Parlamentarams patiko idėja gruodžio 7-ąją paskelbti Nacionaline vyno kultūros diena

Parlamentarai svarstys Seimo pirmininko pavaduotojo Vytauto Mitalo siūlymą gruodžio 7-ąją paskelbti Nacionaline vyno kultūros diena.

Praėjusią savaitę jis pasiūlė Seimui tokią naują atmintiną dieną įrašyti į Atmintinų dienų įstatymą.

Pasak V. Mitalo, 2021 m. būtent gruodžio 7 d. Europos Sąjunga (ES) pripažino Lietuvą vynuogininkystės šalimi.

„Tai buvo vienas didžiausių lūžių Lietuvos vyndarystės ir vynuogininkystės istorijoje. Tai į šalį padėjo pritraukti ir naujų ES paramos rūšių ir sukūrė naują žemės ūkio sritį. Šiuo metu Lietuvoje yra vos 16 vyndarystės licencijų, tuo tarpu kaimyninėje Latvijoje – daugiau nei 130“, – iš Seimo tribūnos pateikdamas projektą sakė V. Mitalas.

Nacionalinės vyno kultūros dienos paskelbimas, jo nuomone, suteiktų daugiau galimybių vyndariams stiprinti ir plėsti savo ūkinę veiklą – taip būtų plėtojamos vyndarystės tradicijos.

„Besikeičiantis požiūris į kokybiško vyno gamybą skatintų licencijuotis, prisidėtų prie šešėlinės ekonomikos mažinimo. Kartu skatintų auginti vynuoges, net ir negaminant vyno, bet tiekiant žaliavas kitiems“, – sako Seimo Laisvės frakcijos seniūnas V. Mitalas.

Jo nuomone, naujai minima Nacionalinė vyno kultūros diena skatintų vietinį turizmą.

Paskutinis pavasario sesijos klausimas pralinksmino Seimo narius

V. Mitalo pateiktas paskutinis pasibaigusios pratęstos Seimo pavasario sesijos klausimas sukėlė linksmas kolegų reakcijas.

Tai buvo vienas didžiausių lūžių Lietuvos vyndarystės ir vynuogininkystės istorijoje.

„Ar ke­ti­na­te ka­da nors pa­siū­ly­ti ir alaus gė­ri­mo kul­tū­ros die­ną? Pa­sva­lio, Bir­žų, Pa­kruo­jo kraš­tams tai bū­tų net ak­tu­a­liau“, – pastebėjo Seimo narys Antanas Matulas.

Apie galinčias atsirasti naujas atmintinas dienas perspėjo ir parlamentaras Stasys Tumėnas.

„Su­si­da­rė įspū­dis, kad esa­te vy­no ger­bė­jas, bet ki­ti mėgs­ta li­ke­rį, tre­ti – bren­dį, ket­vir­ti ar penk­ti – vis­kį. Ar po jū­sų sėk­min­go pri­sta­ty­mo ir pa­tvir­ti­ni­mo čia ne­iš­si­ri­kiuos vy­rų ir mo­te­rų ei­lės, ku­rie no­rės ir ki­tų gė­ri­mų die­nas įtei­sin­ti?“, – svarstė S. Tumėnas.

Visgi, V. Mitalas atsisakė komentuoti savo pomėgius.

„Sa­vo as­me­ni­nius pa­si­rin­ki­mus aš pa­lie­ku už Sei­mo sa­lės du­rų, to­dėl sa­vo po­mė­gių aš čia ne­ko­men­tuo­siu“, – atsakė jis.

Parlamentaras Valdas Rakutis suabejojo dėl pasirinktos gruodžio 7 d. datos, kuri patenka į advento laikotarpį.

„Tik­rai prieš vy­ną nie­ko ne­tu­riu. Ma­nau, kad tai yra la­bai tau­rus ir ge­ras gė­ri­mas, Lie­tu­vo­je var­to­ja­mas ga­na se­niai. Tik no­riu at­kreip­ti dė­me­sį, kad gruo­džio 7 die­na yra ad­ven­to lai­ko­tar­pis. Ir nors mes kal­ba­me apie sai­kin­gą var­to­ji­mą, bet ar ne­iš­ei­tų pa­suk­ti ke­lio­mis die­no­mis ar ko­kią sa­vai­tę anks­čiau, kad kaž­kaip su­de­rintu­me tuos da­ly­kus?“, – svarstė V. Rakutis.

Seimo narys Andrius Bagdonas kvietė palaikyti projektą, kuris, jo nuomone, pa­dės iš­vys­ty­ti vy­no sek­to­rių, ska­tins smul­kio­jo ver­slo au­gi­mą ir stip­rins mū­sų eko­no­mi­ką.

Už naujos atmintinos dienos atsiradimą po pateikimo balsavo 37 parlamentarai, prieš – 8, su­si­lai­kė 14. Projektą svarstys Švie­ti­mo ir moks­lo ko­mi­te­tas, o plenarinėje salėje jis atsiras rudens sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

papildymas

papildymas portretas
vyno ir sūrių diena. Kaip be užkandos? Kitaip bus nekultūringai. :)

Q

Q portretas
Per vėlu , vyna gerti mokomasi šimtmečiais , pas mus kad tik stipresnis butu [duotu i galva]
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių