Japonijoje antrus metus iš eilės fiksuoti rekordiniai vasaros karščiai

  • Teksto dydis:

Japonijoje šių metų vasara, kaip ir pernykštė, buvo karščiausia nuo tada, kai buvo pradėti fiksuoti tokie duomenys, pirmadienį pranešė vietos meteorologijos agentūra.

Klimatologai jau dabar prognozuoja, kad 2024-ieji dėl šylančios planetos bus karščiausi metai Žemėje per visą istoriją.

Japonijos meteorologijos agentūra (JMA) pranešė, kad vidutinė ilgalaikė temperatūra birželio–rugpjūčio mėnesiais buvo 1,76 laipsnio Celsijaus aukštesnė už standartinę vertę.

Šių metų liepa Japonijoje jau buvo karščiausia nuo 1898-ųjų, kai buvo pradėti fiksuoti tokie duomenys, o temperatūros svyravimai visame archipelage buvo 2,16 Celsijaus laipsnio didesni nei vidutiniškai.

Vietos pareigūnų duomenimis, vien Tokijo centre liepą, kai dėl didelių karščių sostinėje buvo sutelktas rekordinis greitosios pagalbos automobilių skaičius, nuo šilumos smūgio mirė 123 žmonės.

Stiprėjančios audros

Praėjusią savaitę Pietų Japoniją taip pat nusiaubė galingas taifūnas, vienas stipriausių per pastaruosius dešimtmečius, smogęs 125 mln. gyventojų turinčiam salynui.

Taifūnas „Shanshan“ pražudė mažiausiai šešis žmones, įskaitant tris vienos šeimos narius, ir daugelyje vietovių sukėlė rekordinį lietų.

Liepą paskelbtame tyrime teigiama, kad dėl klimato kaitos taifūnai regione formuojasi arčiau pakrančių, sparčiau intensyvėja ir ilgiau tęsiasi sausumoje.

Londono Imperijos koledžo ekspertai, atlikę panašią greitą analizę, apskaičiavo, kad dėl šiltėjančios planetos „Shanshan“ siautulio tikimybė padidėjo 26 procentais.

JMA pareigūnas nurodė, kad šiemet virš Japonijos vyravo ypatingas vakarų vėjų judėjimas, dėl kurio „salyną lengviau pasiekė šiltas oras iš pietų“.

„Taip pat veikia ilgalaikis pasaulinio atšilimo poveikis, kuris didina vidutinę temperatūrą“, – naujienų agentūrai AFP sakė JMA pareigūnas Kaoru Takahashi.

Siejama su iškastinio kuro deginimu

Mokslininkai įspėja, kad dėl iškastinio kuro deginimo ilgėja, dažnėja ir intensyvėja karščio bangos visame pasaulyje.

Europos Sąjungos „Copernicus“ klimato kaitos tarnybos duomenimis, nuo sausio iki liepos temperatūra pasaulyje buvo 0,7 Celsijaus laipsnio aukštesnė už 1991–2020 metų vidurkį.

Vien per pastarąsias kelias savaites rekordinė temperatūra buvo užfiksuota Viduržemio jūroje, Arktyje esančiame Norvegijai priklausančiame Svalbardo salyne ir Ukrainos sostinėje Kyjive.

Praėjusį mėnesį Australijoje užfiksuota rekordiškai aukšta žiemos temperatūra, kai dalyje atšiaurios ir atokios šiaurės vakarų pakrantės termometro stulpeliai šoktelėjo iki 41,6 Celsijaus laipsnio.

Graikijoje šiemet kilo 50 proc. daugiau vasaros gaisrų nei 2023-iaisiais, be to, šioje Europos šalyje užfiksuota ankstyviausia karščio banga ir šilčiausia žiema per visą istoriją.

Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos duomenimis, dėl kylančios temperatūros ilgėja miškų gaisrų sezonas ir didėja liepsnų išdegintas plotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuo vasaros karščių

nuo vasaros karščių portretas
po tamsiu žieminiu skėčiu. Labai padeda.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių