Kyjive vyks pirmųjų ponių ir ponų aukščiausiojo lygio susitikimas: tema – vaikų saugumas

Rugsėjo 12 dieną Kyjive vyks ketvirtasis pirmųjų ponių ir ponų aukščiausiojo lygio susitikimas, skirtas vaikų saugumui, antradienį spaudos konferencijoje pranešė Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska.

Pasak jos, šių metų pirmųjų ponių ir ponų susitikimo tema – vaikų saugumas. Pasaulio lyderių sutuoktinės (sutuoktiniai) ir žymiausi Ukrainos bei tarptautiniai ekspertai aptars grėsmes ir iššūkius, su kuriais susiduria vaikai, ypač namuose, mokykloje ir internete. Tačiau pirmoji diskusijų grupė bus skirta kariniuose konfliktuose atsidūrusiems vaikams.

„Pirmosios diskusijos, kuria prasidės susitikimas, tema bus vaikų saugumas karinių konfliktų metu. Tai pirmiausia apie Ukrainą, tačiau, deja, kariniai konfliktai vyksta ir kitose šalyse. Taigi yra patirties, susijusios su neapsaugotais vaikais, jų deportacijomis ir mirtimi. Vaikų teisės pažeidžiamos kiekviename kariniame konflikte. Pavyzdžiui, dabar tai Izraelis ir Palestina, konfliktai Afrikoje. Mes norime, kad mūsų partneriai pasidalytų savo problemomis, o šioje diskusijoje norime gauti atsakymus, parengti konkrečius sprendimus ir politiką, kurią vėliau būtų galima įgyvendinti“, – sakė O. Zelenska.

Ji pažymėjo, kad tai „skaudi tema Ukrainai, nes Rusija žudo ir žaloja vaikus ir jau pagrobė 19 000 jaunų ukrainiečių“.

„Tačiau nors karas tęsiasi ir išlieka didžiausiu ukrainiečių skausmu, mūsų šalis ne tik susitelkia į save, bet ir ieško naujų sprendimų, kaip įveikti pasaulines grėsmes ir iššūkius. Juk vaikų saugumas yra įvairialypis“, – sakė ji.

Vaikų teisės pažeidžiamos kiekviename kariniame konflikte. Pavyzdžiui, dabar tai Izraelis ir Palestina, konfliktai Afrikoje.

Kita susitikimo tema, pasak O. Zelenskos, bus vaikų saugumas šeimoje. Susitikime taip pat bus pristatyti specialiai šiam renginiui atlikto didelės apimties sociologinio tyrimo „Didžiausios grėsmės vaikams“ rezultatai.

Pirmųjų ponių ir ponų aukščiausiojo lygio susitikimas yra kasmetinis tarptautinis renginys, kurį 2021 metais inicijavo O. Zelenska. Tai pasaulinė platforma, suvienijusi pirmąsias damas ir ponus pasauliniams iššūkiams įveikti.

Pirmojo tokio susitikimo metu buvo pradėta kurti humanitarinių problemų sprendimo platforma. Antrasis renginys padėjo surinkti daugiau nei 6 mln. dolerių 92-iems greitosios pagalbos automobiliams. Pernai vykusio trečiojo susitikimo metu buvo užmegzta medicinos partnerystė. Tuomet Ukrainos ir užsienio klinikos sudarė 25 memorandumus dėl bendradarbiavimo medicinos srityje, o dabar jų jau yra 44.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių