Jaunatviškumo receptai: judėjimas ir pozityvumas

  • Teksto dydis:

Pažvelgę į šias moteris nepatikėtų įrašais jų pasuose. Gegužės 20 d. 70-ąjį jubiliejų minėsiančios Aldonos Indriulienės ir ką tik 69-ąjį gimtadienį pasitikusios Jelenos Tulčinos bėgantys metai tarsi nepalietė. Stebėtinai jaunatviškos moterys dalijasi, kaip pavyko pergudrauti tikrąjį savo amžių.

Nesibaimina iššūkių

Kasdien nueiti bent 20 tūkst. žingsnių – tokį tikslą prieš ketverius metus užsibrėžė A. Indriulienė. Jį pildo su kaupu – per šį laikotarpį moteris nuėjo daugiau nei 40 mln. žingsnių. Senjorė kasdien rytą pradeda ilgu pasivaikščiojimu, o ir dieną palydi rinkdama žingsnius. Moteris nusijuokia – kitaip savo dienų neįsivaizduoja.

„Dabar mano tikslas – kasdien nueiti bent 20 tūkst. žingsnių. Anksčiau, kai dalyvavau įvairiuose ėjimo iššūkiuose, nueidavau ir po 40 km per dieną. Per tris mėnesius iš viso nuėjau 6,5 mln. žingsnių. Tokį iššūkį laimėjau penkis kartus“, – džiugiu prisiminimu dalijasi senjorė.

Tiesa, Aldonos pasivaikščiojimai nėra ramūs ir lengvi – moters kelyje pasitaiko ir stačių pakopų, o ir nemenką atkarpą ji nužingsniuoja… atbulomis.

„Visuomet stengiuosi eiti greitai, kasdienėje trasoje yra ir laiptukai, kuriais kasdien pakylu ir nusileidžiu po kelis kartus, tai susidaro net iki 2 tūkst. pakopų. Ir atbulomis paeinu, nes toks ėjimas ne tik įdarbina visai kitus raumenis, bet ir skatina smegenų veiklą, yra puiki profilaktinė priemonė nuo visokių ligų. Ėjimas duoda labai daug naudos“, – dalijasi A. Indriulienė.

Svarbu: niekam nieko neįrodinėti, išlikti pozityviai visose gyvenimo situacijose, mylėti gyvenimą ir vertinti kiekvieną dieną – šios nuostatos J. Tulčinai padeda išlikti jaunatviškai ir energingai. / A. Rosso nuotr.

Energijos – nors kalnus versk

Kasdien leistis į tokius ilgus pasivaikščiojimus tikriausiai ryžtųsi ne kiekvienas. O gal vis dėlto vertėtų? 70-metį minėsianti Aldona sako besijaučianti kur kas jaunesnė, nei rodo pasas.

„Man apskritai atrodo, kad metai bėga, bet aš nesijaučiu einanti kartu su jais. Jaučiuosi jaunesnė, energinga… Kasdien beeidama džiaugiuosi gyvenimu, kažką planuoju, atbunda kūrybinė gyslelė. Žodžiu, po ėjimo energijos atsiranda tiek, kad, atrodo, kalnus galiu nuversti“, – nusijuokia moteris.

Kaip tokie kasdieniai A. Indriulienės žygiai prasidėjo? Kaunietė šypteli – visą gyvenimą mėgdavo vaikščioti ir dažnai net iš darbo keliaudavo pėščiomis.

„Nuo Šančių iki Šilainių keliaudavau pėščiomis – man tai būdavo prasiblaškymas, ypač nuo sėdimo darbo. Tokį intensyvų vaikščiojimą atradau prieš maždaug ketverius metus – nenoriu sėdėti namie ir tik žiūrėti televizorių, norisi aktyvios veiklos. Taip ir pradėjau eiti, dalyvauti įvairiuose iššūkiuose. Tiesa, dabar juose jau nedalyvauju“, – sako ji.

Ambicingas tikslas

Prieš dvejus metus Aldona metė sau iššūkį nueiti 100 km per dieną Kuršių nerijos pakrantėmis. Taip ir padarė!

„Žygiuose visuomet renkuosi ilgiausią trasą. Nueiti 100 km per dieną buvo sudėtinga, nes lijo, teko eiti pajūriu, kojos tiesiog smigo į smėlį, bet viskas įmanoma. Kai nueini, būni labai laimingas žmogus ir savimi labai didžiuojiesi“, – sako pašnekovė ir priduria visuomet užsibrėžianti sau vis didesnį tikslą.

„Buvau užsibrėžusi tikslą nueiti „Camino Lituano“ kelią. Tai 500 km, nuo Žagarės iki Lazdijų, nuėjau per vienuolika dienų. Eidavau po du etapus kiekvieną dieną, tad būdavo sunku rasti sau kompanioną, nes į tokį kelią leistis nenorėdavo net jaunimas. Buvo, prisijungė eiti prie manęs ir galiausiai pasakė: per sunku, mes jau sustosime. O man gera – aš pailsiu ir einu toliau.“

Aldona sako per savo pasivaikščiojimus ir žygius patyrusi įvairiausių nuotykių – buvo ir įklimpusi, ir vilką sutikusi, bet nuo kasdienio žingsniavimo jos niekas neatbaido. Moteris šypteli: jos planuose yra dar ne vienas tikslas – įveikti Šv. Jokūbo kelią.

Ir iki kito A. Indriulienės tikslo liko jau visai nedaug. Moteris per ketverius metus nužingsniavo 40 mln. žingsnių. Liko dar 10 mln. žingsnių ir jų bus sukaupta tiek, tarsi būtų apeita visa planeta.

Svarbi vidinė švara

Jokių plastinių operacijų, injekcijų, vaistų ar alinančių dietų. Natūralios medicinos pradininke Lietuvoje tituluojama gydytoja J. Tulčina prisipažįsta, kad įveikti užklupusias ligas ir gyventi sveikai jai padeda pačios atrasta metodika.

„Pasilepinu viskuo, ko noriu. Valgau mažomis porcijomis. Daug metų esu vegetarė, nevartoju pieno ir miltinių produktų, jokio alkoholio. Tik kartą per savaitę pasimėgauju desertu“, – neslepia viena garsiausių šalies mitybos specialisčių.

Kardiologės diplomą turinti, tačiau jau tris dešimtmečius tūkstančiams žmonių išgyti be operacijų ir vaistų padedanti medikė nebijo bėgančio laiko. „Gyvenu kvėpuodama pilnais plaučiais, dirbu mylimą darbą, mano siela jauna, kaip ir buvo. Gal net kasmet ir jaunėja, nes tampu išmintingesnė“, – teigia J. Tulčina.

Garsioji mitybos ekspertė yra geros formos, atvaizdas veidrodyje ją džiugina, o sau gali leisti įsigyti viską, ko nori ar ko reikia. „Jaučiu saiką ir padėką likimui. Mėgstu puoštis, pasidabinti išskirtine juvelyrika, kokybiškai keliauti“, – sako Jelena.

Ji neplanuoja ir jokių išvaizdos korekcijų. „Mano raukšlelės – mano draugės, nes jos susijusios su prisiminimais. Gera kosmetika padeda išlaikyti sveiką odą, bet svarbiausia – mityba. Po trijų dešimtmečių patirties galiu drąsiai pasakyti, kad nuo vidinės švaros priklauso ir išorinis grožis“, – įsitikinusi natūralios medicinos pradininke Lietuvoje vadinama gydytoja.

Kokia jos jaunatviškumo paslaptis? Niekam nieko neįrodinėti, išlikti pozityviai visose gyvenimo situacijose, mylėti gyvenimą ir vertinti kiekvieną dieną, branginti artimuosius ir sveikatą. „Nėra gerų ar blogų žmonių, mes tiesiog visi esame skirtingi. Reikia bendrauti tik su artimais sielai žmonėmis“, – įsitikinusi J. Tulčina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių