Klaipėdos uosto laivybos kanalas buvo gilinamas neįprastai tyliai

Šį mėnesį Klaipėdos uoste turi būti užbaigtas vadinamasis didysis gilinimas.

Pagal jį laivybos kanalas uoste nuo Danės upės žiočių iki Jūrų perkėlos išgilintas nuo 13 iki 14,5 metrų, praplatintas nuo 120 iki 150 metrų.

Gilinimą nuo 2012 metų balandžio vykdė olandų kompanija „Van Oord Dredging and Marine Contractors BV“. Tai su PVM kainuos 129 mln. litų, iš jų 84 mln. litų - Europos Sąjungos lėšos.

„Iš trylikos barų darbai jau baigti šešiuose baruose. Prasidėjo išgilintų barų priėmimas. Iki balandžio 22 dienos, kaip numatyta sutartyje, turi būti iškastas ir į jūros dampingą išgabentas visas gruntas – apie 4,4 mln. kubinių metrų“, - aiškino Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Infrastruktūros departamento vadovas Vidmantas Paukštė.

Didysis gilinimas Klaipėdos uoste vykdomas be vėlavimų, nors pradžioje darbai ir prasidėjo kiek vėliau nei planuota. Klaipėdoje buvo remontuojamos kompanijos žemsiurbės ir žemkasės.

Gilinant uostą olandų kompanija parodė, ką reiškia dirbti su našia europietiška technika. Iki tol gilinimai Klaipėdos uoste vykdavo triukšmingai – dugną brūžinančių žemkasų kaušų garsai sklisdavo į miestą. Olandų naudojama technika dirbo tyliai ir klaipėdiečiai uosto gilinimo net nejuto.

Pabaigus didžiąjam gilinimui, uostas bus ir toliau gilinamas. Nors kanalas bus gilus, maži gyliai prie krantinių ribos didelių laivų atplaukimą. Todėl ateityje teks gilinti akvatorijas ir prie atskirų krantinių.

Šiuo metu ta pati olandų kompanija „Van Oord“ gilina dalį akvatorijos, kur bus statomas suskystintų gamtinių dujų terminalas ir priimami dujovežiai. Šis gilinimas turės būti baigtas iki birželio 15 dienos. Tikimasi, kad darbai bus atlikti greičiau ir tuomet prasidės SGD terminalo pirso statybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Neliko Jurgelio, nebėra ir triukšmelių.

tik niekas neraso

tik niekas neraso portretas
girdejau ir kitos lietuviu kompanijos valo uosta tik neraso niekas.

Gal

Gal portretas
turbut girdejai apie laivu kapinyno valyma. O uosta gilina Olandai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių