Šiaulietis imasi iniciatyvos savo mieste: ar bus mečetė musulmonams?

  • Teksto dydis:

Šiauliuose sparčiai daugėja musulmonų, bet mieste nėra nė vienos mečetės. Situaciją pakeisti planuoja musulmonus apgyvendinantis šiaulietis. Savo sklype jis įrenginėja maldos kambarį, kurį pats skambiai vadina mečete.

Tolimųjų reisų vairuotojus apgyvendinantis šiaulietis Artūras Jarošas musulmonams įrenginėja maldos kambarį, kurį pats vadina mečete.

„Provoslavai arba katalikai turi maldos vietas, o musulmonai – ne. Nutariau jiems čia padaryti tokią švarią vietą“, – kalbėjo A. Jarošas.

Vairuotojai kartais Šiauliuose gyvena po mėnesį ar du, tad vieta maldai yra svarbi.

„Įvertinus tai, kad Lietuvoje dažnai lyja, nuolat purvas ir klampynė, reikia švarios vietos. Juk suprantate, kad ant purvinos žemės nepasimelsi. A. Jarošas įrengė švarų, šiltą kambarį, kad žmonės galėtų melstis“, – šnekėjo vairuotojas iš Kirgizijos Artiom Airapetov.

Kadangi mečetę šiaulietis rengia iš savų pinigų – statybos vyksta lėtai, o didžiąją dalį darbų atlieka patys musulmonai.

„Kasėme, betonavome, išdėsime kilimą, įstiklinsime, kad turėtų maldos vietą“, – teigė A. Jarošas.

Anot savivaldybės, šiaulietis nėra registravęs jokių statybų. Juolab nebuvo kalbos apie mečetės įkūrimą.

„Šiuo metu tikrai neturime nei jokių prašymų dėl statybų leidimo išdavimo, nei kažkokios papildomos informacijos pateikimo ar bendradarbiavimo su savivaldybe, kas liečia būtent mečetės statymą,“, – nurodė Šiaulių mero patarėja Viktorija Dildaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tad savivaldybė, gavusi pranešimą apie galimai nelegalias statybas, savo ruožtu įspėjo Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją. Šios atstovė plačiau situacijos nekomentavo, tačiau žurnalistus patikino, kad patikrinimą inicijuos.

Tačiau, anot A. Jarošo, nėra ką tikrinti. Rodė dar 2007 metais patvirtintą pastato planą.

Esą šioje vietoje buvo numatyta įrengti žiemos sodą.

„Kaip ir sakau, čia yra 2007 metų statyba. Rimvydas Šileika prižiūrėjo. Viskas yra Registrų centre. Sakykim, pradėjau mečetę statyti prieš 20 metų“, – aiškino A. Jarošas.

Ir dar kartą patikino, kad čia rengiamas tik maldos kambarys ir biblioteka musulmonams, tad nemato prasmės registruoti. Juolab, kad juo naudotis galės tik pas A. Jarošą gyvenantys vairuotojai. Šiauliečiai neprieštarauja, kad atsirastų mečetė.

Šiaulietis mečetės statybas inicijavo dėl pas jį apsistojančių vairuotojų iš Uzbekistano, Kirgizijos ir Kazachstano.

Šiaulių savivaldybės duomenimis, pernai iš šių šalių savo gyvenamąją vietą Šiauliuose deklaravo 1367 asmenys, šiemet dar 829. Tiesa, nėra duomenų, kiek iš jų Šiaulius jau paliko.

„Jie man čia padėjo ir betonuoti, ir kasti, viską padėjo. Yra viskas parodyta, nufilmuota, nes jie sau daro“, – pasakojo A. Jarošas.

Tačiau, anot savivaldybės, dar neaišku, ar galės Šiauliuose veikti šis maldos kambarys.

„Mes šiuo metu neturime tokių duomenų, kad bus kambarys ar kažkoks statinys. Nebus paprasta įforminti nebaigtos statybos statinio“, – kalbėjo V. Dildaitė.

Anot A. Jarošo, šiuo metu renkamos lėšos mečetės statyboms už miesto. Kur ji bus ir kada atsidarys, šiaulietis nepanoro atsakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Na, ar tas šiaulietis nerodo visų tautiečių durnumą? Ne tik musulmonus invazinius lauk iš Lietuvos grūsti į jų tėvynes, bet dar pridėti ir tą šiaulietį su į jį panašiais lietuviais- gal mažiau grėsmių mums bus artomoje ateityje!

Regi

Regi portretas
Svarbu neleisti, kad šventikus siųstų iš arabų šalių. Tik vietinius. Rusai jau prisižaidė, jų Kadyrovas finansuojamas Kataro, su Putinu nuvažiavęs vizito bučiavosi su princais, pas jį naujus miestus katari atidarinėja. Visos musulmoniškos Rusijos autonomijos jo sūneliui lankstosi ir medalius kabina. Buvusius Vagnerio samdinius pas save priglaudė. Atsiras pas juos Kaukazo kalifatas, kol Putinas žudo vienintelę rusams buvusią brolišką tautą.

Anonimas

Anonimas portretas
gyventojams bus problema. juk musulmonus ,kviecia maldai saulei tekant. ir ta malda tokia garsi, kad teks pamirsti apie miega
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių