Izraelio gynybos ministras: po H. Nasrallah nužudymo „Hezbollah“ yra palaužta

  • Teksto dydis:

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) antradienį pareiškė, kad nuolatiniai smūgiai „Hezbollah“ pozicijoms Libane ir jos lyderio Hassano Nasrallah (Hasano Nasralos) nužudymas palaužė grupuotę.

Per pasitarimą su šiaurine kariuomenės vadovybe Y. Gallantas sakė, kad „Hezbollah“ yra „sumušta ir sugriauta organizacija, nebeturinti stiprių vadovavimo ir ugnies pajėgumų, o jos vadovybė po Hassano Nasrallah pašalinimo yra suirusi“.

Anksčiau antradienį kariuomenė pranešė, kad iš Libano į šiaurės Izraelį buvo paleisti apie 85 sviediniai, tarp jų – į svarbų Haifos uostamiestį.

„Hezbollah“ yra organizacija be vadovo, Nasrallah buvo pašalintas, jo pakeitimas tikriausiai taip pat buvo likviduotas ir visos aukščiausiosios vadovybės nebėra“, – sakė Y. Gallantas, nurodoma jo biuro paskelbtame pareiškime. Omenyje jis tikriausiai turėjo „Hezbollah“ pareigūną Hashemą Safieddine'ą (Hašemą Safidiną), kuris, kaip buvo tikimasi, turėjo pakeisti H. Nasrallah.

„Nėra kam priimti sprendimų, nėra kam imtis veiksmų, o „Hezbollah“ ugnies galia, kurią ji sukaupė per daugelį metų su didžiulėmis Irano investicijomis, pasiekė tokį lygį, kuris yra panašus į „Hamas“ pradinį lygį, o gal net ir žemesnis“, – tęsė ministras.

Jis pridūrė, kad kai tik „dūmai išsisklaidys (...) Iranas supras, kad prarado vertingiausią savo turtą – „Hezbollah“.

Spalio 8-ąją minimos pirmosios metinės, kai „Hezbollah“ pradėjo apsišaudymus pasienyje su Izraeliu, siekdama paremti savo palestiniečių sąjungininkę „Hamas“, kuri ankstesnę dieną užpuolė Izraelio pietines bendruomenes ir taip sukėlė karą Gazos Ruože.

Per „Hamas“ išpuolį, oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo 1 206 žmonės, daugiausia civiliai.

Izraelio atsakomojo karinio puolimo metu Gazos Ruože žuvo mažiausiai 41 965 žmonės, rodo teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenys, kuriuos Jungtinės Tautos laiko patikimais.

Pasak Izraelio pareigūnų, per pastaruosius metus „Hezbollah“ į Izraelį paleido apie 10 tūkst. raketų, iš kurių kai kurios pasiekė net centrinį komercinį centrą Tel Avivą.

Apie 60 tūkst. Izraelio gyvenviečių prie sienos su Libanu gyventojų paliko savo namus.

Praėjusį mėnesį Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paskelbė šalies šiaurinės dalies gyventojų grįžimą namo karo tikslu.

Po šio pranešimo Izraelio kariuomenė rugsėjo 17 dieną pradėjo smūgių bangą prieš „Hezbollah“ pozicijas, sunaikindama grupuotės vadavietes ir ginklų sandėlius Libano pietuose ir Beirute.

Pasak Libano pareigūnų, per šiuos smūgius žuvo maždaug 1 110 žmonių, o daugiau kaip milijonas buvo priversti palikti savo namus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senelis

Senelis portretas
Jau tiek prakeiksmu motinu prisirinke kad holokaustas tur būt bus

pritariu

pritariu portretas
Okupantai ir žmogžudžiai.

Tokie

Tokie portretas
Šaltakraujai žudikai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių