Gazos Ruožas, Ukraina ir pasienis: analitikai stebi J. Bideno bandymus rodyti lyderystę

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) siekia įtikinti rinkėjus savo lyderyste, paskelbdamas stulbinamą virtinę svarbių pranešimų dėl Gazos Ruožo, Ukrainos bei JAV ir Meksikos sienos, teigia analitikai.

Vos per šešias dienas 81 metų JAV prezidentas pristatė drąsius pasiūlymus, kaip spręsti tris bene didžiausius politinius iššūkius, su kuriais Baltiesiems rūmams tenka susidurti prieš lapkritį vyksiančius rinkimus.

Ekspertai teigia, kad už šio skubėjimo slypi ir noras įvesti tvarką krizių, kurios apkartino pastaruosius jo prezidentavimo metus, akivaizdoje, ir parodyti, kad jis sugeba su tuo susitvarkyti geriau nei jo būsimas varžovas rinkimuose, buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

„Iš dalies tai, ką matote, yra tai, kad yra ką veikti, todėl tai daro Jungtinių Valstijų prezidentas“, – naujienų agentūrai AFP sakė George'o Washingtono (Džordžo Vašingtono) universiteto žiniasklaidos ir viešųjų reikalų profesorius Peteris Loge'as (Piteris Lodžas).

„Kita dalis yra iš kampanijos perspektyvos, nes į viską žiūrima per kampanijos prizmę. Neužtenka gerai atlikti darbą, reikia, kad jus matytų gerai atliekant darbą“, – teigė jis.

Aktyvūs demokratų veterano veiksmai prasidėjo paskutinėmis gegužės dienomis, kai jis iš dalies panaikino draudimą Ukrainai naudoti JAV tiekiamus ginklus prieš taikinius Rusijos teritorijoje.

Tai buvo ryžtingas prezidento, kuris ilgą laiką nerimavo, kad karas gali sukelti branduolinį konfliktą, žingsnis.

Neužtenka gerai atlikti darbą, reikia, kad jus matytų gerai atliekant darbą

J. Bidenas tikino, kad nebuvo kito pasirinkimo, kaip tik padėti Ukrainai kovoti su nauju Rusijos puolimu Charkivo srityje.

Jis prasidėjo Maskvai pasinaudojus JAV pagalbos Kyjivui strigimu, kai respublikonai blokavo naujos ginkluotės tiekimą.

Sprendimas dėl Ukrainos paskelbtas tą pačią dieną, kai prisiekusieji pripažino D. Trumpą kaltu pinigų už tylą suaugusiųjų filmų žvaigždei byloje, o jis tapo pirmuoju buvusiu JAV prezidentu, nuteistu už nusikalstamą veiką.

Kitą dieną J. Bidenas netikėtai paskelbė, kad Izraelis pasiūlė naują taikos planą beveik aštuonis mėnesius trunkančiame kare Gazos Ruože.

Baltieji rūmai desperatiškai siekia išspręsti padėtį šioje palestiniečių teritorijoje ne tik dėl karo žiaurumo, bet ir dėl protestų, su kuriais J. Bidenas susidūrė dėl savo paramos Izraeliui.

„Energijos pliūpsnis“

Galiausiai antradienį dėmesio centre atsidūrė JAV ir Meksikos siena, kuri, kaip rodo apklausos, yra vienas iš didžiausią grėsmę keliančių klausimų J. Bidenui.

Baltuosiuose rūmuose jis pasakė dar vieną kalbą, paskelbdamas, kad uždaro sieną prieglobsčio prašytojams, kadangi padaugėjo nelegaliai sieną kertančių migrantų.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas likus kelioms valandoms iki J. Bideno kelionės į Prancūziją, kur jis ketvirtadienį dalyvauja Antrojo pasaulinio karo 80-ųjų išsilaipinimo Normandijoje metinių iškilmėse.

Čia jis pabrėš JAV lyderystę ir darkart pabrėš, kaip jis skiriasi nuo D. Trumpo.

Baltieji rūmai teigė, kad J. Bideno „energijos pliūpsnis“ yra atsakas į daugybę užsienio politikos iššūkių, su kuriais susiduria pasaulis.

„Tai, ką matote, yra prezidento veiksmai, kuriais jis skubiai sprendžia kai kuriuos svarbiausius šios dienos užsienio politikos klausimus“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Tačiau taip pat aiškiai matyti, kad J. Bidenas bando įrodyti, jog gali padėti tašką sprendžiant tris klausimus, kurie jį lydi pastaruosius jo prezidentavimo metus.

Ukraina, Izraelis ir pietinė siena tapo vienu didžiuliu politiniu galvos skausmu nuo tada, kai praėjusių metų spalį jis visiems šiems klausimams paskyrė vieną finansavimo įstatymo projektą, kurį respublikonai šešis mėnesius blokavo.

Tuo metu asmeniniu lygmeniu vyriausias kada nors buvęs JAV prezidentas siekia įrodyti, kad abejojantys, jog jis per senas nugalėti D. Trumpą, yra neteisūs.

„Tai neabejotinai būdas Joe Bidenui parodyti, kad jis yra Jungtinių Valstijų prezidentas, veikiantis ryžtingai ir aiškiai svarbiais pasauliniais klausimais, kol Donaldas Trumpas bando išsisukti nuo kalėjimo“, – sakė P. Loge'as.

Jo aktyvumo protrūkis jau naudojamas kaip įrodymas, siekiant paneigti antradienį leidinio „The Wall Street Journal“ paskelbtą straipsnį, kuriame teigiama, kad J. Bidenui situacija slysta iš rankų.

„Pažiūrėkite į pastarąją savaitę – Joe Bidenas pasiūlė tris svarbius naujus politinius sprendimus“, – televizijai MSNBC sakė JAV diplomatas, nevyriausybinio strateginių tyrimų centro „Council on Foreign Relations“ vadovas Richardas Haassas (Ričardas Hasas).

„Jums gali patikti šie sprendimai, gali ir nepatikti, tačiau akivaizdu, kad šis prezidentas įgyvendina savo darbotvarkę“, – kalbėjo jis.


Šiame straipsnyje: Joe BidenasGazos ruožasIzraeliskaras UkrainojeJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių