Pabradėje atidaromas pirmasis kontrmobilumo priemonių parkas, pradedama jo komplektacija

  • Teksto dydis:

Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje, Švenčionių rajone, ketvirtadienį atidaromas pirmasis kontrmobilumo priemonių parkas, pradedama jo komplektacija.

Kaip praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM), poligone vyksiančio pristatymo metu bus parodyti rezervinės kliūties – kelio blokavimo – elementai ir kontmobilumo priemonėmis pildomas inžinerinių priemonių parkas.

Pristatyme dalyvaus krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas ir kariuomenės vadas generolas Raimundas Vaikšnoras.

„Kontrmobilumo priemonės yra svarbi mūsų šalies gynybos koncepcijos dalis. Su jomis  bus didinamas atgrasomasis ir gynybinis valstybės potencialas ir valstybės sienų su Rusija bei Baltarusija saugumas. Agresijos atveju jos leistų blokuoti ir pristabdyti priešiškų valstybių veiksmus, nukreiptus prieš Lietuvą“, – skelbia KAM.

Liepos pabaigoje Vyriausybė pritarė dalies kontrmobilumo priemonių įgyvendinimui, tarp jų – kontrmobilumo priemonių parkų steigimui, kliūtims keliuose, medžių ruožams, melioracijos griovių atstatymui, konstrukcijų sprogmenims po tiltais įrengimas.

Planuojama iki kitų metų balandžio 1-osios įrengti kontrmobilumo priemonių parkus Lietuvos kariuomenės nustatytose vietose, esančiose prie sienos su Baltarusija ir Rusijos Kaliningrado sritimi.

Iš viso bus įrengti 27 parkai, jie bus užpildyti tokiomis inžinerinėmis kontrmobilumo priemonėmis kaip „drakono dantys“, surenkami „ežiai“, „ispaniški arkliai“ ir kelio užtvarai.

Per trejus metus planuojama numatytoms kontrmobilumo priemonėms ir infrastruktūros pritaikymui skirti apie 17,5 mln. eurų.

KAM duomenimis, kontrmobilumo priemonėms įsigyti krašto apsaugos sistema dešimtmečiui gali reikėti 600 mln. eurų.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos vadovai yra pasirašę laišką, kuriame ragina Europos Sąjungą įrengti gynybos liniją palei bloko rytinę sieną su Rusija ir Baltarusija, saugantis nuo karinių ir hibridinių grėsmių, kurias kelia šios valstybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių