Lenkija sulaikė 18 įtariamųjų, planavusių priešišką veiklą: mažiausiai vienas kėsinosi į V. Zelenskį

Lenkijoje per pastarąjį pusmetį sulaikyta aštuoniolika asmenų, įtariamų organizavus įvairią priešišką veiklą ar planavus sabotažo aktus Rusijos ir Baltarusijos naudai, pirmadienį paskelbė vidaus reikalų ministras.

Mažiausiai vienas šių sulaikytų asmenų siejamas su įtariamu sąmokslu nužudyti Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Dešimt nuo gruodžio sulaikytų asmenų tiesiogiai dalyvavo planuojant visoje Lenkijoje įvairius sabotažo aktus, tokius, kaip padegimai, spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministras Tomaszas Siemoniakas (Tomašas Semoniakas).

Tarp minimų asmenų yra Lenkijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečių, rodo Vidaus saugumo agentūros pranešimai.

Balandį buvo sulaikytas lenkas, pasirengęs šnipinėti Rusijos karinei žvalgybai įtariamame sąmoksle nužudyti V. Zelenskį, skelbė lenkų prokurorai.

Teigiama, kad šis įtariamasis siekė kontaktų su rusais, dalyvaujančiais kare Ukrainoje, ir turėjo perduoti detalios informacijos apie strateginę reikšmę turintį Žešuvo Jasionkos oro uostą netoli Lenkijos sienos su Ukraina.

Neabejojame, kad yra užsienio šalies, Rusijos, nurodymu veikiančių žmonių, pasirengusių grasinti Lenkijos piliečių gyvybei, sveikatai ir nuosavybei.

Atskirai praėjusį mėnesį prasidėjo ukrainiečio ir baltarusio teismas dėl kaltinimų priklausius Rusijos šnipų tinklui, rengusiam 2023 metų sabotažo aktus prieš Lenkijos geležinkelius ir stebėjusiam, kuriomis geležinkelio linijomis į Ukrainą vežami ginklai ir humanitarinė pagalba.

Teisiamieji pripažino savo kaltę, taip pat ir dėl stebėjimo, kaip saugomi Baltijos jūros uostai Gdanskas ir Gdynė, pranešė naujienų agentūra PAP. Jei jie bus nuteisti, jiems gali grėsti įkalinimas iki aštuonerių metų.

T. Siemoniakas sakė, kad sabotažo aktai tikriausiai buvo didesnio plano dalis, o tas planas, be kitų dalykų, taip pat apima kibernetines atakas, migrantų stūmimą iš Baltarusijos į Lenkiją.

„Neabejojame, kad yra užsienio šalies, Rusijos, nurodymu veikiančių žmonių, pasirengusių grasinti Lenkijos piliečių gyvybei, sveikatai ir nuosavybei“, – sakė ministras.


Šiame straipsnyje: Lenkijasulaikyti asmenysRusijaBaltarusijasabotažaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių