Siūloma palikti draudimą rūkyti daugiabučių balkonuose: yra nauja sąlyga

 Seimo pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Julius Sabatauskas siūlo palikti draudimą rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, tačiau tik tais atvejais, kai tokį sprendimą palaiko daugiau nei pusė namo gyventojų.

Šiuo metu draudžiama rūkyti daugiabučių balkonuose, kai bent vienas gyventojas prieštarauja rūkymui.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas įregistravęs J. Sabatauskas sako, kad siekia ištaisyti, jo nuomone, teisės ir demokratinių principų neatitinkančią normą, kuomet vienas asmuo gali nuspręsti už visus daugiabučio butų savininkus.

„Dabartinis reguliavimas neatitinka nei demokratijos, nei teisės principų. Dėl bendro turto, bendros tvarkos daugiabučiuose sprendžia dauguma gyventojų, t.y. čia yra taikoma taip vadinama 50+1 taisyklė. (...) Tuo tarpu dabartinis reguliavimas sukuria jokia logika, demokratija ir teisės principais neparemtą išimtį, leidžiančią vos vienam, jokių išskirtinių įgaliojimų, deleguoto atstovavimo neturinčiam vienam gyventojui priimti sprendimą už visą daugiabutį", – sako J. Sabatauskas.

Jis pabrėžia, kad pagal galiojantį įstatymą tokį draudimą visam namui gali inicijuoti ne tik buto savininkas, bet ir buto nuomininkas, deklaravęs jame savo gyvenamąją vietą.

Dar didesnė problema, anot J. Sabatausko, atsiranda kai rūkoma ne balkonuose, o savo bute, prie atviro lango, prie ventiliacijos angų ar  gartraukių. Pasak jo, tai reiškia, kad anksčiau jokios problemos neturėję butų gyventojai dėl bendros ventiliacijos sistemos  gali ne tik jausti nemalonius kvapus, tačiau ir patirti žalą sveikatai.

„Šios problemos užkardyti praktiškai neįmanoma, kadangi daugiabučiai naudoja bendrą ventiliacijos sistemą. Tai reiškia, kad nustatyti name rūkančius asmenis, tam tikru metu padariusius konkretų pažeidimą yra praktiškai neįmanoma, jau nekalbant apie tokio pažeidimo įrodinėjimą“, – sako įstatymo pataisų autorius.

Kaune per trejus metus buvo nubausta 30 asmenų, tuo tarpu Vilniuje – nei vieno. 

Seimo nario J. Sabatausko nuomone, galiojanti įstatymo nuostata dėl draudimo rūkyti daugiabučių balkonuose yra ne tik nedemokratiška, bet ir praktiškai neveikianti.

„Kaune per trejus metus buvo nubausta 30 asmenų, tuo tarpu Vilniuje – nei vieno. Savivaldybių  atstovų teigimu, taip yra todėl, kad apie pažeidimus pranešantys asmenys nepateikia įrodymų, o įrodinėjimo ar prevencijos naštą siekia perkelti savivaldybių Viešosios tvarkos skyriams arba policijos pareigūnams“, – sako Seimo narys J.Sabatauskas.

Jis tikisi, kad priėmus siūlomas įstatymo pataisas dėl įrodymais nepagrįstų skundų sumažės savivaldybių Viešųjų tvarkų skyrių, policijos darbo krūviai.

Jeigu Seimas pritartų J. Sabatausko parengtam projektui, būtų uždrausta rūkyti „daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, kai daugiau nei puse namo butų savininkų prieštarauja rūkymui“.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2025 sausio 1 d.

ELTA primena, kad 2020 metų spalio 1 d. Seimas uždraudė rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.

Už tokias įstatymo pataisas balsavo 69 Seimo nariai, prieš buvo 4, susilaikė 7 parlamentarai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

newmore

newmore portretas
Jeigu 99 proc.kaimynų nakčia trtiukšmaus, gers alkoholį, leis garsią muziką, tai ką, tas 1 proc. turės kentėti? Arba jei taip darys 50 proc. + 1, tai kiti turės irgi kentėti?

Rita

Rita portretas
apskritai panaikinti rūkalus ir šitą bjaurią madą. Jeigu jau madoj visi šitie žodžiai "ekilogiška", tvaru", "draugiška gamtai" ir pan., tai ir būkime madingi - švarūs, gaivūs, be smarvės

Taigi

Taigi portretas
Seniai laikas Sabatauskui palikti seimą
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių