Nuo rugsėjo nemokamai rengs dronų valdymo kursus: kur galės panaudoti įgūdžius?

Lietuva toliau vysto žvalgybinių ir karinių dronų pajėgas. Numatoma parama pramonei, Šaulių sąjungai, taip pat visiems norintiems bus siūlomi nemokami dronų pilotų kursai.

Teisę valdyti bepiločius orlaivius Lietuvoje turi daugiau kaip 4,2 tūkst. žmonių.

Lietuvos kariuomenė netrukus pasiūlys nemokamus dronų operatorių kursus.

„Nuo rugpjūčio 1 d. prasidės visų, kurie nori įgyti dronų operatorių įgūdžius, registracija. Rugsėjo 1 d. kirpsime juostelę ir prasidės dronų operatorių kursai“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Tai gera žinia galvojantiems apie sertifikato įsigijimą. 

„Tai pagelbėtų mano operatoriaus profesijai, praplėstų dar daugiau galimybių ir suteiktų žinių. Tai būtų labai naudinga. Naudinga ne tik man, bet ir krašto gynybai“, – teigė vilnietis Andrius Skalskas.

Planuojama, kad kursą sudarys 20–30 žmonių. Per metus ketinama parengti tūkstantį dronų pilotų.

„Kursai bus tiek Vilniuje, tiek visose kitose Lietuvos savivaldybėse. Kurso trukmė 2–3 dienos“, – sakė Karo akademijos viršininkas Almantas Leika.

Visi, baigę kursus, galės tobulinti savo įgūdžius, kur tik jiems atrodys tinkama.

„Gaus A1/A3 licenciją ir pradinius valdymo įgūdžius. Tai – pradinis kursas. Tolimesnes kompetencijas ir įgūdžius absolventai galės tobulinti ir vystyti Lietuvos šaulių sąjungoje arba pagal poreikį Lietuvos kariuomenėje“, – aiškino A. Leika.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Šaulių sąjunga jau surinkinėja ir kovinius, ir žvalgybinius dronus, daugumą testuoja Ukrainoje.

Šaulių atstovai net yra sukūrę programinę dronų įrangą, tačiau tobulėti yra kur.

„Labai apsidžiaugiame, kai sukuriame kažką naujo, išvystome. Pasižiūrime kažkokią rusišką knygutę, jau jie visa tai padarė prieš tris mėnesius. Vėl važiuojame, žiūrime su ukrainiečiais, vėl ardome... Suprantame, kad čia tokia besitęsianti kova ir rungtyniavimas, nežinia, kur visa tai nuves“, – kalbėjo Lietuvos šaulių sąjungos vadas Linas Idzelis.

Karys, atvykęs į mokymo centrą, bus edukuojamas pagal nustatytą programą. Jos pabaigoje gaus sertifikatą, diplomą, galės pilnavertiškai atlikti savo pareigas.

Taip pat per ateinančius porą metų planuojama investuoti iki 35 mln. eurų dronų pajėgumams. Papildomai dronus pilotuojantys kariai bus rengiami ir pačioje kariuomenėje.

„Karys, atvykęs į mokymo centrą, bus edukuojamas pagal nustatytą programą. Jos pabaigoje gaus sertifikatą, diplomą, galės pilnavertiškai atlikti savo pareigas. Jis, kaip drono operatorius, savo kuopoje jau bus kompetentingas ir kvalifikuotas“, – pasakojo gynybos štabo viršininko pavaduotojas Žilvinas Gaubys.

Atėjus dienai X, dronų piloto licencijas turintys, mobilizacinio amžiaus piliečiai gali būti pakviesti į kariuomenę pilotuoti žvalgybinių, o gal net ir kovinių bepiločių.

Taip pat patvirtinta, kad jau surasti sprendimai dėl naujos dronų treniruočių trasos Vilniuje.

Tačiau krašto apsaugos ministras nedetalizavo, kada galėtų atsirasti skraidymo įgūdžiams itin reikalinga trasa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edrikas Kucerenka

Edrikas Kucerenka portretas
Noriu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių