Merkinėje archeologai atkasė trijų partizanų palaikus

  • Teksto dydis:

Merkinėje, miškelyje tarp Kryžių kalnelio ir miestelio kapinių, archeologai atkasė trijų partizanų palaikus, šeštadienį pranešė Kultūros vertybių globos tarnybos archeologai.

Kultūros vertybių globos tarnybos archeologų, vadovaujamų archeologo, Lino Kvizikevičiaus, atkasti palaikai rasti negiliai, keturiasdešimt centimetrų po velėna. Vienų palaikų rasti tik fragmentai, kiek giliau aptikti dar dviejų žmonių palaikai. Visi jie buvo sumesti kniūpsti.

„Tai jau yra didelis įvykis“, – pažymėjo L. Kvizikevičius.

„Užsakovas yra Varėnos rajono savivaldybė, jie užsakė tyrinėti kalnelį ir stribyną. (...) Kad kažkur šioje vietoje, netoli kreivos pušies, gali būti užkasti partizano palaikai, nurodė viena garbaus amžiaus druskininkietė. Nuvykom į nurodytą vietą, pradėjom ieškoti. Joje ir artimoj aplinkoj su smaigu buvo atlikta patikra siekiant pajausti, kur grunto dalelės didesnio tankio“, – pranešime pasakojo Kultūros vertybių globos tarnybos archeologai Ingrida Čičiurkaitė ir Eimantas Aranauskas.

Archeologų teigimu, kad vieta galimai buvo žinoma, sufleruoja tai, jog virš užkastų partizanų buvo pasodinta gėlė, rastas žvakės metalinis dangtelis.

„Mes negalėtume šimtu procentų garantuoti, kad tikrai gėlė pasodinta, bet kiek domėjomės apie tą augalą, jis gali būti ir laukinis, ir darželinis, bet laukinis labai stipriai išplinta, o čia aplinkui tokių pat nesimato. Todėl keliam versiją, kad ji galėjo būti pasodinta. Pasivaikščiojus galbūt dar galima rasti ir daugiau gėlyčių. Šitame kalnelyje ne pirmo žmogaus liudijimu užkasinėdavo ne vieną partizaną“, – teigė jie.

Darbus buvo planuojama baigti penktadienį, tačiau liūtis trukdė kasinėti, todėl archeologai juos tęsti planuoja pirmadienį.

„Matote, net ir po tiek metų žemė nelengvai atiduoda palaikus. Bet mes tęsime šituos prasmingus darbus. Iš čia rastų palaikų bus išskiriamas DNR mėginys tapatybei nustatyti“, – teigė L. Kvizikevičius.

Anot jo, „dabar labai svarbu, kad žmonės, kurių artimieji yra dingę be žinios, kreiptųsi ir duotų savo DNR mėginius. Tai labai reikalinga“.

Merkinės apylinkėse veikė Dainavos apygardos Merkinės partizanų batalionas, kuriam vadovavo Adolfas Ramanauskas-Vanagas, čia vyko įnirtingos kovos už Lietuvos laisvę, miestelis yra vienas iš stambiausių pasipriešinimo prieš sovietus centrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių