ES valstybės susitarė dėl itin didelių muitų rusiškiems ir baltarusiškiems grūdams

Europos Sąjungos valstybių narių ministrai ketvirtadienį susitarė nuo liepos 1 dienos įvesti maksimalius muitus iš Rusijos ir Baltarusijos importuojamiems grūdų produktams, kuriems iki šiol tarifai iš esmės nebuvo taikomi, pranešė bloko prekybos komisaras.

Europos Komisija šią priemonę pasiūlė kovą.

Tuo metu Rusija įspėjo, kad šis žingsnis yra nepriimtinas. „Vartotojai Europoje neabejotinai nukentėtų“, – kovą sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau yra pareiškęs, kad nesąžininga, jog rusiški grūdai gali patekti į ES šalių rinkas, o Ukrainos eksportui taikomi apribojimai.

Briuselis tikisi, kad naujoji priemonė „apribos Rusijos pajamas, kuriomis ji finansuoja savo karą Ukrainoje, padės kovoti su neteisėtu Rusijos pavogtų Ukrainos grūdų eksportu į ES rinkas“, socialiniuose tinkluose teigė eurokomisaras Valdis Dombrovskis.

Maksimalių muitų pasiūlymui praėjusią savaitę pritarė ES valstybių narių Nuolatinių atstovų komitetas (COREPER), o Lietuva kartu su šešiomis šalimis narėmis kvietė Komisiją parengti naują pasiūlymą padidinti muitus ir kitiems rusiškiems ir baltarusiškiems produktams.

Reglamentu padidinami muitai grūdams, aliejinių augalų sėkloms ir jų gaminiams, taip pat runkelių išspaudų granulėms ir džiovintiems žirniams iš Rusijos ir Baltarusijos iki tokio lygio, kad praktiškai bus sustabdytas šių produktų importas. Už minėtus produktus importuotojai šiuo metu nemoka arba moka mažus muitus.

Tačiau tarifai nebus taikomi rusiškiems ar baltarusiškiems grūdams, vežamiems tranzitu per ES į blokui nepriklausančias šalis, siekiant užtikrinti, kad nebūtų daromas poveikis maisto produktų tiekimui į kitas trečiąsias šalis.

Nuo 2022-ųjų vasario 24-osios, kai Rusijos pajėgos įsiveržė į Ukrainą, ES grūdų produktų importas iš Rusijos smarkiai išaugo.

Nors Rusija tebėra palyginti nedidelė šių produktų tiekėja ES rinkai, ji yra viena pirmaujančių gamintojų ir eksportuotojų pasaulyje.

Yra įrodymų, kad Rusija neteisėtai pasisavina didelius grūdų kiekius okupuotose Ukrainos teritorijose, ir nukreipia juos į savo eksporto rinkas kaip tariamai rusiškus produktus.


Šiame straipsnyje: ESRusijaBaltarusijagrūdaitarifaiimportaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių