ES ragina Izraelį ir „Hamas“ priimti J. Bideno taikos planą

Europos Sąjunga (ES) ragina Izraelį ir palestiniečių smogikų judėjimą „Hamas“ priimti JAV prezidento Joe Bideno pristatytą planą dėl karo Gazos Ruože užbaigimo.

Plane numatyti trys deeskalavimo etapai, apimantys paliaubas, kurios galėtų tapti nuolatinėmis, ir Izraelio pasitraukimą iš šios palestiniečių teritorijos.

ES „visapusiškai parėmė išsamų veiksmų planą“, sakoma išplatintame pareiškime, kuriame taip pat pažymima, kad „žuvo per daug civilių“.

„Taika ir stabilumas Artimuosiuose Rytuose atitinka abiejų tautų, viso regiono ir pasaulio interesus“, – tvirtinama pareiškime.

Kataras, Jungtinės Valstijos ir Egiptas jau kelias savaites tarpininkauja tarp Izraelio ir „Hamas“, kad būtų galima nutraukti ugnį ir iškeisti įkaitus į palestiniečių kalinius. Nei Izraelis, nei „Hamas“ dar nėra oficialiai pritarę šiam planui ar jį atmetę.

ES kartu nurodė, kad „vis labiau nerimauja“ dėl didėjančios įtampos Izraelio ir Libano pasienyje.

„Niekas neišloštų iš platesnio regioninio konflikto. Padėties deeskalavimas reikšmingai prisidėtų prie platesnio konflikto Artimuosiuose Rytuose sureguliavimo“, – teigiama pareiškime.

Nuo tada, kai prieš beveik aštuonis mėnesius prasidėjo Gazos karas, Izraelio ir Libano pasienyje kasdien fiksuojami Izraelio kariuomenės ir „Hezbollah“ susirėmimai. Abiejose sienos pusėse pranešta apie aukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių