Kas taps naujuoju Lietuvos premjeru?

Kaip atrodys nauja valdančioji koalicija ir kas pakeis premjerą Andrių Kubilių? Kol kas aišku tik viena: labiausiai tai priklausys nuo Darbo partijos (DP) vedlio Viktoro Uspaskicho norų.

Kol kas tik kontūrai

Kas bus valdžioje ir kokia bus naujoji valdančioji koalicija? Į šį klausimą aiškiai bus galima atsakyti tik po antrojo rinkimų turo. Tačiau jau dabar aišku, kad raktus nuo valdžios savo rankose laiko V.Uspaskicho vadovaujama DP.

Socialdemokratų ir Tvarkos ir teisingumo partijų koalicija, V.Uspaskicho iniciatyva pradėta burti dar rinkimų naktį, kol kas tik miražas, nors ir V.Uspaskichas, ir socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius jau elgiasi ir kalba lyg būsimi premjerai.

Vis dėlto dar nežinia, kurios partijos – DP ar socialdemokratų – kišenėje mandatų galų gale bus daugiausia. Balsavimo rezultatai vienmandatėse apygardose gali pakrypti ir vienos, ir kitos partijos naudai. Tad matuotis premjero ar ministrų kėdes partijoms dar kiek per anksti.

Be to, antrajame rinkimų ture savo rezultatus gali smarkiai pagerinti valdančioji Tėvynės sąjunga. Jeigu taip atsitiktų, ji gali rodyti iniciatyvą burti savo valdančiąją koaliciją.

Politikas blefuoja?

Rinkėjų apklausos pergalę V.Uspaskicho partijai žadėjo jau gerą pusmetį, tačiau DP vedlys buvo atsargus iki pat rinkimų nakties. Tik pasibaigus balsavimo laikui jis įsidrąsino ir ėmė skelbti: „Aš būčiau geriausias premjeras!“

Tačiau tai, regis, tik derybų dėl galimos koalicijos taktika. DP lyderis savo kalbomis tiesiog stiprina partijos pozicijas. V.Uspaskichas puikiai supranta, kad jo kandidatūrai į premjerus nepritartų ir viešai, ir neviešai jo partiją bei jį patį kritikuojanti Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Jei partija nori aktyviai dalyvauti politikoje ir formuoti Vyriausybę, neturėtų taip atvirai vilkinti bylos. Jei partija yra sąžininga – nėra ko slėpti ir bijoti“, – D.Grybauskaitė jau yra priminusi, kad DP Vyriausybėje matyti nenorėtų.

Prieš kurį laiką Seimo kulisuose kalbėta, kad jei V.Uspaskicho partija laimėtų rinkimus ir antrajame ture, darytų keistą viražą, tenkinantį Prezidentę: į premjero postą siūlytų vieno žinomo ekonomisto kandidatūrą.

Kita vertus, puse lūpų kalbama ir apie galimą Kęstučio Daukšio arba Virginijos Baltraitienės galimą kandidatavimą į premjerus.

Kadaise nusileido

Tačiau antroje vietoje pagal mandatų skaičių esančios Socialdemokratų partijos vadovas A.Butkevičius premjero poste jau regi save. Vakar socialdemokratai trimitavo sieksią premjero posto. Taip pat pareiškė, kad naujajam ministrui pirmininkui turi būti leista pasirinkti finansų ir užsienio reikalų ministrus.

A.Butkevičiaus galimybė tapti premjeru – kiek realesnė nei V.Uspaskicho.

Priminsime, kad į kompromisą dėl premjero posto DP jau ėjo ir 2004-aisiais. Nors DP laimėjo daugiausiai mandatų, premjero postas atiteko socialdemokratui Algirdui Brazauskui. Tiesa, socialdemokratų, DP ir Artūro Paulausko socialliberalų koalicija ilgai neišsilaikė. O 2006 m. į dienos šviesą ištraukta iki šiol tebesitęsianti vadinamoji DP juodosios buhalterijos byla.

Valdantieji laukia

Valdančiosios partijos – Tėvynės sąjunga ir Liberalų sąjūdis – kol kas atsargios. Premjeras A.Kubilius nei apie pergalę, nei apie pralaimėjimą kol kas nešneka ir siūlo laukti antrojo rinkimų turo. Kol kas aišku tik tiek, kad valdantieji laikysis išvien. Liberalų sąjūdžio atstovai jau pareiškė, kad jiems su DP – ne pakeliui.

Nei konservatoriai, nei liberalai apie galimus koalicijos partnerius kol kas nekalba. Tačiau neatmestina galimybė, kad koalicija galėtų būti formuojama prie konservatorių, Liberalų sąjūdžio jungiantis DP.

V.Uspaskichas pastaruosius kelerius metus buvo labiau valdančiųjų nei opozicijos pusėje. Būtent DP balsais buvo gelbėjami valdantiesiems svarbūs balsavimai.

Maža to, tokia koalicija, kaip spėja apžvalgininkai, būtų priimtina ir Prezidentei D.Grybauskaitei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

true

true portretas
kapiniu suniukas taps premjeru

argi

argi portretas
neaišku? Kas pirko balsus, girdė bomžiakus, vežė senius į balsavimo vietas, tas ir bus premjeru. Vadinasi, tarp savęs lenktyniaus dvi rinkėjų paperkamumu garsėjančios partijos - darbiečiai ir socdemai. Sveikinu visus, kurie balsavo už žadamą greitu laiku pakeltą iki 1500 Lt minimumą., už gamtos išteklių ieškojimą ir jų pritaikymą energetikoje (mažiausiai 20 metų trukmės darbai), už ruskių atominių statybos palaikymą, už priklausomybę nuo ruskių ir pan.

Stano

Stano portretas
Durneli nežinai ką rašyt.
VISI KOMENTARAI 10

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių