Po pertraukos Desovietizacijos komisija svarstys K. Škirpos atminimo įamžinimą

  • Teksto dydis:

Pritrūkus laiko trečiadienį, vadinamoji Desovietizacijos komisija ketvirtadienį tęs darbą ir imsis daug triukšmo sukėlusios atminimo lentos diplomatui ir karininkui Kaziui Škirpai vertinimo.

Komisija turi pateikti išvadą, ar atminimo lentos įrengimas K. Škirpai neprieštarautų draudimui propaguoti autoritarinius ir totalitarinius režimus bei jų ideologijas.

Galutinį sprendimą dėl to priims Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) generalinis direktorius.

Birželio mėnesį Nacionalinio susivienijimo iniciatyva Vilniuje, Gedimino prospekte, ant Lietuvos apeliacinio teismo pastato sienos, be leidimo buvo pakabinta atminimo lenta K. Škirpai.

Kitą dieną Vilniaus infrastruktūros prižiūrėtojos „Grindos“ darbuotojai lentą nukabino, nes, savivaldybės atstovų teigimu, ji įrengta neteisėtai. Būrelis žmonių mėgino neleisti nukabinti lentos, įvyko susistumdymas.

Istorikai ir visuomenė nesutaria dėl K. Škirpos (1895–1979) asmenybės vertinimo.

LGGRTC išvadoje jo veikla Antrojo pasaulinio karo metais vertinama nevienareikšmiai. Teigiama, kad jis buvo „Lietuvos patriotas, daug jėgų skyręs Nepriklausomos valstybės kūrimui bei pasipriešinimo sovietų okupaciniam režimui organizavimui“, kita vertus, 1940–1941 metais jo veikloje „būta ir antisemitizmo apraiškų“.

Pasak centro, K. Škirpos vadovaujamas Lietuvių aktyvistų frontas (LAF) antisemitizmą buvo iškėlęs į politinį lygmenį, o „tai galėjo paskatinti dalį Lietuvos gyventojų įsitraukti į Holokaustą“. Organizacija siūlė žydus išvaryti iš Lietuvos. Centras pažymėjo, kad apie nacių planus vykdyti Holokaustą LAF nariams Antrojo pasaulinio karo išvakarėse nebuvo žinoma.

Totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo draudimas Lietuvoje galioja nuo praėjusių metų gegužės. Pagal jį, iš viešųjų erdvių turi būti pašalinti ir negali būti įrengiami nauji totalitarizmo ir autoritarizmo simboliai – paminklai, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimai, kitokie simboliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nebėra paminklo

Nebėra paminklo portretas
Kas iš to, kad svarstys. Paminklas taigi sunaikintas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių