Nesutinka su A. Bilotaitės iniciatyva: tokie sprendimai nėra priimami emocijų pagrindu

Vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei ir policijos generaliniam komisarui Renatui Požėlai užsimenant apie ginklų laikymo tvarkos griežtinimą, Lietuvos ginklų savininkų asociacijos valdybos (LiGSA) pirmininkas Arūnas Marcinkevičius teigia, kad tokie sprendimai neturėtų būti priimami remiantis emocijomis.

„Tokie sprendimai nėra priimami emocijų pagrindu, impulsyviai, atsitikus kažkokiam įvykiui, tarsi esant progai sugriežtinti kažką. Tai yra neracionalu“, – Eltai teigė A. Marcinkevičius, komentuodamas ministrės bei komisaro argumentus, kad keisti galiojančią tvarką verčia pastaruoju metu Lietuvą sukrėtusios žmogžudystės.

Pasak LiGSA pirmininko, per pastaruosius 30 metų įvykdyta mažiau nei 15 nusikaltimų su teisėtai Lietuvoje išduotais šaunamaisiais ginklais.

„Negalime perlenkti lazdos, yra sveiko proto ribos. (...) Nuo 1996 metų su ginklais, kurie yra skirti savigynai, padarytų nusikaltimų prieš asmenį turime mažiau kaip 15“, – tikino jis.

Anot A. Marcinkevičiaus, žvelgiant į įvykius galima pastebėti, kad daug daugiau sužalojimų yra įvykdoma eismo įvykiuose arba konfliktų metu pasitelkiant buitinius daiktus: šakutes, peilius ar virtuvinius kirvukus.

Oponuojančių iniciatyvai yra ir Seime: griežtinimas užkrautų didelę finansinę naštą

Iniciatyvai griežtinti ginklų laikymo kontrolę prieštarauja ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Kęstutis Mažeika. Pasak jo, pokyčiai, apie kuriuos užsiminė ministrė ir generalinis komisaras, užkrautų didelę naštą tiek medžiotojams, tiek policijos pareigūnams.

„Dėl kelių pažeidėjų kenčia visi, kurie sąžiningai ir tvarkingai visą gyvenimą tuos dalykus tvarkosi. Galbūt išskirtiniais atvejais, jeigu tie žmonės jau yra kažkuo prasižengę pagal atskirus straipsnius, gal ir būtų logikos svarstyti griežtinimą“, – Eltai sakė opozicijai priklausantis parlamentaras.

Tačiau bendras ginklų laikymo kontrolės tvarkos griežtinimas, įsitikinęs Seimo narys, tik papildomai apkrautų policijos pareigūnus.

Politiko įsitikinimu, sunkumų kiltų ir dėl kontrolei reikalingo papildomo finansavimo. Anot jo, jau šiuo metu trūksta žmogiškųjų išteklių saugioms ginklų laikymo sąlygoms užtikrinti.

„Tai pareikalautų papildomų išlaidų, o tai ministerija nutyli. Taigi, iniciatyva neduotų jokios praktinės naudos“, – tikino jis.

ELTA primena, kad antradienį Tauragės rajone buvo rasti moters ir vyro kūnai su šautinėmis žaizdomis. Įtariama, kad vyriškis nužudė savo sutuoktinę ir vėliau nusišovė pats. Vyras turėjo leidimą laikyti ginklą.

Savaitės pradžioje, pirmadienį, Alytuje pareigūnai rado vyro ir jo motinos kūnus su smurto žymėmis. Įtariama, kad vyras nužudė savo motiną ir nusižudė pats. Pirminiais duomenimis, vyras turėjo psichikos sutrikimų.

Tuo metu praėjusį sekmadienį Skuodo rajone neblaivus vyriškis konflikto metu medžiokliniu šautuvu mirtinai sužalojo moterį. Policijos duomenimis, vyras neturėjo leidimo laikyti ginklą.

Po skaudžių įvykių ketvirtadienį Seime vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigė, kad policija turės intensyviau tikrinti ginklus laikančius asmenis. Taip pat svarstoma ir apie teisės aktų pakeitimus, susijusius su leidimų ginklams išdavimu.

„Matome iniciatyvas dėl A kategorijos ginklų įsigijimo liberalizavimo, bet matomos ir skaudžios istorijos, todėl labai atsakingai turime priimti sprendimus, nes tai – žmonių gyvybių kaina“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, kad būtina griežtinti ginklų laikymo kontrolę. Pasak jo, šios iniciatyvos artimiausiu metu imsis pati policija.

„Kai vyksta tokios tragedijos, reikia įsivertinti, ar mūsų (ginklų laikymo kontrolė – ELTA) yra pakankama. Tad iš policijos iniciatyvos tikrai kils“, – Info TV laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ sakė policijos generalinis komisaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
bŪTINA TIKRINTI NES ATRODO,KAD JIS SĄMININGHAS, PROTINGAS, O PO KIEK LAIKO NUŠAUNA SAVO ARTIMUS GIMINES, PALIEKA NEPILNAMEČIUS VAIKUS IR DAR PASIKĖSINA Į JŲ GYVYBĘ. PO TO KAIMYNAI STEBISI, KO JŪS NORITE BUVO NORMALUS VYRAS, NORMALI ŠEIMA, O PASIRODI KAD NENORMALU BUVO, NUŽUDĖ ŠEIMĄ, VAIKUS. KAIP JAUSTIS TĖVAMS,KURIE TURI LAIDOTI VAIKUS, KURIE ŽUVO NUO PROTINGO IR GERO ŽMOGAUS. BAISU TIKRAI BAISU.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių