Referendumo korta mušta

Politikai, bandę rinkėjus suvilioti patariamuoju referendumu dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimo, gavo skambų antausį.

Seimo rinkimuose ir patariamajame referendume 19 val. duomenimis, dalyvavo mažiau nei 50 proc. rinkėjų –  Seimo rinkimams šio skaičiaus užteko, o referendumui – ne. Referendumas būtų laikomas įvykusiu, jei būtų atėję daugiau nei 50 proc. registruotų rinkėjų (1,34 mln. žmonių). Jų nepažadino nei politikų gąsdinimai, jog neįvykęs referendumas sužlugdys paskutinę viltį įtikinti ES, kad reikia pratęsti IAE darbą, nei rinkimų dieną balsuoti už raginę valstybės vadovai.

Vyriausybinės darbo grupės energetikos problemoms spręsti vadovas Aleksandras Abišala dar nežinodamas rezultatų sakė, kad  neįvykęs referendumas turės didelę negatyvią įtaką: iš valdžios bus atimtas svarus motyvas su ES susitarti, kad būtų atidėtas jėgainės veiklos nutraukimas.

"Neįvykęs referendumas reikš tai, kad valdžia nebeturės pagrindo ir šansų siekti elektrinės veiklos pratęsimo", – vakar BNS sakė A.Abišala.

A.Abišalos teigimu, sėkmingas referendumas būtų parėmęs valdžios poziciją kalbant su ES partneriais, kad būtų atidėtas jėgainės veiklos nutraukimas.
"Sėkmingas referendumas parodytų, kad siekis pratęsti IAE veiklą yra ne valdžios išmonė, o žmonių pozicija", – BNS sakė A.Abišala.

Derybininkas tvirtino balsavęs už tai, kad Ignalinos elektrinės veikla būtų pratęsta.
Premjeras Gediminas Kirkilas taip pat tvirtino balsavęs už IAE veiklos nutraukimo atidėjimą, o Prezidentas Valdas Adamkus žurnalistams pabalsavęs teigė nemanąs, jog pasirinktas referendumo kelias yra pats teisingiausias, tačiau irgi balsavęs už pratęsimą. Kad būtų pratęstas IAE darbas, referendume taip pat pritarė konservatorių lyderis Andrius Kubilius, partijos Tvarka ir teisingumas vadovas Rolandas Paksas, kitų politinių jėgų lyderiai.


Šiame straipsnyje: žlugo referendumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių