Pasų byloje – pretenzijos lenkams

Lenkijos įmonė kalta dėl to, kad buvo sutrikęs naujo pavyzdžio Lietuvos piliečių pasų išdavimas. Dėl to lenkai gali būti priversti sumokėti milijonines baudas.

Vidaus reikalų ministerijos generalinis inspektorius Julius Jasaitis vakar baigė pusantro mėnesio trukusį tarnybinį patikrinimą, kuriuo turėjo nustatyti, kodėl vėlavo europinio pavyzdžio Lietuvos piliečių pasų gamyba ir tiekimas.

Vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila išvykęs į komandiruotę užsienyje, todėl su tyrimo išvada susipažins tik grįžęs šios savaitės pabaigoje.
Generalinis inspektorius trumpai komentuodamas tarnybinio tyrimo rezultatus sakė, kad dėl naujo pavyzdžio pasų išdavimo sutrikimų kalta juos gaminusi lenkų bendrovė. „Galėčiau pasakyti tik tiek, kad savo pareigūnų kaltės mes neradome. O randame tai, kad, mūsų nuomone, lenkai yra dėl to kalti“, – tvirtino J.Jasaitis.
Pateikti naujus pasus beveik du mėnesius vėlavo Lietuvos bendrovės „Garsų pasaulis“ ir Lenkijos įmonės PWPW S.A. konsorciumas, pernai laimėjęs konkursą šiems dokumentams gaminti. Lenkų įmonė šiame koncerne atlieka gamintojo vaidmenį.
J.Jasaitis negalėjo atsakyti, ar tikrai iš PWPW S.A. bus pareikalauta netesybų ar kompensacijos už sutarties vykdymo vėlavimą. „Tą klausimą palikime spręsti ministrui“, – pabrėžė pareigūnas.
Jo nuomone, ministerijos vadovas, spręsdamas dėl reikalavimo kompensuoti nuostolius, turės įvertinti įvairias aplinkybes – finansinius, teisinius klausimus, netgi santykių su gretima valstybe ir jos institucijomis aspektus.

Bauda – milijonas

Sutartyje dėl naujų lietuviškų pasų gamybos buvo įrašyta, kad dėl jos nevykdymo gali būti reikalaujama sumokėti vieno milijono litų baudą bei netesybas – 0,05 proc. už kiekvieną uždelstą dieną. Šiuo atveju gali būti kalbama apie netesybas, kurios siektų 1–1,25 mln. litų. Koncernas tvirtina, kad naujų lietuviškų pasų blankų nespėja gaminti Šveicarijos įmonė TRUB, kur jie buvo užsakyti „palankiausiomis kainomis“. „Pasų gamybos sutrikimo priežastys yra objektyvios, daug aplinkybių lėmė, kad techniškai nebuvo įmanoma laikytis sutartyje numatyto pasų blankų gamybos ir teikimo grafiko“, – yra sakęs konsorciumo teisininkas Krzysztofas Seroczynskis.
Teisininkas neatmetė, kad konsorciumas pareikalaus iš šveicarų kompensuoti patirtą žalą. Tačiau dėl to gali būti nutarta tik tuo atveju, jeigu kompensacijos pareikalautų lietuviai.

Sutrikimas beveik likviduotas

Naujo pavyzdžio lietuviški pasai su vyšninės spalvos viršeliais pradėti išduoti nuo praėjusių metų gruodžio pabaigos. Tačiau šių metų sausio pradžioje pasų išdavimas sutriko, nes konsorciumas nebeatsiuntė pakankamai pagamintų pasų blankų.
Dėl to nustota pasus išduoti skubiai ir labai skubiai, vėluota juos išduoti ir normalia tvarka. Kartais piliečiui paso tekdavo laukti po du ar pustrečio mėnesio. Sausio pabaigoje pasų blankai vėl pradėti tiekti mažomis partijomis. Šiomis dienomis jų jau tiekiama pakankamai, todėl vėl priimami skubūs ir itin skubūs užsakymai išduoti pasus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių