Genocido centras naudosis FTB analizės sistemomis identifikuojant partizanų palaikus

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų Federalinis tyrimų biuras (FTB) sudarys galimybę Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) specialistams naudotis jo sistemomis ieškant ir identifikuojant partizanų palaikus.

Galimybė naudotis amerikiečių sukurtomis DNR analizės sistemomis atsirado LGGRTC pasirašius teisinį susitarimą su FTB, antradienį pranešė centras.

„Toks bendradarbiavimas užmegztas siekiant kruopščiai ir išsamiai analizuoti pokario pasipriešinimo kovose žuvusių Lietuvos gyventojų DNR mėginius, kuriuos renka ir neribotą laiką ketina saugoti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras“, – teigiama pranešime.

LGGRTC dar 2022 metais įkūrė ir kaupia žuvusių bei dingusių Lietuvos laisvės kovotojų artimųjų biologinį (DNR) seilių banką.

Centras ir toliau kviečia partizanų artimuosius duoti mėginius galimiems DNR tyrimams ir pasidalinti žiniomis apie dar netyrinėtas arba nežinomas pokario aukų užkasimo vietas.

Nerastų pokario aukų skaičius gali siekti 20 tūkstančių.

Partizaninis karas prieš Sovietų Sąjungos okupaciją Lietuvoje vyko 1944–1953 metais. Jame dalyvavo ne mažiau kaip 50 tūkst. žmonių, o visame pasipriešinimo judėjime kaip pogrindžio organizacijų nariai, rėmėjai dalyvavo apie 100 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šiame kare žuvo per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų.

LGGRTC teigia, kad jam nepakanka finansavimo istoriniams tyrimams, archeologinėms paieškoms ir identifikavimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Tai kad nuo 1944m buvo banditai, besivadinantys ,,partizanais"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių