojai gali nenorėti, jog kai kurios, konkrečios nuotraukos būtų matomos viešai. Dėl to, gerbdami vartotojų pasirinkimo teisę esame sukūrę paprastą ir patogų naudoti įrankį, leidžiantį pranešti apie netinkamas nuotraukas ir jas pašalinti“, - pažymima pranešime.

„Google Street View“ daugiau informacijos apie galimybę pranešti apie netinkamas nuotraukas ir jas pašalinti pateikia adresu http://maps.google.lt/intl/ALL_lt/help/maps/streetview/privacy.html.

Jei pastebėjote nuotrauką, kuri pažeidžia jūsų privatumą, apie ją galite pranešti paspaudę nuorodą „Praneškite apie problemą“ („Report a Problem“), esančią apatiniame kairiajame „Street View“ lango kampe.

Jei jūs „Google Street View“ taip pat aptikote nuotraukų, kurios gali pažeisti Asmens duomenų apsaugos įstatymą ar jose užfiksuotos kuriozinės situacijos, nusikaltimai, pasidalinkite jomis siųsdami bendruoju diena.lt redakcijos paštu redakcija@vilniausdiena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kostas

Kostas portretas
Ech jūs, viskuo nepatenkinti proto bokštai. Kai nueinat į šikinyką, padarot kelias dešimtis savo nuotrukų iš visų pusių ir jas internete patalpinat, tai čia viskas gerai, o kai einant gatve kažkas atsitiktinai nufotkina, tai jau pasaulio pabaiga- paviešinti visi jūsų duomenys. Ir daugiabutis iš lauko nufotkintas yra baisiausia paslaptis. Nu nesuprantu aš šitokio žmonių durnumo.

romas

romas portretas
Labiausiai bijo Google street vaizdu Lietuvos valdininkai. Ju, kaip viesu asmenu turta gali dabar matyti visi LR pilieciai.... Stai kas yra "baisu" ir kodel buvo draudimai fotkinti LR kaip kokioje Nigerijoje....

Romas 2

Romas 2 portretas
Nesąmonių nesąmonės. Pilnos gatvės automobilių su valstybiniais Nr., žmonės vaikšto be veido kaukių. O dar vaikai vaikšto į mokyklas, darželius .... Gyvenam baisiam "kriminale". Absurdas kažkoks. O jei girtuoklis, ar kitas viešoj vietoj guli prisigėręs, taip jam ir reikia, tegul mato visas pasaulis. Ar narkomanai tabore apsiperka. Juos taip pat viešumon, gal susilaikys šimtai abejojančių.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių