Buvęs Katalonijos lyderis pasirengęs pasiduoti Belgijos teisėsaugai

  • Teksto dydis:

Buvęs Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Puždemonas) tvirtina esąs pasirengęs pasiduoti belgų, bet ne ispanų teisėsaugos pareigūnams, penktadienį pranešė Belgijos valstybinis transliuotojas RTBF.

Pasak televizijos, C. Puigdemont‘as per interviu sakė, jog nori pasiduoti „tikram (Belgijos) teisingumui, o ne Ispanijos teisingumui“.

Belgijoje besislapstančiam buvusiam Katalonijos lyderiui gali būti išduotas Europos arešto orderis, kad jis būtų perduotas Ispanijai.

„Aš nepabėgau, bet neįmanoma tinkamai pasiruošti“ teisinei gynybai, esant Ispanijoje, tvirtina politikas.

Jis tvirtina atvykęs į Belgiją ne tam, kad „Katalonijos politiką paverstų belgiška“.

Ispanijos teisėja turėtų išduoti tarptautinį arešto orderį, kad Belgija perduotų Madridui C. Puigdemont'ą, ieškomą apklausai dėl galimos antivyriausybinės veiklos, maišto ir netinkamo viešųjų lėšų naudojimo; šie kaltinimai susiję su jo regiono nepriklausomybės siekiu.

Ketvirtadienį teisėja skyrė kardomąjį kalinimą devyniems katalonų eksministrams, kol bus tiriamas jų vaidmuo mėginant paskelbti šio regiono nepriklausomybę. Vienas jų buvo paleistas už užstatą.

ES atsisakė įsikišti

Europos Sąjunga penktadienį atsisakė įsikišti dėl Europos arešto orderio išdavimo nušalintam Katalonijos lyderiui Carlesui Puigdemont'ui (Karlesui Puždemonui), šiuo metu besislapstančiam Belgijoje, ir pareiškė, kad tai teismų reikalas.

Ispanijos teisėjas turėtų išduoti orderį, kad Belgija perduotų Madridui C. Puigdemont'ą, ieškomą apklausai dėl galimos antivyriausybinės veiklos, maišto ir netinkamo viešųjų lėšų naudojimo; šie kaltinimai susiję su jo regiono nepriklausomybės siekiu.

Katalonų pastangos paversti jų nepriklausomybės klausimą tarptautine problema kol kas nedavė jokių rezultatų; ES visą laiką tvirtai palaikė Madridą bei tvirtino, kad tai yra vidinė Ispanijos problema.

Europos Komisijos atstovė Annika Breidthardt (Anika Breithart) per spaudos konferenciją penktadienį dar kartą pareiškė, kad Bendrija palaiko Madridą.

„Tai yra vien teismo institucijų, kurių nepriklausomybę absoliučiai remiame, reikalas“, – nurodė ji.

C. Puigdemont'o advokatas belgas Paulis Bekaertas (Polis Bekertas), anksčiau padėjęs baskų separatistų kovotojams apskųsti Madrido reikalavimus juos išduoti ispanų teisėsaugai, televizijai VRT ketvirtadienį sakė, kad jo klientas kovos su pastangomis išsiųsti jį į Ispaniją.

Prieš savaitę Madridas C. Puigdemont‘ą pašalino iš Katalonijos prezidento posto, šio regiono parlamentui vienašališkai paskelbus nepriklausomybę. Nuo pirmadienio jis slapstosi Belgijoje ir tvirtina, kad jam metami kaltinimai yra politiškai motyvuoti.

Ispanijos teisėja ketvirtadienį skyrė kardomąjį kalinimą aštuoniems katalonų eksministrams, kol bus tiriamas jų vaidmuo mėginant paskelbti šio regiono nepriklausomybę. Teismo sprendimas išprovokavo naujų katalonų protestų: į Barselonos gatves išėjo apie 20 tūkst. žmonių.

„Stulbinanti“ ES tyla

Po Katalonijos nepriklausomybės paskelbimo Vokietija, Prancūzija ir Didžioji Britanija nedelsdamos pareiškė jos nepripažįstančios, be to ES institucijos išreiškė paramą Ispanijos premjero Mariano Rajoy (Mariano Rachojaus) vyriausybei.

EK pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) praėjusį penktadienį pažymėjo, kad 28 nares turinčiai ES „nereikia daugiau įtrūkimų ir įskilimų“.

„Neturėtume įsitraukti į vidinį Ispanijos konfliktą, tačiau nenorėčiau, kad Europos Sąjunga ateityje turėtų 95 valstybes nares“, – sakė jis.

ES pareigūnai būgštauja, kad Katalonijos pavyzdys gali paskatinti kitus separatistinius judėjimus Britanijoje, Belgijoje ar Rumunijoje. Be to, Bendrija vis dar bando atsigauti po „Brexit“ suduoto smūgio, keliančio grėsmę ES vienybei.

Tuo tarpu kai kurie Europos Parlamento nariai nerimauja, kad Madrido griežta pozicija sprendžiant Katalonijos krizę prieštarauja demokratiniams Europos idealams.

„Europos institucijų tyla tebėra stulbinanti“, – penktadienį pareiškė Žaliųjų bloko EP vadovai Ska Keller (Ska Keler) bei Philippe'as Lambertsas (Filipas Lambertsas).

„Nors Europos Komisija yra teisi tvirtindama, kad įstatymų viršenybė yra (Europos) Sąjungos pagrindas, kuriame yra dar ir sąžiningumas, tiltų tiesimas ir demokratiniai principai, kuriuos privalu gerbti visose jos narėse“, – teigė jie.

Paleido už užstatą

Buvęs Katalonijos ministras Santi Vila (Santis Bila) sumokėjo 50 tūkst. eurų užstatą, todėl teisėja nurodė paleisti jį iš kalėjimo, pranešė vienas Ispanijos teismo pareigūnas.

S. Vila, naktį praleidęs kalėjime netoli Madrido, yra vienintelis iš suimtų buvusių Katalonijos regiono vyriausybės narių, kuriam ketvirtadienį buvo paskirtas užstatas. Pasak Nacionalinio Teismo pareigūno, kuris laikėsi įprastų anonimiškumo taisyklių, S. Vila netrukus turėtų būti paleistas.

Teismas, vykdantis tyrimą dėl Katalonijos vyriausybės bandymo išprovokuoti regiono atsiskyrimą nuo Ispanijos, atsisakė paleisti už užstatą aštuonis kitus buvusius katalonų pareigūnus.

Katalonijos parlamentas spalio 27-ąją nubalsavo už nepriklausomybės paskelbimą, bet S. Vila, buvęs regiono verslo ministras, protestuodamas prieš planus vienašališkai atsiskirti nuo Ispanijos, atsistatydino ankstesnę dieną.

Vienas S. Vilai artimas asmuo naujienų agentūrai AP patvirtino, kad S. Vila sumokėjo teismui užstatą. Šaltinis savo pavardės nenorėjo skelbti dėl klausimo opumo.

Teisėja Carmen Lamela (Karmen Lamela) nurodė konfiskuoti S. Vilos pasą; politikas turės kas dvi savaitės registruotis teisme.

S. Vilos atžvilgiu tebevyksta tyrimas dėl maišto kurstymo, antivyriausybinės veiklos ir valstybės lėšų grobstymo. Šioje byloje kaltinimai pareikšti ir kitiems buvusios katalonų vyriausybės nariams, bet dalis jų, įskaitant regiono eksprezidentą Carlesą Puigdemont'ą (Karlesą Pudždemoną), išvyko į Belgiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
Be. Katalonijos ,krachas Ispanijai, Es.plaunasi rankenas....tai tikroji demokratija....

To STRUCIAMS

To STRUCIAMS portretas
Asilo klyne, eik persišviesk savo kiaurą galvą. Panašu, kad siūlas laikantis ausis nurtūko ir šlapimas apsėmė žirnio dydžio smegenėles be išvingų. Tik visiškas neišsilavinęs mankurtas nesiorientuojantis situacijoje ir prasigėręs vatnikas gali norėti, kad Katalonija taptu Iapanijos Donbasu. Nenustebčiaubjei šitą Pokemoną finansuoja ruskiai, kad keltų bangas ES. Zuikis drąsuolis... paskelbė "nepriklausomybę" ir pasiplovė iš šalies prikrautomis kelnėmis. Tai ko nesiimi vadovauti savo naujai paskelbtai "respublikai"? Net patys katalonai jau iš jo juokiasi. Dešimtys įmonių jau perkėlė savo būstines į kitus Ispanijos regionus ir dar šimtai ruošiasi tai padaryti. Katalonija be Ispanijos taptų visiška ši*knaskyle su sugriauta ekonimika, be ES ir NATO palaikymo, milžiniška bedarbyste ir skolomis Europos centriniam, bei Ispanijos bankams.

STRUCIAMS

STRUCIAMS portretas
Ispanija - fasistine salis! Katalanija! Pirmyn! Žemaitija! Pirmyn!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių