Kremlius sako nematąs priežasties kaltinti Rusiją dėl A. Navalno apnuodijimo

Ketvirtadienį Kremlius pareiškė, kad nėra priežasties kaltinti Rusiją, Vokietijai pranešus, kad opozicionierius Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Mes nenorėtume, kad mūsų partneriai Vokietijoje ir kitose Europos valstybėse skubėtų daryti kokias nors išvadas“, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė žurnalistams.

„Priežasties kaltinti Rusijos valstybę nėra“, – pridūrė jis.

Pasak D. Peskovo, nėra priežasties Vakarams skelbti naujas sankcijas Rusijai arba nutraukti „Nord Stream 2“ dujotiekio projektą.

„Mes nesuprantame, kokia gali būti kokių nors sankcijų priežastis“, – kalbėjo jis.

Pasak D. Peskovo, Rusija nori iš esmės išsiaiškinti, kas atsitiko vienam pagrindinių prezidento Vladimiro Putino kritikų, tačiau jo apnuodijimas niekam neatnešė naudos.

„Aš nemanau, kad kam nors tai galėjo būti naudinga“, – sakė D. Peskovas.

Kalbėdamas apie 44 metų politiką D. Peskovas vadino jį „Berlyno pacientu“, laikydamasis senos V. Putino ir kitų Kremliaus pareigūnų tradicijos neminėti A. Navalno vardo.

Vokietija trečiadienį pranešė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, kuri buvo panaudota 2018 metais per ataką Britanijoje prieš buvusį rusų šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukterį.

Tai sukėlė Vakarų valstybių pasipiktinimą ir raginimus imtis naujų sankcijų, tarp jų uždaryti beveik baigtą „Nord Stream 2“ projektą  –  beveik 10 mlrd. eurų atsiėjusį vamzdyną, nutiestą per Baltijos jūrą ir turintį beveik dvigubai padidinti Rusijos gamtinių dujų eksportą į Vokietiją.

A. Navalnas rugpjūčio 20-ąją blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire buvo begrįžtantis į Maskvą. Iš pradžių jis buvo gydomas Rusijos ligoninėje, o vėliau perkeltas į specializuotam gydymui į kliniką Berlyne.

Iki šiol pacientas yra komos būklės, bet jo sveikata palaipsniui gerėja, trečiadienį sakė jo gydytojai.

OPCW išreiškė susirūpinimą

Pasaulio cheminių ginklų priežiūros organizacija ketvirtadienį išreiškė „rimtą susirūpinimą“, Vokietijai pareiškus, kad Rusijos opozicijos politikas Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas medžiaga, priklausančia tai pačiai grupei kaip ir „Novičiokas“.

Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) vadovas Fernando Ariasas (Fernandas Ariasas) pridūrė, kad Hagoje įsikūrusi institucija yra pasirengusi padėti valstybėms narėms, prašančioms jos pagalbos.

„Pagal Cheminio ginklo konvenciją, bet koks asmens apnuodijimas panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą, yra laikomas cheminio ginklo panaudojimu. Tokie įtarimai kelia rimtą susirūpinimą“, – sakoma F. Ariaso pareiškime.

OPCW vadovas pridūrė, kad „bet koks cheminio ginklo panaudojimas bet kokiomis aplinkybėmis“ yra „smerktinas ir visiškai prieštarauja tarptautinės bendruomenės nustatytoms teisės normoms“.

„OPCW ir toliau stebi situaciją ir yra pasiruošusi įsitraukti ir padėti bet kuriai valstybei narei, kuri paprašys jos pagalbos“, – nurodė F. Ariasas.

Vokietija trečiadienį pranašė, kad ruošiasi susisiekti su OPCW dėl šio atvejo, tačiau nenurodė, ar prašys organizacijos pagalbos, numatytos Cheminio ginklo konvencijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
iskur zinai kad nebuvo gal liepe parasyt juk merkel ir teroristu prisileido turkams putino paprasius o dabar dar dujos juk logiska bendraut verslo srytije tik mes kratomes astravo o ignalia isardem nes taip liepe euroliberpydai......

yra

yra portretas
prielaida kad viskas vyksta del duju kur sergancio individo likimas lygus 0 tuo labiau politiskai angazuoto ir gresiancio imperijoms.

Primitive lyers

Primitive lyers portretas
Ausys kyšo durniukais apsimeta
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių