Ne ant kiekvieno šventinio stalo – tradiciniai patiekalai: kaip taisykles laužo jaunimas?

Žmonės jau planuoja, kuo apkraus Kūčių ir Kalėdų stalus. Tonomis jau nupirko majonezo, žirnelių ir kitų pamėgtų produktų. Prekybininkai siūlo ir dar neįprastos egzotikos: itališkų pyragų, ir socialinius tinklus užkariavusio Dubajaus šokolado.

Dauguma lietuvių jau gyvena šventinėmis nuotaikomis ir žino, ką veiks.

„Žinoma, laukiu. Esu nusipirkus bilietą į Kretingą. Ten mano gimtinė, kur vidurinę baigiau, seniai nebuvusi“, – kalbėjo moteris.

Į parduotuvę atvažiavo Kalėdinių dovanų...

„Maistui man nereikės, pas seserį važiuoju“, – juokėsi moteris.

Bet dauguma atvykę į prekybos centrus planuoja valgiaraščius.

Beje, parduotuvės šią savaitę sulaukė bent dvigubai daugiau pirkėjų, o bene perkamiausia prekė – majonezas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Vien per praėjusią savaitę majonezo buvo parduota 115 tonų. Tikrai majonezą kabinsime šaukštais ir tikrai gaminsime baltą mišrainę“, – sakė „Maximos“ komunikacijos vadovė Indrė Trakimaitė–Šeškuvienė.

Tarp populiariausių: silkė, mandarinai, konservuoti žirneliai ir kūčiukai.

Šios prekės, anot prekybos centrų, tiesiog graibstomos.

„Silkė patale, silkė su grybais, su svogūnais, su saulėgrąžom. Maždaug taip, tradiciškai“, – patiekalus iš silkės vardijo kita moteris.

„Mama paruošia. Silkutė, žuvytė, bulvės... Labai skanu“, – tikino dar viena pašnekovė.

Prekybos centrų atstovai sako, kad pirkėjų krepšelis atspindi lietuvių šventinį stalą.

„Stalas yra tradicinis. Jei yra Kūčios, tai yra dvylika patiekalų. Žuvis, dažniausiai – karpis, galbūt lašiša, įvairios mišrainės“, – kalbėjo „Iki“ atstovė Gintarė Kitovė.

Perka ir jau paruoštus patiekalus, tačiau dauguma žmonių, tikina, gamins patys, pagal senolių tradicijas.

„Mes tradiciškai, pagal mamos receptus, mes visai nenaudojame nei grietinės, nei majonezo, nei jokio sviesto“, – tikino dar viena moteris.

Žuvis, silkė arba kepta žuvis, kūčiukai, kisielius tradicinis nuo močiutės laikų. Perėmė mama, kuri ruošia.

„Žuvis, silkė arba kepta žuvis, kūčiukai, kisielius tradicinis nuo močiutės laikų. Perėmė mama, kuri ruošia“, – šnekėjo  vyras.

Ryškėja ir naujos tendencijos. Lietuviai vis dažniau tradicijas papildo egzotika.

Viena pirkėja Kalėdoms patieks triušį.

„Čia bus dovana ukrainiečiams. Turiu šeimą, kurią globoju. Suvyniosiu kaip saldainį“, – sakė pirkėja.

Šventines taisykles dažniau laužo jaunimas. Ant stalo patiekia jūros gėrybių, kitų šalių tradicinių desertų.

„Gurmaniškos užtepėlės, pavyzdžiui, omarų putėsiai, baravykų putėsiai, įvairūs duoniukai. Per Kalėdas – įvairių mėsyčių rinkiniai“, – vardijo G. Kitovė.

„Ypatingai populiarėja itališki pyragai Panetone. Turime įvairių skonių ir pirkėjai galbūt ne visuomet deda ant šventinio stalo, bet naudoja kaip dovaną“, – sakė „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė.

Bene didžiausia egzotika – socialiniuose tinkluose išpopuliarėjęs, turkiška Kadayif tešla ir pistacijų kremu užpildytas Dubajaus šokoladas.

„Šiuo metu yra ant bangos ir matome, kad pirkėjai jį graibsto. Kai kurie atvyksta būtent tik jo įsigyti, ir, manom, kad jis bus ir ant šventinio stalo, galbūt kaip desertas, o gal kažkas pridės dovanai“, – teigė „Lidl Lietuva“ atstovė Lina Skersytė.

Anot „Maximos“ atstovės, socialinių tinklų tendencijas ir madas tinklas nuolat stebi. Populiarius receptus pritaiko ir siūlo pirkėjams.

„Startavo naujiena – Dubajaus šokolado tortas. Ir pačią pirmą dieną pardavimai nustebino, tai reiškia, kad žmonės nebijo eksperimentuoti“, – kalbėjo I. Trakimaitė–Šeškuvienė.

„Mes senamadiški, Napoleoną valgysim“, – sakė pirkėjas.

„Teta pasakojo apie šitą šokoladą, kai lankiausi Vokietijoje. Tuo metu atrodė, kaip labai deficitinė prekė. Abejočiau jos autentiškumu Lietuvos rinkoje“, – abejojo kitas vyras.

Ir Šventėms pirkėjai panašu, šiemet netaupo.

„Iki 150 eurų tikisi išleisti pasiruošimui mūsų apklaustieji. Tiek dekoracijoms, tiek dovanėlėms, tiek Kalėdiniam ar Kūčių stalui“, – aiškino „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė.

„Maždaug apie 200. Vaikai atvažiuos, anūkai“, – sakė dar viena pirkėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laukiu cenzuros ivertinimo

laukiu cenzuros ivertinimo portretas
ar paviesins mano komentara.

Anonimas

Anonimas portretas
ką davė dievas [ pinigu ] ta ir turim...

Paslikas

Paslikas portretas
Aš senas diedas ir jau seniai spjoviau į 12 patiekalų nesveiką tradiciją, atvežtą iš lenkų dvarų senais laikais..Fui , skrandžio gadinimas ir tuštybė. O jei dar pergeri pilstuko, tai šakės .
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių