Vienas didelis susitepusių kregždučių lizdas, unikali rūšis

Lietuvoje dangų raižo ne viena kregždžių rūšis. Nuo seno lietuviams tai buvo artimas, net šiek tiek šventas paukštis. Mūsų senoliai tikėjo, kad būtent kregždės apsaugos nuo gaisro ar žaibo. Matyt, alegoriškai taikydami į tai, Lietuvos konservatoriai savo atributikai pasirinko būtent šį paukštį. Suprask, a la šventieji ir globėjai. Paradoksalu, tačiau pastaruosius beveik ketverius metus trunkantis jų buvimas prie valstybės vairo panašesnis į gaisrų ir žaibų kėlimą.

Ši besibaigianti kadencija parodė, kad vienos kregždutės rūpinosi savo lizdais, kraudamos juos, kur papuolė, kitos skraidė tarsi lietų pranašaudamos, o likusios tiesiog purpsėjo teršdamos aplink save ir žmonėms ant galvų.

Jau esu sakęs, kad man visa tai primena vieną didelį susitepusių kregždučių lizdą – unikali rūšis, ypatinga populiacija.

Tiesiogine ta žodžio prasme prisiskraidė buvusi socialinių reikalų ministrė Monika Navickienė. Nors iš šioje srityje dirbančių kolegų teko girdėti, kad ji vienintelė iš visų konservatorių ministrų gilindavosi į savo kuruojamas temas. Tačiau skrydis buvo toks, kad net ir pasitraukusi iš politikos turi nemažai problemų ant žemės. Matyt, aplinka kalta.

„Šventieji“ vis porino apie principingą sankcijų politiką. Nuolat kritikuodavo kitas ES valstybes, kurių pasiūlymai nesutapdavo su jų sugalvotomis idėjomis.

O jau kiek puolimo patyrė mano su partneriu valdomos įmonės! Atrodė, kad tai jos karą pradėjo. Konservatoriai geriau nei bet kas kitas žinojo, kaip sudėtinga buvo išeiti iš Rusijos, bet vietoj palaikymo ir pagalbos lietuviškam verslui jie tik tuščiai cypsėjo kregždžių snapeliais, rengė protestus ir interpeliacijas.

Nors kregždės – vis dar mylimas paukštis, bet daugelis žmonių jau vengia jų lizdų savo pastogėse ir arčiau namų. Priežastis – didelė tarša augant jaunikliams. Tokių ši partija turi ne vieną.

Tuo metu viena iš didžiausių mūsų valstybei priklausančių energetikos bendrovių, vykdydama tarptautinio magistralinio dujotiekio projektą, montuoja sankcionuojamų prekių sąraše esančias jungiamąsias dalis iš Rusijos. Taip, tai „Amber Grid“, kur 96,58 proc. įmonės akcijų priklauso kitai valstybinei įmonei. Gal per daug būtų kainavusi tikra tiesa, todėl ši tema labai greitai buvo paskandinta po prokuratūros ir vidiniais organizaciniais tyrimais ir kelių vidutinės grandies darbuotojų atvaizdavimu vietoj atpirkimo ožių.

Nors kregždės – vis dar mylimas paukštis, bet daugelis žmonių jau vengia jų lizdų savo pastogėse ir arčiau namų. Priežastis – didelė tarša augant jaunikliams. Tokių ši partija turi ne vieną.

Dar 2015 m. iš šalies keistokai atrodė Gabrieliaus Landsbergio tapimas TS-LKD pirmininku. Atrodo, kad šiame poste turi pabuvoti pagal giminės liniją. Dar keistesnis buvo įsivaizdavimas, kad pagal tokį pat partinį principą gali būti patvirtintas net eurokomisaru. Veltui konservatoriai bandė kurti vaizdinį, kad anūko, lyg kokio mesijo, Briuselyje laukia išskėstomis rankomis, nors pats Briuselis vis dar negali nusirinkti visų prikibusių varnalėšų, kurias gavo dėl jo sugalvotos naujosios politikos Kinijos ir Taivano atžvilgiu.

Tarša pasižymi ir kitas partijoje karjerą itin greitai daręs veikėjas – Andrius Vyšniauskas. Šis „kregždžių jauniklis“ bandė lipdytis  „šventojo“, teisuolio etiketę, pasinaudodamas buvusio Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus purvina istorija apie stiklainiuose konservuotus kyšius. Tik dar kartą noriu pabrėžti, kad Viliaus Šiliausko nusikaltimai yra didžiausias mano nusivylimas – neįtariau ir nepamačiau, kad taip apgailėtinai buvo veikiama čia pat, už nugaros. Užtat nuoširdžiai džiaugiuosi, kad tokie jo poelgiai nepraėjo be padarinių. Kyšininkas, vagis ir apgavikas turi sėdėti kalėjime.

Situacija: lazda atsisuko kitu galu ir pats A. Vyšniauskas sulaukė iš prokurorų baudžiamojo persekiojimo. (P. Peleckio / BNS nuotr.)

Grįžkime prie A. Vyšniausko. Jis sudarė Seime komisiją specialiai tirti „įsišaknijusią korupciją“ Kaune. Kvietėsi daugybę savivaldybės darbuotojų, reikalavo ir gavo begalę dokumentų. Kaip komisijos pirmininkas, puikavosi priešais televizijų kameras, stengėsi būti kuo labiau matomas žiniasklaidoje, nors žongliravo absoliučiai tuščiomis frazėmis.

Tik po kurio laiko išgirdome, kiek šis žmogus sau leisdavo bendraudamas su savo darbą dirbusiais administracijos darbuotojais. Komisijos posėdžiai kartais buvo panašesni ne į apklausas, o į sovietinius tardymus ir patyčias. Nei pagarbos žmogui, nei elementarios moralės, sąžinės ir bent menkiausio proto šitam funkcionieriui bendraujant su žmonėmis nebuvo.

Už tokius cirkus šis konservatoriškos kregždučių populiacijos atstovas pakilo karjeroje – buvo paaukštintas ir tapo partijos frakcijos seniūnu Seime. Tiesa, neilgai šia garbe pasidžiaugė – tik pusantro mėnesio. Nutiko taip, kad lazda atsisuko kitu galu ir pats A. Vyšniauskas sulaukė iš prokurorų baudžiamojo persekiojimo.

Ar gali būti, kad karma sugrįžo pas sutenerį?

Tikrai stebėsiu, kaip ši istorija vystysis toliau.

Būta ir Kaune nemažai pasiskraidžiusių jauniklių. Vienas toks žaliais akiniais kartu su partiečiais konservatoriais Laisvės alėjoje prie savivaldybės protestavo, o dabar teisiamas dėl sveiku protu nesuvokiamų įtarimų pedofilija.

Kitas irgi dar neseniai plakatus laikė iškėlęs, visaip išsidirbinėjo – garsino Romeikos pavardę, kad į miesto tarybą patektų. Pavyko. Tik paaiškėjo, kad pats tuo metu dirbo tėvo automobilių servise  savavališkai užimtoje valstybinėje žemėje ir neįteisintose patalpose. Tačiau partija tokių iš lizdo nemeta – verčiau užsimerkia ir nemato, kaip anie aplink dergiasi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
kad nuspirtų jį arklys, būtų kaip nuo laiptų be turėklų

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Karingai atrodo mūsų meras (žiūr. nuotr.), dar geriau atrodytų ant arklio - būtų tikras užkariautojas.

Nejaugi

Nejaugi portretas
Nejaugi jau vadas pabaigą ėmė jausti, kad pradėjo samdytis straipsnių rašytojus. Neįtikėtina. Ypač puikiai žinant, kad Kaunas itin švarus, be mažiausios korupcijos dėmės. Čia viskas sutvarkoma puikiai, pradedant rinkimais ir baigiant sklypų pirkimais.
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

  • Rinkimai – be tapatybės
    Rinkimai – be tapatybės

    Politologė G. Burbulytė-Tsiskarishvili dienraštyje demaskavo į rinkimus puolusias partijas. Jos, kaip paaiškėjo, nieko rimto nesiruošia nuveikti, o programos apsiriboja žodžiais „darysime“, „skatinsime“, &bdqu...

    5
  • Sukurti išimtims, o ne taisyklėms?
    Sukurti išimtims, o ne taisyklėms?

    Saviugdos specialistai, psichologai, kaučeriai ir visi pozityvaus ir gero gyvenimo mokytojai ragina problemas spręsti kūrybingai. ...

    1
  • Kodėl valstybinė žemė neturi būti perduota savivaldybėms?
    Kodėl valstybinė žemė neturi būti perduota savivaldybėms?

    Šiuo metu Aplinkos ministerija yra paskelbusi Žemės įstatymo pakeitimo projektą, pagal kurį valstybinę žemę numatoma perduoti valdyti savivaldybėms kaimo vietovėse. Valstybinė žemė miestuose ir miesteliuose savivaldybėms jau yra perduota n...

    5
  • Iš kur atsirado ta baimė?
    Iš kur atsirado ta baimė?

    Į kovą prieš Salomėjos Nėries atminimą – su neperšaunamomis liemenėmis. O prieš Petrą Cvirką – su tankais. Arba su šarvuočiais, nes dėkingumą sovietiniam kariui savo kūryboje ne kartą išreiškus...

    14
  • Gražiausi jaunystės metai
    Gražiausi jaunystės metai

    Ar Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) galėjo suorganizuoti savo artimo bičiulio ir potencialaus įpėdinio Sergejaus Mironovičiaus Kostrikovo (1886–1934), dar žinomo Kirovo slapyvardžiu, nužudymą? ...

    1
  • Taip norisi į Seimą
    Taip norisi į Seimą

    Liko 18 dienų, ir 141-am išrinktajam vėl bus ramu visus ketverius metus. Ramu dėl namų, dėl pinigų, dėl poilsio, reprezentacinių išlaidų, kelionių į užsienį už valdiškus pinigus ir, svarbiausia, negrės jokia asmeninė atsako...

    6
  • Paprastas siūlymas politikams: o gal išvis nebereikia dirbti?
    Paprastas siūlymas politikams: o gal išvis nebereikia dirbti?

    Iki rinkimų mažiau nei mėnuo, ir Seime po pateikimo pritarta siūlymui padidinti atostogų dienų skaičių nuo 20 iki 22. Žinoma, toks pasiūlymas patinka ir gyventojams, ir profsąjungoms, bet gal vis dėlto verta pagalvoti ir apie tuos, kurie kuria darb...

    2
  • Įtartini Palangos kandidatų į Seimą „čekučiai“
    Įtartini Palangos kandidatų į Seimą „čekučiai“

    Iškėliau klausimą dėl Andriaus Tapino iniciatyvos patikrinti praėjusios kadencijos tarybos narių, siekiančių tapti Seimo nariais sąžiningumą, skaidrumą, atsparumą korupcijai. Sulaukęs narių klausimų bei paraginimo, kaip Palangos miesto sa...

    7
  • Atėjo laikas keistis – J. Basanavičiaus gatvę kilstelėsime į naują kokybės lygį
    Atėjo laikas keistis – J. Basanavičiaus gatvę kilstelėsime į naują kokybės lygį

    Šią vasarą sukako šimtas metų nuo dienos, kai pagrindinei kurorto pėsčiųjų alėjai suteiktas J. Basanavičiaus gatvės vardas. Kaip žinia, anksčiau ši alėja buvo vadinama Tiškevičiaus bulvaru, tačiau 1924 m. vasarą Pala...

    3
  • Atsargiai, jauni rinkėjai
    Atsargiai, jauni rinkėjai

    Tretieji per mėnesį vietos rinkimai Vokietijoje baigėsi dar viena radikalų pergale. Nors Brandenburgo žemėje kraštutiniųjų dešiniųjų partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) nepavyko surinkti daugiausiai balsų, nuo trečią ...

    1
Daugiau straipsnių