Politikai neretai tampa užuomaršomis

Kandidatai į Seimo narius nėra nusiteikę visiškai atsiverti rinkėjams, todėl dažnai tiesiog atmestinai užpildo privačių interesų deklaracijas.

Užpildė pluoštą dokumentų

Kiekvienas iš daugiau kaip pusantro tūkstančio kandidatų į Seimo narius turėjo užpildyti nemažą pluoštą dokumentų. Tarp jų ir interesų deklaraciją. Ji Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikta su išrašu iš kitos – turto ir pajamų – deklaracijos.

Pareigūnai pripažįsta, kad nėra galimybės patikrinti, ar deklaracijos užpildytos teisingai, ar jose pateikiama informacija atitinka tikrovę.

Išnagrinėjus pateiktas ir paskelbtas privačių interesų deklaracijas galėtų susidaryti įspūdis, kad politikai dažnai gauna įtartinų pajamų iš šalies arba negauna atlyginimo iš įstaigos, kurioje dirba nebe pirmus metus.

Ne visi pretendentai į Seimą paviešino, kokį valdo nekilnojamąjį turtą, kokių turi bendrovių akcijų, ar yra pasiėmę paskolų bankuose.

Neįrašė net atlyginimo

Socialdemokratų lyderis premjeras Gediminas Kirkilas deklaracijoje "užmiršo" nurodyti, kad gauna pajamų ne tik iš Vyriausybės kanceliarijos, bet ir iš Seimo kaip dabartinės kadencijos parlamentaras. Jam pavyzdžiu galėtų būti kitas socialdemokratas susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius ar žemės ūkio ministrė, Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkė Kazimira Prunskienė. Jie nurodė gaunantys ne tik atlyginimus iš Vyriausybės kanceliarijos kasos, bet ir pajamų iš Seimo bei savo vadovaujamų ministerijų buhalterijų.

Kitas socialdemokratas, Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas, deklaracijoje irgi neparašė gaunąs atlyginimą iš Seimo. Užtat parlamento vadovas atskleidė, kokių dovanų yra gavęs per pastaruosius metus: dvi enciklopedijas, paveikslą, drožinį, skulptūrą, tautinę juostą ir gintarinį varpelį.

Kad yra gavusi brangią dovaną iš Vyriausybės kanceliarijos – fotoaparatą profesionalams "Canon" – deklaravo Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Tačiau neparašė gaunanti atlyginimą bei kitas išmokas iš Seimo.

Ne visi pajamų šaltiniai

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius nenurodė gavęs kokių nors brangių dovanų. Tačiau tai vienas iš nedaugelio politikų, užpildžiusių deklaracijos skiltį "Artimieji, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas deklaruojančiajam einant pareigas valstybinėje tarnyboje". Joje A.Kubilius surašė visus giminaičius, dirbančius įvairiose valstybinėse ir privačiose institucijose.

Nagrinėjant pirmo partijos Tvarka ir teisingumas kandidatų sąraše įrašyto Valentino Mazuronio deklaraciją į akis krinta, kad jis nurodė gavęs pajamų tik iš Seimo, nors jos yra kur kas didesnės, nei paprastai gauna parlamentarai. V.Mazuronis neįrašė gaunąs ir kai kurių kitų lėšų – iš turimų akcijų ar valdomo nekilnojamojo turto.

Dovanų gavo ponį

Nors vienas iš pirmų socialliberalų sąraše įrašytų kandidatų švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius kurį laiką yra buvęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininku, jo užpildytoje interesų deklaracijoje nemažai tuščių skilčių. Jis neprisiminė jokių savo ar žmonos giminaičių, dėl kurių darbo vietų šiam politikui galėtų kilti interesų konfliktas.

Koalicijos "Darbo partija+jaunimas" pirmas sąraše kandidatas Viktoras Uspaskichas prieš kelerius metus jau buvo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pripažintas pažeidusiu etikos principus ir dėl to netekęs ministro portfelio bei Seimo nario mandato. Galbūt todėl dabar kandidatuodamas į naują parlamentą V.Uspaskichas pasistengė kruopščiai užpildyti interesų deklaraciją, nors ir neprisiminė gavęs nė vienos dovanos per pastaruosius metus.

Dvi dovanas į deklaraciją įrašė ministrė K.Prunskienė. Ji šių metų pradžioje gavo treniruoklį ir ponį. Liberalų sąjūdžio kandidatas Gintaras Steponavičius pranešė iš Azerbaidžano prezidento dovanų gavęs kilimą.

Kenkia patys sau

VRK ir VTEK pareigūnai vienu balsu tikina, kad politikai, ne itin kruopščiai pildantys interesų deklaracijas, gali pakenkti tik patys sau.

VRK vyriausioji specialistė Roma Rimavičiūtė sakė, kad kandidatams patiems paliekama užpildyti deklaracijas. "Mes tik konstatuojame gavę užpildytą deklaraciją ir ją paskelbiame internete. Deklaracija gali būti užpildyta detaliau ar tik su nurodyta pavarde bei darboviete. Mes ją priimame tokią, kokia ji yra", – teigė pareigūnė.

Pasak R.Rimavičiūtės, VRK neturi teisės ir galimybių tikrinti to, kas įrašyta į kandidatų privačių interesų deklaracijas. Tuo esą užsiima VTEK, nes deklaracijų forma patvirtinta šios institucijos.

Bet ir VTEK pabrėžia neturinti teisės reikalauti iš politikų ar valdininkų itin kruopščiai pildyti deklaracijas. Ji taip pat netikrina, ar deklaracijose pateikti duomenys teisingi. "Būtų tiesiog fiziškai neįmanoma patikrinti visų įrašų tikrumo, nes mums pateikiama daug tūkstančių deklaracijų. Tikrinama, tik jei kyla abejonių dėl tam tikrų pareigūnų veiklos ar jų privačių interesų susikirtimo su viešaisiais", – paaiškino VTEK Deklaracijų skyriaus vedėjas Aleksandras Zinovičius.


Šiame straipsnyje: juršėnasrinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių