Kodėl uostamiesčio daugiabučių kiemai „skęsta“ sniege?

Atėjus žiemai ir daugiabučių kiemus padengus sniegui, gyventojai ėmė nerimauti dėl sniego valymo kiemuose darbų. Pastarųjų dvejų metų patirtis rodo, jog esant gausiam kritulių kiekiui, daugiabučius namus administruojančios bendrovės ne visada sugebėdavo sklandžiai susitvarkyti su šia užduotimi. Neretai sniegą iš kiemų šalinti reikėdavo ir patiems daugiabučių namų gyventojams.

Patys samdosi techniką

Namų bendrijos „Baltasis Gintaras“ tarybos nario Adomo Jazilionio teigimu, ir pernai, ir užpernai sniego valymas Paryžiaus komunos 6 - ojo namo kieme buvo daugiau pačios bendrijos reikalas. Nors kiemo teritorija ir priskirta konkursą laimėjusiai namų valdų bendrovei.

„Bendrija pati samdėsi techniką, kuri valė sniegą iš daugiabučio kiemo. Taip pat organizavome ir talkas. Iš tiesų keista, nes bendrija to daryti neturėtų, nes pagal nuostatas mums priklauso tik 3 metrai žemės nuo daugiabučio pamatų“, – kalbėjo tarybos narys.

Pasak A. Jazilionio, teritoriją aplink namą administruojanti namų valdų bendrovė kasmet atsiunčia tik porą darbininkų, kurie dirba vos kelias dienas per savaitę.

„Nepriklausomai nuo sniego kiekio, namų valdos atsiunčia tik porą darbininkų, kurie vietomis pabarsto smėlio ir prabėgomis nukasa sniegą nuo šaligatvių. O bendrija praeitą žiemą net keletą kartų turėjo samdytis įmonę, kuri užsiima sniego valymu. Kiekvieną kartą mums tai kainuodavo mažiausiai po 300 litų. Be to, ir patys daugiabučio gyventojai savaitgalio dienomis neatlygintinai kasdavo sniegą iš kiemų“, -teigė A. Jazilionis.

Bendrijos pirmininkė Galina Beljaninova taip pat teigė, jog namų valdų prižiūrimi sniego valymo darbai vykdomi gana atmestinai.

„Nors namų valdų bendrovei priklauso labai didelė teritorija, nuo ko jie pradeda valymo darbus, aš nežinau. Dažniausiai jie nukasa siaurą keliuką iki kiemo, o toliau patys gyventojai darbus pabaigia“, - pasakojo G. Beljaninova.

Problemą reikia spręsti juridiniais metodais

Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos teigimu, ši problema yra gerai žinoma, tačiau bendrijos norėdamos ją išspręsti, turėtų imtis juridinių veiksmų.

„Jei namo sklypas nėra priskirtas bendrijai, pagal galiojančią tvarką, kiemo teritoriją turėtų valyti Nacionalinė žemės tarnyba.

Kalbant apie namų valdas, mes esame jiems priskyrę žemės plotus, kuriuos jos turi administruoti ir, žinoma, atlikti sniego valumo teritorijoje darbus. Už šiuos darbus, pagal numatytas laimėto konkurso sąlygas, jiems yra mokama iš savivaldybės biudžeto. Tačiau bendrija gali sudaryti su Nacionaline žemės tarnyba ploto nuomos sutartį ir administruoti kiemo valymo darbus pati. Tuomet bus išvengta nesusipratimų“, - teigė L. Dūda.

Paklaustas, kaip elgtis daugiabučių namų bendrijai, jei ji šiuo metu nėra patenkinta namų valdų teikiamomis valymo paslaugomis, tačiau neturi galimybės šiuo metu prisiskirti kiemo ploto sau, departamento direktorius teigė, jog šią problemą galima išspręsti sudarant tiesioginę sutartį su namų valdų bendrove.

„Bendrija gali sudaryti tiesioginę sutartį su namų valdų bendrove, kuriai yra priskirtas prie bendrijos daugiabučių esantis plotas. Tokiu būdu namų valdų bendrovė tampa lyg subrangovu ir tuos pinigus, kuriuos savivaldybė namų valdoms skiria už šio ploto valymą, ji perleidžia sniego valymo darbais besirūpinančiai bendrijai“, - kalbėjo L. Dūda.

Pasak Miesto ūkio departamento direktoriaus, šiuo metu yra stengiamasi užbaigti detaliuosius miesto planus, kurių pagalba bus suformuoti ir sklypai prie daugiabučių. Vėliau šiuos plotus būtų galima priskirti bendrijoms, o daugiabučių gyventojai turėtų laisvę jais rūpintis patys. Taip, L. Dūdos teigimu, gyventojai turėtų galimybę išspręsti ne tik sniego valymo kiemuose, bet ir automobilių statymo problemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas per nesamone

Kas per nesamone portretas
Raskit mieste bent viena kiema nuvalyta adminisratoriu! Administratoriai ne tip kad nesusitvarko, bet net ir nebando tvarkytis. Kam reikia, jeigu jiems ir taip moka. Ne isimtis ir kitos aminisratoriu neva teikiamos paslaugos, uz kurias jie garantuotai gauna milziniskus pinigus. Tiesiog vaizduoja veikla ir per rangovus plauna visu lietuvos daugiabuciu gyventoju pinigus. Svarbu, kad paie tai puikiausiai zino ir valdzia ir nebutu gaila jei toks "mokestis" eitu bent kur i nauda, bet pinigai tiesiog dingsta.

neatsimenu

neatsimenu portretas
kad kas kiema valytu,nei ziema,nei vasara,pasiskundus valdybai sako ,kad valo Cirkas ir tiek,uztat apie paciu kontora Minijos gt kada tik neisi vis valytoja slavinejasi ))) Gal kai per langus mato valytoja,tai ir atrodo,kad visur valoma

sniegose

sniegose portretas
darbo birza eilini syki sh.. mala, kai galetu prisamdyti zmoniu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių