Teisiamo pareigūno atvejis irgi atgraso nuo darbo policijoje: skyles lopys užsieniečiais?

  • Teksto dydis:

Lietuvoje vis labiau trūkstant policininkų, generalinis policijos komisaras ragina pradėti kalbėti apie tai, kad policininkais Lietuvoje galėtų būti užsieniečiai. Dabar tai gali daryti tik lietuviai, nes būtina prisiekti Lietuvai. Anot Vidaus reikalų ministerijos (VRM), užsieniečiai policininkai būtų rimtas valstybės apsisprendimas, tad ministerija ragina dar paieškoti kitų sprendimų. Apie tai plačiau pasakota LNK reportaže.

Liepą dar 150 jaunuolių baigė Policijos mokyklą, prisiekė Lietuvai ir papildė policijos gretas. Tačiau reikėtų dar bent septynis kartus tiek. Lietuvoje trūksta 1 300 policininkų. Komisariatuose tuščia kone kas penkta darbo vieta ir situacija prastėja. Per metus pareigūnų trūkumas išaugo 2 proc.

Policijos generalinis komisaras ragina pradėti kalbėti apie tai, kad policininkais galėtų tapti užsieniečiai. Dabar gali tik Lietuvos piliečiai.

„Turime problemą, apie kurią mes turbūt pirmi mūsų valstybėje pradėjome kalbėti, kad į valstybės tarnybą negalime priimti ne piliečių, nes jie turi prisiekti“, – kalbėjo Renatas Požėla. Policijos vadas pavyzdžiu pateikia Jungtinę Karalystę (JK), kurioje policininkais dirba užsieniečiai, taip pat ir lietuviai. Anot R. Požėlos, tik laiko klausimas, kada užsieniečiai policininkais bus ir Lietuvoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„JK mūsų tautiečiai policininkais sėkmingai dirba neturėdami JK pilietybės ir, aš manau, kad tai laiko klausimas, kada mus tiesiog gyvenimas privers priimti tokį sprendimą“, – teigė jis.

VRM skeptiška: „Dabar tokio poreikio kol kas nematau. Diskutuoti galima, bet ar tai būtų sprendimas, kuris nulemtų pareigūnų skaičiaus didėjimą? Manau, kad ne“, – įsitikinęs viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Anot ministerijos, užsieniečiai policijoje būtų rimtas valstybės apsisprendimas. Ministerija dar mato kitų būdų, kaip pritraukti policininkų. Pavyzdžiui, mažinti reikalavimus. „Lietuvos Respublikos pilietybė yra tik vienas iš reikalavimų, bet yra ir sveikatos reikalavimų, ir fizinio pasirengimo reikalavimų, čia kartelę dar yra kur mažinti“, – teigė viceministras.

Taip pat siūloma ieškoti, kaip dar kelti algas. Policijos profsąjunga pirmiausia ragina tinkamai pasirūpinti policininkais lietuviais, o tik tada svarstyti apie užsieniečius. „Pirmiausia reikėtų galvoti, kaip išsaugoti, o ne kelti kažkokių idėjų, kurios tikrai yra nepagrįstos. Mes galime prisiimti emigrantų, bet kalbama apie tai, kaip jie suteiks paslaugą, kokie yra visuomenės lūkesčiai“, – sakė Roma Katinienė, Policijos profesinės sąjungos vadovė.

Anot profsąjungų, patrauklumo tarnybai neprideda ir atvejai, kai tarnyboje panaudoję ginklą pareigūnai stoja prieš teismą.

Pareigūnų trūksta seniai ir nors reformas darė ne viena vyriausybė, situacija nepagerėjo. Dabar VRM teigia, kad paskutinė, nuo sausio įsigaliojusi, reforma bus sėkminga. Nors profsąjunga sako, kad pareigūnai didelio pokyčio nepajuto. „Policijos pareigūnams 28 eurais pakilo darbo užmokesčio vidurkis. Yra tokių, kuriems visiškai nekilo, 5, 10 eurų kilo“, – teigė R. Katinienė.

Laiko klausimas, kada mus tiesiog gyvenimas privers priimti tokį sprendimą.

Ministerija sako, kad dėmesys buvo kelti algas ne jau esamiems, o naujiems policininkams. „Šie pakeitimai ir buvo fokusuoti į pradedančiųjų pareigūnų darbo užmokesčio didėjimą. Žemiausioje grandyje leido atlyginimus didinti apie 300 eurų priskaičiuoto darbo užmokesčio“, – sakė V. Dmitrijevas.

Tačiau ir pati ministerija pripažįsta, kad dabartinės algos policijoje nėra patrauklios karjeros ieškantiems jauniems lietuviams. „Kartais pareigūnai startuoja ir su maždaug 1 tūkst. eurų į rankas. Iš esmės atlyginimas tikrai nėra toks motyvuojantis ir patrauklus“, – neslėpė viceministras.

Šiek tiek praktikos su užsieniečiais Lietuvos policija jau turi. Kai po Rusijos invazijos į Lietuvą atvyko dešimtys tūkstančių pabėgėlių iš Ukrainos, policija įdarbino apie dešimt Ukrainos piliečių. Pabrėžiama, kad ukrainietės netapo pareigūnėmis, padėjo policijai bendrauti su ukrainiečiais. „Turėjome tokios praktikos, bet, vėlgi, ne pareigūnais, o darbuotojais pagal darbo sutartį“, – patvirtino V. Dmitrijevas.

Anot ministerijos, galbūt galima plėsti tokį modelį – įdarbintieji pagal darbo sutartis, galbūt ir užsieniečiai, perimtų paprasčiausias funkcijas, pavyzdžiui, vaizdo kamerų peržiūrą. Tačiau prisiekti Lietuvai ir tapti ginkluotais policininkais, anot ministerijos, turėtų tik lietuviai. Policininkų trūksta ne tik Lietuvoje – užsieniečių policijoje įdarbina birtai, Viktoro Orbáno valdoma Vengrija pasirašė susitarimą su Kinija – Vengrijos gatvėse patruliuos policininkai kinai



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip viskas ir daroma

Taip viskas ir daroma portretas
Kai įteisins 15-kos min. miestus, lietuviai policininkai supras kad tai konclageriai ir nežudys savo gentainių. Tai emigrantams tas pat. Ką satanistai valdžioje lieps, tą darys.

Artūriukas

Artūriukas  portretas
Įdomu kur link kreipia dėmesį patarnautojas :)...šiaip tai galima atsivežti visokio gėrio-gydytojų,IT specialistų,dar šio bei to,svarbiausia, kad būtų valdomi ir kontroliuojami sarginiai šunys.....aaaa ir dar vienas aspektas- nebaudžiamumas jiems turi būti garantuojamas.O gal geriau saviems atlygį padorų mokėkite,bet ne ,susidarys konkurencija, tuomet ateis tik mąstantys,save gerbiantys asmenys,tokių jau nepastumdysi...

Pijus

Pijus portretas
Turi būti 3500-4000 algos į rankas ką ir prieš 20 metų žadėjo valdininkėliai, o ne reformomis griauti buvusią stabilę struktūrą, ką darė skvernas ir kiti pisdukai.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių