Lietuvoje daugėja užklausų dėl keturių dienų darbo savaitės: ne visi sektoriai yra pajėgūs?

Lietuvoje daugėja trumpiau dirbančių – nebe penkias dienas, kaip įprasta, o keturias. Valstybinė darbo inspekcija vis dažniau sulaukia darbdavių užklausų, kaip reikėtų organizuoti keturių dienų darbo savaitę. Tokių įmonių vadovai viliasi, kad geriau pailsėję, pagerėjus asmeninio gyvenimo kokybei, darbuotojai dirbs kokybiškiau ir bus labiau motyvuoti. Tie, kurie tai jau išbandė, sako, kad kol kas nemato nė vieno minuso.

Kūrybinis darbas reikalauja jėgų.

„Man asmeniškai labai sunku keltis rytais. Kai žinau, kad man reikės šią savaitę atsikelti tik keturis kartus, vien tas labai motyvuoja“, – šnekėjo projektų vadovė Rūta.

Laikai pasikeitė – keičiasi ir darbuotojų poreikiai.

„Seniau visiems buvo labai atseit „šūstrai“ dirbti, kuo daugiau ir panašiai. Man atrodo, kad dabar žmonės yra linkę išmokti iš naujo ilsėtis“, – kalbėjo animatorius Šarūnas.

O tam animacijos studijos darbuotojai turi papildomą dieną. Nuo liepos išbando keturių dienų darbo savaitę. Vadovas sako, kad kol kas darbo rezultatais yra patenkintas, iš klientų skundų irgi negirdėti.

„Nei vienas projektas nevėluoja, visi labiau motyvuoti ateina į darbą, motyvuotai atidirba. Galbūt labiau pasistengia nuveikti daugiau per trumpesnį laiką, minuso kol kas dar nei vieno neįžvelgiau“, – nurodė „Meinart Animation“ įkūrėjas Meinardas Valkevičius.

Kai žinau, kad man reikės šią savaitę atsikelti tik keturis kartus, vien tas labai motyvuoja.

Anot Darbo inspekcijos, oficialios statistikos nėra, tačiau dirbančių trumpiau Lietuvoje daugėja.

„Jau nuo pat metų pradžios pastebėjome padidėjusį susidomėjimą – tiek pačių darbdavių, tiek darbuotojų, ar apskritai yra galimybė organizuoti darbą keturias dienas per savaitę“, – pasakojo Valstybinės darbo inspekcijos kancleris Šarūnas Orlavičius.

„Aišku, per keturias dienas nuveiki 20 proc. mažiau negu per penkias, bet moksliškai įrodyta, kad vis tiek visi tų valandų neišdirba, penktadieniai būna tokie laisvesni“, – nurodė „Meinart Animation“ įkūrėjas.

Laisva diena skirta ir darbuotojų hobiams, ir kasdieniams reikalams susitvarkyti.

„Ypač, kai pas mus yra tas dalykas, kas liečia bankus ir panašiai. Žmonės per pietų pertraukas bando spėti visur aplėkti, o dabar yra realiai visa diena, kur tu gali visus savo buitinius dalykus susitvarkyti“, – pabrėžė animatorius. 

„Ilgesnis savaitgalis nuėmė nuo manęs tą stresą, kur per trumpą savaitgalį  nori nuveikti kuo daugiau“, – teigė M. Valkevičius.

Pirmoji Europos Sąjungoje (ES) įstatymą dėl keturių dienų darbo savaitės neseniai priėmė Belgija.

Tačiau Darbo inspekcija aiškina, kad Lietuvoje teisinės bazės keisti nebūtina. Jei darbdavys ir darbuotojas sutaria – trumpiau gali dirbti ir dabar.

Ilgesnis savaitgalis nuėmė nuo manęs tą stresą, kur per trumpą savaitgalį  nori nuveikti kuo daugiau.

„Dirbsime penkias ar šešias, ar keturias dienas, tai yra darbo laiko paskirstymas per tam tikrą laiką“, – aiškino Š. Orlavičius.

Darbuotojui palankiausias variantas – dirbti mažiau, o algą gauti tokią pat. Tačiau tokia teisė kol kas priklauso tik dirbantiems viešajame sektoriuje ir auginantiems vaiką iki trejų metų.

Ne toks palankus scenarijus – trumpėja darbo savaitė, mažėja ir atlyginimas. Dar galima tas pačias 40 valandų tiesiog išdirbti per trumpesnį laiką.

„Dirbame ne po 8 val., o po 10 val. keturias dienas. Mūsų atlyginimas taip pat nemažėja“, – sakė Š. Orlavičius.

Dalis įmonių Lietuvoje taiko ir pasyvų budėjimą namuose. Paprastai tariant, penktadienį į darbą eiti nereikia, tačiau ištikus nenumatytam atvejui, darbuotojas privalo būti pasiruošęs dirbti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Darbdavių konfederacija pritaria keturių dienų darbo savaitės idėjai, bet tik ne visuotinai.

„Konkurencingumo prasme, būsime nublokšti. Ne visi sektoriai yra pajėgūs, ir ne visiems žmonėms apskritai reikia viso šito. Kiti nori dirbti, aš neturiu, ką namuose daryti, aš noriu ateiti į darbą, aš matau prasmingumą pačiame darbo procese“, – nurodė Darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas.

„Dirbk keturias dienas, vartok, naudok, kas mes patapsime? Vartotojų sąjunga?“, – pabrėžė Pramonininkų konfederacijos vadovas Vidmantas Janulevičius.

„Jeigu trumpėtų darbo dienų per savaitę skaičius arba reiktų daugiau darbuotojų, nes tektų juos pakeisti. Nepamirškime, kad turime ir nepertraukiamai veikiančias įstaigas, ir ligonines, ir degalines“, – šnekėjo Š. Orlavičius.

Dirbk keturias dienas, vartok, naudok, kas mes patapsime? Vartotojų sąjunga?

Verslas prašo politikų nesikišti ir leisti apsispręsti pačioms įmonėms.

„Aš bijau politikų, jums atvirai pasakysiu, kad politika irgi yra verslas. Jeigu pamatys, kad čia mes galime suformuoti tokią gerą mintį, kuri patiks rinkėjams, naratyvas – mes už jus kovosime“, – nurodė D. Arlauskas.

„Lyginant su JAV, kur nėra iš viso jokių apribojimų dėl darbo savaitės, yra normatyviniai aktai. Kiekviena įmonė atskirai sprendžia, mes matome, kad per pastaruosius penkis metus JAV toli atitrūko nuo ES“, – aiškino V. Janulevičius.

Įdomu tai, kad sutrumpėjus darbo savaitei, anot Darbo inspekcijos, atostogų automatiškai nesumažėtų.

Keturių dienų darbo savaitę jau yra išbandžiusios Didžioji Britanija, Islandija, apie tai vis garsiau kalba Vokietija ir kitos ES šalys.

Graikai pasielgė atvirkščiai – pirmieji ES pailgino darbo savaitę iki šešių dienų. Nuo liepos nauja tvarka įvesta dėl milžiniško darbuotojų trūkumo ir problema ne tik tai.

„Euronews“ skelbia, kad darbo našumas per vieną darbo valandą Graikijoje yra kone perpus mažesnis nei Europos vidurkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Tai tada visiems keturios dienos.Parduotuvems, mokykloms,darželiams taip pat. Ar ten ne žmonės dirba? Tik biudžetininkai amžinai pavargę?. Siaip tai nemaišytų jiems 6dienų darbo savaitė, nes ir per 5dienas jau nespėja popieriukų pernešti. Dokumentų reikia laukti savaitėmis

lukka

lukka portretas
Čia tik apie biudžetininkus ir valstybės tarnautojus. privačiom įmonėm jokių konsukltacijų nereikia. O taip suprantu šitei visi savivaldybėse, jų įmonėse , darbo biržose kur vis didina etatų aksičių išpindėjo tiek kad jau net tų valandų prie feisbuko nesugeba ištemti, nori gulėti prie ežeriuko ir gauti algą. nu pyyyyy.nesikeikiant.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių