Gambijos parlamentarai balsavo už draudimo žaloti moterų lyties organus išsaugojimą

  • Teksto dydis:

Gambijos parlamentarai pirmadienį balsavo už tai, kad būtų paliktas galioti 2015-aisiais priimtas draudimas žaloti moterų lyties organus, taip atmetant prieštaringai vertinamą įstatymo projektą, kuriuo buvo siekiama jį panaikinti.

Tarptautinei bendruomenei darant spaudimą kelis mėnesius virė karštos diskusijos dėl šio įstatymo projekto.

Įstatymų leidėjai balsavo prieš visus siūlomus 2015 metų teksto pakeitimus, kurie būtų dekriminalizavę šią praktiką.

Žmogaus teisių gynimo grupės ir Jungtinės Tautos ragino parlamentarus atmesti įstatymo projektą, teigdamos, kad jis kelia grėsmę daugelį metų trukusiai pažangai ir pabrėždamos, kad taip Gambija taptų pirmąja šalimi, kurioje būtų atšauktas draudimas žaloti moterų lyties organus.

Parlamentarams atmetus kiekvieną iš keturių straipsnių, pilnutėlėje posėdžių salėje pasigirsdavo plaktuko dūžiai.

„Įstatymo projektas po ilgų svarstymų ir nubalsavus prieš visus punktus, laikomas atmestu“, – pareiškė Nacionalinės Asamblėjos pirmininkas Fabakary Tombongas Jatta (Fabakaris Tombongas Džata).

„Nusprendžiu, kad įstatymo projektas atmestas, o teisėkūros procesas nutrauktas“, – pridūrė jis.

Įstatymo projektas nuo kovo buvo svarstomas parlamente ir smarkiai suskaldė visuomenę musulmoniškoje Vakarų Afrikos šalyje.

Parlamentaro Almameh Gibbos (Almamės Gibos) pateiktame tekste nurodoma, kad moterų apipjaustymas yra giliai įsišaknijusi kultūrinė ir religinė praktika. Kampanijos prieš moterų lyties organų žalojimą dalyviai ir tarptautinės žmogaus teisių grupės tvirtina, kad apipjaustymo procedūra pažeidžia moterų ir mergaičių teises.

Moterų lytinių organų žalojimas apima visas procedūras, į kurias įeina dalinis arba visiškas išorinių lytinių organų pašalinimas arba kitoks sužalojimas. 

Tokie žalojimai ilgainiui gali sukelti infekcijas, kraujavimą, skausmą, nevaisingumą, mažesnį seksualinį potraukį ir gimdymo komplikacijas, taip pat depresiją, žemą savivertę ir potrauminio sindromo sutrikimą.

Jungtinių Tautų vaikų agentūros UNICEF 2024 metų duomenimis, Gambija patenka tarp 10 šalių, kuriose praktika žaloti moterų lytinius organus yra labiausiai paplitusi. Šalyje ši procedūra yra atlikta 73 proc. 15–49 metų amžiaus moterų ir mergaičių.

Kovą paskelbtoje JT ataskaitoje teigiama, kad daugiau kaip 230 mln. mergaičių ir moterų visame pasaulyje yra patyrusios lytinių organų žalojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių