EŽTT nagrinės E. Misiūno skundą dėl antrojo prezidento atsisakymo paskirti jį teisėju

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) liepą priėmė nagrinėti dar vieną buvusio vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno skundą, prezidentui Gitanui Nausėdai antrą kartą nepaskyrus jo Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėju.

„Čia yra teikiama būtent dėl prezidento antro karto, kai prezidentas antrą kartą nepaskyrė teisėju – truputėlį kitais argumentais, kita buvo taktika, kita situacija, bet iš esmės vis tiek buvo nepaskyrimas, vis tiek buvo teismų atsisakymas tirti skundus tais pačiais argumentais, kad nėra teisinio reglamentavimo“, – BNS pirmadienį kalbėjo jis.

Tai jau antrasis toks E. Misiūno skundas EŽTT.

Pirmąjį skundą jis pateikė po to, kai šalies vadovas G. Nausėda pirmą kartą netenkino prašymo skirti jį Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėju. Tokį prašymą Nacionalinei teismų administracijai jis pateikė 2020 metų gruodį.

Prezidentūra tąsyk teigė, kad „asmenys, kurie nutraukė teisėjo karjerą dėl dalyvavimo polinėje veikloje ar paskyrimo į politines pareigas, ir siekia ją atstatyti politinių pareigų netekę“, neatitinka politinio neutralumo principų ir motyvacinių kriterijų.

Anot E. Misiūno, po pirmojo skundo EŽTT kol kas nėra priėmusi jokio sprendimo.

Po dvejų metų prezidentas sutiko grąžinti E. Misiūną į teisėjus ir kreipėsi Teisėjų tarybos patarimo, ši davė teigiamą atsakymą. Nepaisant to, G. Nausėda vėl nepaskyrė jo teisėju.

„2022 metų atveju, kai buvau neskiriamas, tai pagrindinė mintis buvo, kad dėl ateities politinių planų, nes prezidentas paklausė tiek susitikime, tiek Teisėjų taryba (paklausė), ar aš eičiau dar kartą ministro pareigas, jei gaučiau pasiūlymą. Aš pasakiau, kad taip, pagal įstatymą teisėjai turi teisę eiti ir grįžti. Ir man dirbti ministru buvo garbė, dėl to svarstyčiau tokią galimybę“, – teigė E. Misiūnas.

Jis kalbėjo prezidento nepaskyrimą vertinantis kaip persekiojimą dėl žodžio laisvės. E. Misiūnas pridūrė į EŽTT kreipęsis, nes negali apginti savo pažeistų teisių Lietuvoje.

„(...) taip pat, kad buvau persekiojamas, diskriminuojamas, nes kiti teisėjai ir asmenys turi teisę kreiptis į teismą ir ginti savo pažeistas teises teismuose, o man tokia sąlyga nebuvo sudaryta. Teismai tarsi traktavo, kad tokio teisinio reglamentavimo, kuris leistų ginčyti prezidento nepriimtą sprendimą, nėra jokios galimybės, dėl to ir atsisakė priimti“, – kalbėjo eksministras.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo pareigas E. Misiūnas ėjo nuo 2015-ųjų, tačiau 2016 metų gruodį tapo vidaus reikalų ministru.

Šiame poste jis dirbo iki 2019 metų rugpjūčio, po to iki 2020 metų gruodžio mėnesio ėjo krašto apsaugos viceministro pareigas.

E. Misiūnas šiuo metu dirba advokatu kontoroje „Temidė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių