Lietuvoje prasideda vienas intensyviausių pratybų periodų – dalyvaus per 20 tūkst. karių

Lietuvoje šį pavasarį prasideda vienas intensyviausių pratybų periodų, jame dalyvaus per 20 tūkst. Lietuvos ir sąjungininkų karių, tūkstančiai karinės technikos vienetų.

„Labai didžiulis intensyvumas tiek kolektyvinės gynybos pratybų, tiek mūsų nacionalinių pratybų yra šį pavasarį, – žurnalistams antradienį sakė kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys. – Apytiksliais skaičiavimais, apie 20 tūkst. Lietuvos kariuomenės ir sąjungininkų dalyvaus pratybose Lietuvoje.“

Reaguojama į geopolitinę situaciją

Pirmosios pratybos – „Saber Strike“ – prasidės jau penktadienį ir tęsis iki kitos savaitės vidurio.

Jų metu apie 600 JAV karių ir 120 ratinės technikos bus perdislokuota iš Lenkijos per Budzisko-Kalvarijos postą ir kartu su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų elementais ir šalyje dislokuotu JAV batalionu vykdys kovinio šaudymo pratybas.

Lygiagrečiai kitą savaitę pasidės ir iki gegužės pabaigos tęsis Vokietijos kariuomenės plataus masto pratybos „Grand Quadriga 2024“, kurių metu į Pabradės Kazlų Rūdos poligonus persidislokuos virš 3 tūkst. Vokietijos karių bei 200 vienetų karinės technikos. Tarp jų – „Leopard“ tankai, pėstininkų kovos mašinos „Puma“ ir „Boxer“.

Tuo metu gegužę vyks „Immediate Response“ pratybos, kuriose JAV kariuomenė kartu su Lietuvos kariuomenės artileristais vykdys pirmąsias kovinio šaudymo mokymus į Baltijos jūrą iš reaktyvinės salvinės ugnies sistemos HIMARS.

Tokio masto konvencinių pajėgų treniravimo nebuvo planuota prieš trejus metus, tai buvo reakcija.

Visi šie mokymai – didžiausių nuo Šaltojo karo NATO pratybų „Steadfast Defender 24“ dalis. Juose dalyvauja per 90 tūkst. karių iš 32 sąjungininkių šalių.

Kariuomenės vado teigimu, nors pratyboms ruošiamasi iš anksto, jos adaptuotos reaguojant į pasikeitusią geopolitinę situaciją.

„Jei jūs pastebėjote ir sekėte informaciją anksčiau, „Steadfast Defender“ pratybų visas ciklas nebuvo tokios apimties, koks dabar yra šį pavasarį. Tai yra reakcija į saugumo situaciją. Tokio masto konvencinių pajėgų treniravimo (....) nebuvo planuota prieš trejus metus, tai buvo reakcija“, – kalbėjo generolas.

„Kas siejasi su mumis, su nacionalinėmis pratybomis, korekcija šiokia tokia yra, kadangi mes koregavome savo planus, nes išaugo kolektyvinės gynybos pratybų mastas“, – pridūrė jis.

Nacionalinės pratybos

Dar šią savaitę – sekmadienį – prasidės ir bendros Lietuvos bei Lenkijos lauko taktikos pratybos „Brave Griffin 24/II“.

Jų metu 1,5 tūkst. Lietuvos Didžiojo Etmono Jono Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ ir Lenkijos karių vadinamajame „Suvalkų koridoriuje“ išbandys gynybos scenarijus pagal dvišalį Lietuvos ir Lenkijos „Oršos planą“.

Vienos didžiausių nacionalinių pratybų „Perkūno griausmas“ prasidės ateinantį pirmadienį. Jų metu kariuomenė ir visos valstybės institucijos treniruosis perėjimą iš taikos į karo metą, įgyvendinant visus etapus.

Šie mokymai truks iki gegužės ir apims mažesnes pratybas. Tai – „Perkūno bastionas 24“, „Budrus Sakalas 2024“, „Audros Smūgis 24“, „Kibernetinis skydas“. Taip pat bus aktyvuojamos Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgos.

Šaukimus atlikti tarnybą gaus 10 tūkst. aktyviojo kariuomenės personalo rezervo karių, apie 2,5 tūkst. bus pašaukta treniruotėms, dar 2 tūkst. iškviesti duomenų sutikrinimui.

Mokymuose dalyvaus ir daugiau nei 4 tūkst. Lietuvos kariuomenės karių, taip pat Šaulių sąjungos ir savivaldos atstovai. Šių pratybų metu taip pat bus treniruojami savivaldybėms paskirti komendantai, jiems bus formuojami komendantiniai vienetai ir vykdomos jų funkcijos, bus vykdoma materialiojo turto rekvizavimo treniruotė bei tam tikrose Vilniaus ir Kauno vietose laikinai įvesta komendanto valanda.

„Labai didžiulis intensyvumas tiek kolektyvinės gynybos pratybų, tiek mūsų nacionalinių pratybų yra šį pavasarį“, – teigė V. Rupšys.

Bus didžiulis matomumas kariuomenės Lietuvoje. Keliais judės daug technikos, gali būti ir trukdžių.

Ragina būti supratingus

Pavasario karinio rengimo ciklą užbaigs kasmet vykstančios Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos „Flaming Sword“, Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono pratybos „Inžinierių griausmas“, tarptautinės NATO pratybos Baltijos jūroje „BALTOPS 2024“, Karinių oro pajėgų ir NATO sąjungininkų pratybos „Astral Knight“ bei vienos didžiausių kasmet vykstančių lauko taktikos pratybų „Geležinis vilkas 2024-1“.

Pastaruoju metu siekiama įvertinti Pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“ priklausančių batalionų kovinę parengtį.

Kariuomenės vadas pabrėžia, kad pratybų metu keliuose bus matoma daug karinės technikos.

„Bus didžiulis matomumas kariuomenės Lietuvoje. (...) Keliais judės daug technikos, gali būti ir trukdžių“, – sakė generolas.

„Elkimės atsakingai tiek lenkdami, tiek prasilenkdami, taip pat bendraudami su kariais“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Taip nori to karo ,kad nesibaige spektakliai. O kaip tas karas būtų, tai apsišiktu ne vienas iš strioko.Žaisti ir vaidinti karą vienas dalykas o tikras karas ,kitas dalykas.Lietuva būtų nušluota nuo paviršiaus. O bėgtu visa grietinėlė iš Lietuvos ,kaip ir prieš II pasaulinį karą.

Anonimas

Anonimas portretas
tukstanciai karines pramones vienetu naudos lietuvos teritorija..... tai svarins ora? kodel tada eilini dieduka gadys aplinkosaugininkai? kas mokes tarsos mokesti?

LIETUVA DAR VALSTYBĖ?

LIETUVA DAR VALSTYBĖ? portretas
Pažiūrėjus iš šalies - tai tik eilinė JAV teroristų karinė bazė...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių