„Hamas“ reikalauja ilgalaikių paliaubų iš karto

Netiesioginėse Izraelio ir islamistinio „Hamas“ judėjimo derybose dėl Gazos konflikto sureguliavimo didžiausias ginčytinas klausimas yra ilgalaikių paliaubų pradžia.

„Hamas“ reikalauja, iš karto skelbti ilgalaikes paliaubas, ketvirtadienį rašo laikraštis „The Times of Israel“, remdamasis dviem su situacija susipažinusiais funkcionieriais.

Izraelio vyriausybė tuo tarpu pradžioje nori tik laikino ugnies nutraukimo, per kurį būtų paleisti įkaitai.

„Hamas“ baiminasi, kad, jei nebus ilgalaikių paliaubų garantijos, Izraelio pajėgos po kelių Gazos Ruože laikomų įkaitų paleidimo vėl gali atnaujinti mūšius, teigiama straipsnyje.

Izraelio ministras pirmininkas Benyaminas Netanyahu ne kartą pareiškė, kad karas, jo požiūriu, negali būti užbaigtas, kol nepasiekti jo vyriausybės tikslai – pavyzdžiui, „Hamas“ karinių pajėgumų sunaikinimas.

Gegužės pabaigoje JAV prezidentas Joe Bidenas netikėtai pristatė trijų pakopų planą dėl paliaubų Gazos kare.

Planas numato laikinas paliaubas, per kurias būtų paleista dalis įkaitų – moterys, senyvi ir ligoti žmonės.

Mainais laisvę atgautų Izraelyje kalinami palestiniečiai. Kitame etape mūšiai jau būtų nutraukti galutinai ir paleisti likę įkaitai. Paskutinis etapas numato Gazos Ruožo atstatymą.

JT Saugumo Taryba parėmė pasiūlymą ir priėmė atitinkamą rezoliuciją. „Hamas“ dabar pateikė keletą pataisų. Tačiau ir Izraelio vyriausybė iki šiol nėra aiškiai pritarusi planui.

Pasak Izraelio televizijos stoties „Channel 13“, „Hamas“ reikalauja, kad Gazos Ruožo atstatymas prasidėtų jau pirmajame etape ir kad Izraelis neturėtų veto dėl paleidžiamų palestiniečių atrankos.

„Tai ekstremaliausias atsakas, kurį galėjo duoti „Hamas“, – stotis citavo Izraelio pareigūną. – Esant tokioms sąlygoms, sunku pradėti derybas“.

JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas jau trečiadienį Dohoje „Hamas“ reikalaujamas pataisas pavadino iš dalies nerealiomis. „Kai kuriuos pasiūlymus galima įgyvendinti, kai kuriuos – ne“, – sakė jis po susitikimo su savo Kataro kolega Mohammedu bin Abdulrahmanu Al Thaniu. Konkrečiau A. Blinkenas nieko nekomentavo.

Kataras pasiryžęs „įveikti prarają“ ir priartinti Izraelį ir „Hamas“ prie karo užbaigimo, pabrėžė Kataro diplomatijos vadovas.

Kataras, JAV ir Egiptas tarpininkauja derybose, nes Izraelis ir „Hamas“ tiesiogiai nesikalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių