Gynybai – gimimo liudijimas

Kandidatė į prezidentus eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, reaguodama į kalbas, kad jos tėvai buvo ne lietuviai, viešai paskelbė savo gimimo liudijimą.

Abejones dėl D.Grybauskaitės kilmės skleidžia nesėkmingai prezidento posto siekęs Kovo 11-osios Akto signataras Zigmas Vaišvila.

Signataras Liustracijos komisijos ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) prašė patvirtinti arba paneigti informaciją apie šios kandidatės, jos tėvų tariamai galimą darbą KGB, taip pat apie jų tapatybę pagal kilmę. "Jeigu informacija, kad D.Grybauskaitės motina yra Raissa Gapanova yra teisinga, tai kelia pagrįstų abejonių, ar ši kandidatė pagal kilmę yra lietuvė", – teigė signataras. Jis nenurodė minėtos informacijos šaltinių.

Liustracijos komisija ir VRK nesiėmė tirti eurokomisarės kilmės ir pasiūlė Z.Vaišvilai to klausti D.Grybauskaitės.

Eurokomisarė kategoriškai atmetė Z.Vaišvilos keliamas abejones.

"Daug kartų esu pareiškusi, kad nei aš, nei mano tėvai nėra susiję su tokiomis struktūromis (sovietų specialiosiomis tarnybomis – BNS). Džiaugčiausi, kad kuo greičiau baigtųsi šmeižto kampanija prieš mane ir įvairios spekuliacijos. Manau, kad viešumas ir skaidrumas bus visiems į naudą", – BNS yra sakiusi kandidatė. Ji tikino, kad jos tėvai pagal kilmę abu lietuviai: "Mano mama lietuvė, kilusi iš Korsakų giminės, tėvelis taip pat lietuvis, abu yra aukštaičiai, esu gimusi ir užaugusi Vilniuje."

Norėdama galutinai išsklaidyti visas abejones D.Grybauskaitė viešai paskelbė savo gimimo liudijimą.

1956 m. kovo 14 d. išduotame gimimo liudijime rašoma, kad Grybauskaitė Dalia, Polikarpo gimė tų pačių metų kovo 1 d. Vilniuje. Jos jau mirę tėvai – Grybauskas Polikarpas, Vlado ir Grybauskienė Vitalija, Petro, kaip nurodyta dokumente, buvo lietuviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių