Seimas rudenį svarstys, ar įteisinti mokyklose anonimines apklausas dėl smurto ir patyčių

Seimas imasi svarstyti Laisvės frakcijos nario Kasparo Adomaičio pateiktas Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma mokyklose įteisinti anonimines apklausas dėl smurto ir patyčių. Jos būtų vykdomos Švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka ir periodiškumu.

Jeigu Seimas pritartų, atsižvelgiant į apklausų rezultatus, mokyklos steigėjas turės paruošti specializuotus smurto ir patyčių prevencinių programų planus, kurių efektyvumas būtų vertinamas kasmetinėse apklausose.

„Lietuvos mokyklose patyčių paplitimas yra vienas didžiausių tarp Europos valstybių“, – pateikdamas projektą sakė K. Adomaitis.

Anot jo, dažnai mokyklose patyčių programos įgyvendinamos dėl „varnelės“ ir nėra galimybių įvertinti jų efektyvumą.

„Laisvietė“ Ieva Pakarklytė pastebėjo, kad situacija Lietuvoje nepagerėjo ir problema niekur nedingo.

Lietuvos mokyklose patyčių paplitimas yra vienas didžiausių tarp Europos valstybių.

Tyrimų duomenimis, iš viso 28 proc. berniukų ir 26 proc. mergaičių Lietuvos mokyklose patiria patyčias bent 2-3 kartus per mėnesį.

Projektui oponavę Seimo nariai mano, kad apklausų rengimas yra perteklinis reikalavimas mokykloms. Jų nuomone, čia prievartos neturėtų būti.

„Kai kurie direktoriai sako, kad jie vėl turės kūlversčiais verstis ir daryti“, – projektą kritikavo Seimo narė Vilija Targamadzė.

Projekto autoriai tikisi, kad jo įgyvendinimas užtikrins patyčių ir smurto paplitimo monitoringą Lietuvos mokyklose, pasitarnaus prevencijai, sudarys galimybę institucijoms susipažinti su realia, duomenimis grįsta smurto ir patyčių mokyklose problematika.

Švietimo įstatymo pataisas pateikimo stadijoje palaikė 35 Seimo nariai, prieš buvo 6, susilaikė 21. Sulaukusios Vyriausybės išvados, Seimo plenarinėje salėje jos vėl atsiras rudenį.

Rengiant projektą parlamentarai konsultavosi su viešąja įstaiga „Vaikų linija“, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovais.

Šiuo metu mokyklos neturi įstatyme numatytos pareigos vykdyti anonimines mokyklos bendruomenės apklausas dėl smurto ir patyčių. Patyčių prevencijos programos įgyvendinamos pačių mokyklų iniciatyva.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

く⁠コ⁠:⁠彡

く⁠コ⁠:⁠彡 portretas
Šitas reikalas,privalo būti įteisintas.Dar kažkam kyla klausimų dėl balsavimo?!Beje,koncerlibernarkošistai,puikiai iliustruoja,kaip atrodo tipiniai individai,kurie iš kitų tyčiojasi ir vieni kitus palaiko,teigdami,kad toks jų elgesys yra "normalus".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių