Renovacija sukels daug aistrų

Seimui vakar pateiktos kelių įstatymų pataisos dėl naujų valstybės paramos daugiabučiams namams modernizuoti teikimo sąlygų ir būdų. Šia tvarka būtų remiamasi įgyvendinant daugiabučių namų renovacijos programą.

Už tai, kad pataisos būtų Seime svarstomos, balsavo 57 Seimo nariai, 4 – prieš, o 18 parlamentarų susilaikė. Toliau pataisos skubos tvarka bus svarstomos birželio 16 d.

Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys prognozavo, kad pataisos bus naudingos tik statybininkams ir bankininkams, o socialdemokratė Birutė Vėsaitė sakė, kad siūloma daugiabučių modernizavimo schema neveiks: "Būstų atnaujinimas jau strigo ir tada, kai valstybė kompensavo net iki 50 proc. daugiabučio renovacijos kainos. Dabar žmonės bijos imti kreditus."

Premjeras Andrius Kubilius tikino, kad renovuotų namų gyventojai už šilumą ir paskolą nemokės daugiau, nei iki tol mokėjo tik už šilumą. "Naujoji renovacijos programa tuo ir skirsis nuo dabartinės, kad gyventojams ji nieko papildomai nekainuos", – sakė A.Kubilius. Tačiau jis dar nežino, kaip veiks paskolų mechanizmas.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas aiškino, kad prievarta gyventojai į būtų modernizaciją nebus įtraukiami.

"Suprantu, kad projekto įgyvendinimo pradžioje tikrai gali būti gyventojams daug abejonių, bet manau, aiškindami ir argumentuodami šį procesą išjudinsime", – aiškino ministras.

Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti bei daugiabučiams namams modernizuoti ir kitų kelių lydinčiųjų įstatymų pataisas parengė Aplinkos ministerija, siūlanti jas Seimui apsvarstyti ir priimti kuo skubiau.

Pataisomis ketinama atsisakyti iki šiol galiojusios tvarkos, pagal kurią valstybės parama daugiabučiams namams modernizuoti galėjo siekti iki 50 proc. investicinio projekto kainos. Dabar Vyriausybė pasiryžusi finansuoti tik 15 proc. renovavimo projektų. Gyventojams ketinama suteikti ilgalaikes lengvatines paskolas už 3 proc. fiksuotas metų palūkanas.

Ministras aiškino, kad modernizuojant namą, savo butų gyventojams įkeisti nereikės. "Jūs mokate už komunalines paslaugas, bet dėl to buto nesate įkeitę... Kas būna, kai jūs nesusimokate komunalinių mokesčių? Čia bus tas pats", – kalbėjo G.Kazlauskas.

Šiemet planuojama pradėti renovuoti 500 daugiabučių, kitąmet – 1000.


Šiame straipsnyje: būsto renovacijaRenovacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Kažkam LABAI reikalingas 'otkatas'. O žmonėms yra pigiau imt tą paskolą ir persikelt į naują namą nei 'renovuot' senąjį.

rj

rj portretas
Aisku aiskins kaip uzsinerti kilpa ,o pakars patys kada panores
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių