Kremliaus kritikas: per Rusijos ir Vakarų apsikeitimą kaliniais išgelbėta 16 gyvybių

  • Teksto dydis:

Kremliaus kritikas Vladimiras Kara-Murza, šią savaitę išlaisvintas per Rusijos ir Vakarų apsikeitimą kaliniais, penktadienį pareiškė, kad šiais istoriniais mainais buvo išgelbėta „16 žmonių gyvybių“.

V. Kara-Murza, pasisakęs prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, Sibire atliko 25 metų bausmę už išdavystę ir kitus kaltinimus. Jis serga nervų liga ir praėjusį mėnesį buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę medicininiams patikrinimams.

Žurnalistams Vokietijoje jis taip pat pareiškė, kad daugelis rusų „nepritaria [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino karui Ukrainoje“.

V. Kara-Murza sakė, kad iki ketvirtadienio buvo įsitikinęs, jog mirs Rusijos kalėjime.

„Netikėjau, kad dar kada nors pamatysiu savo žmoną. Netikėjau, kad dar kada nors pamatysiu savo šeimą, ir tai tikrai nerealus jausmas, jausmas kaip filme“, – kalbėjo jis.

V. Kara-Murza pridūrė, kad šis apsikeitimas kaliniais yra „lašas jūroje, nes Rusijoje kankinančiomis sąlygomis laikoma tiek daug nekaltų žmonių, kurie niekada gyvenime nepadarė jokio nusikaltimo“.

Tuo tarpu per mainus taip pat išlaisvintas Rusijos liberalios opozicijos politikas Ilja Jašinas žurnalistams sakė, kad Rusijos ir Vakarų apsikeitimas kaliniais kelia „sunkią dilemą“.

„Tai skatina Putiną imti daugiau įkaitų“, – pareiškė I. Jašinas, kuris Rusijoje kalėjo už tai, kad pasmerkė Maskvos puolimą Ukrainoje.

Anksčiau I. Jašinas yra sakęs, kad nenori būti iškeistas, nes, anot jo, Kremliaus kritiko balsas Rusijoje yra galingesnis nei už jos ribų.

V. Kara-Murza ir I. Jašinas buvo tarp 24 kalinių, ketvirtadienį išlaisvintų per didžiausią nuo Šaltojo karo laikų apsikeitimą kaliniais tarp Rusijos ir Vakarų. 

Pagal sudėtingą susitarimą kaliniai į Turkijos sostinę buvo atskraidinti iš Rusijos, Jungtinių Valstijų, Vokietijos, Lenkijos, Slovėnijos, Norvegijos ir Baltarusijos.

Iš viso 10 rusų, įskaitant du nepilnamečius, buvo iškeisti į 16 Rusijoje kalintų Vakarų šalių piliečių ir rusų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
koks jis /kritikas/ jei pripazino teisetus putkos veiksmus negi kremlius ne jo valdomas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių