J. Borrellis: kitas taikos susitikimas turėtų vykti dalyvaujant Rusijai, bet ne jos sąlygomis

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir toliau ieškos būdų, kaip surengti kitą taikos konferenciją dalyvaujant Rusijai, tačiau toks dalyvavimas turėtų vykti remiantis tarptautine teise, o ne „išankstinėmis sąlygomis“, kurias Vladimiras Putinas kelia Ukrainai.

ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis tai pareiškė spaudos konferencijoje Briuselyje pirmadienį, po ES Užsienio reikalų tarybos posėdžio.

„Ukrinform“ korespondentas paklausė J. Borrellio, ar jis mano, kad kitą taikos aukščiausiojo lygio susitikimą galima surengti šį rudenį ir kokiomis sąlygomis į jį būtų galima įtraukti Rusiją.

J. Borrellis sakė esąs įsitikinęs, kad prezidentas V. Zelenskis tęs pasirengimą šioms deryboms, kad kita konferencija vyktų dalyvaujant Rusijai.

„Tačiau kaip reikėtų vertinti tai, ką prezidentas V. Putinas pasakė per [Vengrijos] ministro pirmininko Viktoro Orbano vizitą Maskvoje? Žiūrėkite – tai yra išankstinės sąlygos, kurias iškėlė Putinas. Taip, žinoma, turėtume tikėtis taikos per diplomatines derybas, bet tam tikru pagrindu. O tai nėra Putino pagrindas“, – sakė jis.

Jis sakė, kad jam bendraujant su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba, Europos vyriausybių pareigūnai aptarė tolesnius veiksmus po taikos viršūnių susitikimo Šveicarijoje. Jie sutarė, kad reikėtų daugiau nuveikti, siekiant pritraukti kuo daugiau partnerių iš viso pasaulio.

„Aukščiausiojo lygio susitikimas Šveicarijoje davė gerą rezultatą, tačiau jį reikia tobulinti. Apie 90 šalių pritarė šio susitikimo baigiamajam pareiškimui, tačiau turime žengti toliau, kad atremtume Rusijos propagandą, išaiškintume kiekvienam pasaulio gyventojui, kas konkrečiai vyksta. Kad būtent Rusija vykdo karą prieš Ukrainą. Priminti [visiems], kad yra agresorius ir yra šalis, prieš kurią vykdoma agresija. Kad Ukraina ginasi, o mes padedame Ukrainai gintis“, - sakė jis.

Anot jo, tiesa ta, kad ES pozicija jau ilgą laiką išlieka nepakitusi.

„Mes remiame prezidento Zelenskio taikos formulę, kuri yra vienintelis taikos planas šiame mieste, Briuselyje. Tai vienintelis taikos planas, kurį remia Europos Sąjunga“, – užbaigė J. Borrellis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijataikos derybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių