VSAT: dėl neteisėtos migracijos Latvija prašo Lietuvos pasieniečių pagalbos

Latvija prašo Lietuvos atsiųsti 10–15 pasieniečių padėti kovoti su neteisėta migracija pasienyje su Baltarusija.

„Latvija paprašė 10–15 pareigūnų. Šitas skaičius ir svarstomas. Šiuo metu žiūrima, kas galėtų važiuoti“, – pirmadienį BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovė Lina Laurinaitytė.

Anot jos, padėti Latvijai didžiąja dalimi būtų skiriami Lietuvos pasieniečiai, tarnaujantys pasienyje Rusija.

„Kitas svarbus momentas, kad didžioji dalis pareigūnų iš Lietuvos ir Rusijos pasienio, kur situacija galbūt šiuo metu nėra tokia intensyvi, ir patiems pareigūnams naudinga bus gauti naujos patirties Latvijoje, kur šiuo metu dar susiduriama su neteisėtos migracijos problemomis“, – tvirtino VSAT atstovė.

Pasak jos, planuojama siųsti kinologus bei kriminalinės žvalgybos pareigūnus.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas pirmadienį LRT radijui teigė, jog Lietuva ir Estija pareigūnus į pagalbą Latvijos kolegoms siųs nuo rugpjūčio 5 dienos.

Jis taip pat pažymėjo, kad didžiausi migracijos srautai tenka Lenkijai, antroje vietoje – Latvijai.

Latvija paprašė 10–15 pareigūnų.

VSAT duomenimis, šiemet iki liepos 26-osios į Lietuvą iš Baltarusijos neleista patekti kiek daugiau nei 350 neteisėtų migrantų, Latvijoje tuo metu fiksuota per 3 tūkst. bandymų nelegaliai kirsti sieną, Lenkijoje – 21 tūkst.

Pasieniečių vadas taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuva susiduria su vadinamąja antrine migracija, kai neteisėtai Latvijos sieną kirtę užsieniečiai atvyksta į Lietuvą.

„Mes turime problemą su taip vadinama antrine migracija, kai neteisėti migrantai yra gabenami nuo sienos linijos prie Latvijos ir Baltarusijos sienos per Lietuvos Respublikos teritoriją, tokių atvejų nemažai, šiemet virš 200 asmenų mes identifikavome ir perdavėme atgal Latvijos pasieniečiams“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Lietuva pasieniečius į Latviją yra siuntusi ir praėjusių metų rudenį, tuomet dėl išaugusių migracijos srautų prie sienos su Baltarusija į kaimyninę šalį vyko 20 pareigūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių