KAM atnaujino pasirengimo dienai „X“ kursus, tikisi per 50 tūkst. dalyvių

Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) penktadienį pristatytas pasirengimo dienai „X“ kursas, skirtas visuomenės pilietinio pasipriešinimo įgūdžiams stiprinti. Tikimasi, kad kitąmet juos išklausys per 53 tūkst. piliečių.

„Mes einame į visuomenės dalį, kuri galbūt ir svarstytų eiti į Šaulių sąjungą be komendantūros, bet dar neapsisprendė ir ta pati visuomenės dalis, kuri nori turėti daugiau žinių, asmeniškai planuotis išlikimą ir veikimą karo padėties metu, kaip planuoti šeimos lygmeniu gynybos išlikimo planą, kaip savo veikla prisidėti, kad nebūtų chaoso“, – pristatydamas kursą sakė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Nauja rengimo pilietiniam pasipriešinimui sistema, susideda iš trijų etapų.

Vienas jų – bazinis kursas, jis vyksta nuotolinėje mokymų platformoje „Mobilizacijos mokykla“.

Ministerija planuoja, kad šiemet bazinius kursus išklausys apie 33 tūkst. piliečių, kitąmet – apie 50 tūkstančių.

Kitas etapas – atsparumo hibridinėms grėsmėms mokymai. Pasak ministerijos, šis kursas bus pateikiamas per aštuonias valandas trunkančius teorinius mokymus, juose dalyvaus per 50 asmenų. Ši dalis skirta suteikti teorinių žinių, stiprinti visuomenės atsparumą.

Paskutinysis – praktinių įgūdžių kursų modulis, orientuotas į išgyvenimą pačiam ir pagalbos kitiems karo atveju būtinus įgūdžius. Praktiniai mokymai truks apie 8–9 val., juose dalyvaus iki 30 dalyvių.

Atsparumo hibridinėms grėsmėms kursus šiemet tūrėtų išklausyti apie 800, 2025-aisiais – 2 tūkst. piliečių, praktinių įgūdžių modulį šiais metais – 400, kitais metais – 1 tūkst. piliečių.

Pradžia – rugsėjį

Ministro teigimu, atnaujinti mokymai prasidės rugsėjo mėnesį.

Pasak Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento direktoriaus Virginijaus Vitalijaus Vilkelio, tokių kursų reikia, nes visuomenė nori prisidėti prie šalies saugumo užtikrinimo, bet nežino kaip tai daryti.

Tikimasi, kad šiuos mokymus išklausę piliečiai atskirs kas yra neginkluotas, kas yra ginkluotas pasipriešinimas ir kaip reikėtų veikti, išgyventi okupacijos sąlygomis.

„Tikimasi, kad šiuos mokymus išklausę piliečiai atskirs kas yra neginkluotas, kas yra ginkluotas pasipriešinimas ir kaip reikėtų veikti, išgyventi okupacijos sąlygomis (...). Mes šioje vietoje kalbame apie plačiausios visuomenės dalies įtraukimą per praktinį dalyvavimą“, – pristatydamas atnaujintų kursų koncepciją teigė V. V. Vilkelis.

Anot jo, šiuo metu atliekami bandomieji mokymai, šią savaitę – mokytojams.

Pasirengimo dienai „X“ kursais ministerija taip pat tikisi įtraukti dalyvius siekti žinių ir įgūdžių kitose platformose, galbūt ateityje prisidėti prie Šaulių sąjungos veiklos ar komendantūrų, Krašto apsaugos savanorių pajėgų, kitų tarnybos Lietuvos kariuomenėje būdų, kur formuojami aukštesnio lygio ginkluoto ar neginkluoto pilietinio pasipriešinimo įgūdžiai.

„Mes matytume savo prieteliu ir draugu, bendražygiu tą pilietį, baigusį kursus, bet, kita vertus, kursas turėtų duoti žinią tam piliečiui, kad visuomenė nėra padrika, kad kursą baigęs žmogus matytų, jog jis nėra vienas“, – kalbėjo Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento direktorius.

S. Lisausko / BNS nuotr.

Jo teigimu, be kita ko, asmenys bus mokomi pinti tinklus, pasirinkti priemones ir būdus, kaip nesušalti, susikrauti tinkamą kuprinę, kaip judėti mieste per apšaudymą.

Vyks šeštadieniais

KAM užsakymu tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ 2023-iųjų gruodį atliktos visuomenės nuomonės apklausa rodo, kad 45 proc. apklaustųjų pagrindine neprisidėjimo prie pasipriešinimo priežastimi nurodė žinių ir įgūdžių stygių, 62 proc. teigė esą nepakankamai informuoti apie galimybes prisidėti prie pilietinio pasipriešinimo, o dar didesnė dalis – nežinotų, kaip elgtis mobilizacijos atveju.

Registracija į pasirengimo dienai „X“ kursą Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento interneto svetainėje www.mppd.lrv.lt. prasidės rugpjūčio 1 dieną.

„Bazinis kursas, vykstantis nuotolinėje mokymų platformoje MobilizacijosMokykla.lt yra skirtas visiems, privalomas ginklų savininkams ir ateityje taps būtinu valstybės tarnautojams“, – nurodo KAM.

Planuojama, kad mokymai dažniausiai vyks šeštadieniais.

Mokymai vyks visoje Lietuvoje, prisiregistravusiems bus anonsuotos geografinės vietovės bei infrastruktūriniai padaliniai, jų procesą centralizuos KAM, o vykdytojais bus Lietuvos šaulių sąjungos, nevyriausybinių organizacijų, KAM, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos instruktoriai.

Pasak L. Kasčiūno, mokymus vesti turėtų 35 instruktoriai, jų paruošimas truko apie 30 valandų. Anot V. V. Vilkelio, papildomas instruktorių rengimas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos bazėje numatytas 2025 metų pirmajame ketvirtyje, jis bus paremtas poreikiu bei gyventojų įsitraukimu.

„Šaulių sąjunga auginasi instruktorius, kurie atvažiuoja į kiekvieną mokyklą, devintokams išdėsto tam tikrą teorinių ir praktinių įgūdžių kursą, kuris kažkiek siejasi ir su šių kursų filosofija (…). Sutinku, kad tai nėra pakankamas žingsnis, bet pirmas žingsnis į priekį. Kalbėjausi su naująja švietimo ministre, kad kai ji įsibėgės ir mes įsibėgėsime su šituo kursu, kaip juos bandyti integruoti švietimo sistemoje“, – apie atnaujintų kursų vietą švietime kalbėjo L. Kasčiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi chi chi

Chi chi chi portretas
Marsietis duoda diena X kas gins ant popieriaus ir skaidriu gražiai atrodo o realiai ar tai bus .Fakktas savus sukišo dabar pasipelnyt reikia.

Išvada

Išvada portretas
Kaip kadaise sakė Adamkus - nuo bolševikų išgelbės tiktai eiklios kojos...

Manau

Manau  portretas
Pinigų plovimas, pirma pareigūnus, savanorius ekipuotę, ginklais aprūpinkit klaunai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių