„Google“ – su žvakute

Kompanija „Google“ pirmadienį švenčia 12-ąjį gimtadienį.

Tai I-asis „Google“ logotipas, naudotas 1998 metais. Tai laikais kompanijoje „Google“ dirbo tik jos įkūrėjai Larry Page ir Sergey Brinas.

Svarbiausi „Google“ istorijos tarpsniai, kuriuos išskyrė praeivis.lt.

1999 metų vasarį persikėlus iš garažo į normalų ofisą jie jau turėjo 8 samdomus darbuotojus. Tų pačių metų lapkritį „Google“ jau dirbo 40 žmonių.

2000 metų vasarą „Google“ jau buvo indeksavusi virš milijardo puslapių ir oficialiai tapo didžiausia paieškos sistema. Rudenį startavo reklamos paslauga „AdWords“ kuri pradžioje turėjo tik 350 besireklamuojančių svetainių.

2001 metų pradžioje pirmasis „Google“ pirkinys. Tai buvo deja.com diskusijų grupių paslauga. Kovo mėnesį Ericas Schmidtas buvo paskirtas „Google“ vadu ir eina šias pareigas iki šiol. Tu pačių metų vasarą atsirado paveikslėlių paieška. O prieš naujuosius metus „Google“ paskelbė, kad jie jau turi suindeksavę virš 3 milijardų puslapių.

2002 metais pagrindinė naujovė tai „Google News“ atsiradimas.

2003 metų vasario mėnesį „Google“ nusiperka blogger.com kuris per 7 gyvavimo metus taip ir neišpopuliarėjo. Metų pabaigoje buvo paleista knygų paieška, kuri iki šiol normaliai neveikia.

2004 metų pradžioje „Google“ persikelia į naujas patalpas kuriose daugiau kaip 800 darbuotojų gavo puikias darbo sąlygas.  Balandžio 1-ają buvo paskelbta apie „Gmail“. Daugelis pamanė, kad tai buvo tik pokštas. Neblogas pokštas gyvuojantis iki šiol. Rugpjūčio mėnesį buvo išleistos pirmosios „Google“ akcijos. Jų kaina buvo 85 JAV doleriai už akciją. Spalio mėnesį atidaroma  Dublino atstovybė kurioje buvo įdarbinta virš 150 specialistų iš viso pasaulio. Beveik tuo pačiu metu buvo įsigyta firma, kurios produkcija šiandien žinoma „Google Earth“ paslaugos vardu.

2005 metų vasario mėnesį Google pasiskelbė suindeksavusi virš milijardo paveikslėlių ir paleido „Google Maps“ paslaugą. Kovo mėnesį buvo pristatytas code.google.com projektas. Tuo pačiu metu buvo įsigyta „Urchin“ kompanija, dėka ko šiandien turime „Google Analitics“. Balandžio mėnesį buvo įjungta paieškos istorija. Reiškia „Google“ gali atsekti Jūsų interesus nuo 2005 metų. Spalio mėnesį buvo pristatyta „Google Reader“ paslauga skirta RSS srautų prenumeratai.

2006 metais pagrindinė ir bene vienintelė didesnė naujovė buvo „Google Documents“ paslaugos pristatymas plačiajai visuomenei. Nors meluoju. Didžiausias 2006 metų siurprizas susijęs su „Google“ buvo pastarosios pirkinys už 1,65 milijardo dolerių. Jeigu užmiršote, tai priminsiu, kad tiek buvo sumokėta už youtube.com. Kuri pasak „Google“ iki šiol neuždirbo nei cento. Ir jeigu neklystu tai „Don’t be evil“ pirmą kartą buvo ištartas irgi 2006 metais.

2007 metais Valentino dienos proga buvo paskelbta, kad norint užsiregistruoti „Gmail“ el.paštą nebereikia pakvietimų.

2008 metų gegužį buvo pristatytas „Google FriendConnect“. Manau, kad daugelis net nėra girdėję apie šį dabar jau mirusį „Google“ produktą. O tai buvo puiki iniciatyva, kuri būtu leidusį tinklaraščių šeimininkams susijungti su draugais, keistis nuorodomis, paveikslėliais ir taip toliau. Tai yra visa tai, ką dabar atlieka „Facebook“. Internetas galėjo būti visai kitoks jei ne „Facebook“ sėkmė. Teisingiau, jeigu „Google“ pradėtų samdyti ir eilinius internautus, kad įvertintu jų planuojamas paslaugas, tai gal nebūtų tiek daug nesėkmių. Tu pačių metų rugsėjį mėnesį po nesėkmingų derybų dėl „Opera“ naršyklės įsigijimo, buvo pristatytas „Chrome“ projektas. Prieš keletą dienų kaip tik buvo „Chrome“ 2 metų gimtadienis.


Šiame straipsnyje: google

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių